Siirry sisältöön
Rohkeus
Savu Sirkka oluen tie kaupan hyllylle

Ohjaava opettaja on läheltä seurannut mielenkiintoista Savu Sirkan matkaa ja jakaa kirjoituksessaan kanssamme tarinan siitä, miten rohkeus ja ennakkoluulottoman utelias asennoituminen yhdistyy uuden oppimiseen.

Kirjoittajat:

Julkaistu : 22.03.2021

Savu Sirkka on savustetuilla kotisirkoilla maustettu Ale. Pintahiivakäymisellä valmistettu suodattamaton täysmallasolut. Raikas, kevyen maltainen, hedelmäisen aromikas, pienellä humalan puraisulla ja kevyellä savuisuudella. (Instagram @savusirkka)

Keväällä 2019 Haaga-Helian ruokatuotannon johtamisen opiskelijat osallistuivat Sustainable cooking for the planet -hankkeeseen, jonka yhtenä tavoitteena on lisätä tietoja ja taitoja vaihtoehtoisien proteiinien käytöstä ruoanvalmistuksessa.

Tuotekehitys ja aistinvarainen arviointi -opintojaksolla toimeksiantona oli kehittää uudenlaisia hyönteisiä sisältäviä tuotteita vähittäiskaupan tai ravintolakeittiön tarpeisiin. Yhdelle opiskelijaryhmälle heräsi tuoteideoinnin myötä ajatus, voisiko kotisirkkoja käyttää oluen valmistuksessa. Näin alkoi Inkan, Jutan ja Hannan mielenkiintoinen oppimismatka.

Ideasta tuotteeksi

Tuoteidea syntyi opintojaksolla, mutta varsinaista kehitystyötä ryhmäläiset alkoivat viedä itsenäisesti eteenpäin opintojakson päättymisen jälkeen. Erilaisten oluttyylien ja sirkkojen valmistustapojen testauksen jälkeen löytyi paras yhdistelmä ja valmistustavaksi valikoitui savustaminen.

Tuotekehitysprosessin myötä Savu Sirkan keksijät pääsivät tutustumaan monipuolisesti oluen maailmaan. Tukea ja apua ryhmäläiset saivat pitkän linjan olutalan ammattilaiselta Mikko Salmelta. Ryhmä pääsi Mikon perehdytykseen Suomenlinnan Panimolle. Myös Perhon panimo on ollut tärkeässä roolissa Savu Sirkan matkalla. Ensimmäinen suurempi erä sirkkaolutta valmistettiin siellä keväällä 2020.

Ensimmäinen julkinen maistatus Haaga-Helian RESTO-tietotaitokilpailuissa meni mallikkaasti, mutta sitten korona sotki suunnitelmat ja seuraavaksi koetukseksi suunniteltu Helsinki Beer Festival peruttiin.

Suurelle määrälle sirkkaolutta piti keksiä käyttöä, joten se pullotettiin ja laitettiin myyntiin Perhon myymälään. Tämä olikin onnekas sattumus, sillä Savu Sirkka päätyi Helsingin Sanomien sokkotestiin (Rokka 11.6.2020), jossa arvioitiin helsinkiläisiä pienpanimo-oluita. Savu Sirkka sijoittui raadissa viidenneksi. Hieno sijoitus ja positiivinen julkisuus vahvistivat uskoa oluen kaupalliseen potentiaaliin.

Kehittämisryhmä halusi kokeilla oluen vastaanottoa laajemmalla kohderyhmällä. Savu Sirkka oli kesällä 2020 mukana eri oluttapahtumissa ja olutta oli myynnissä myös Fat Lizardin panimomyymälässä. Kannustavan palautteen myötä, seuraava askel oli suuremman oluterän valmistus ja yhteistyökumppanien kartoittaminen.

Savu Sirkka 2.0

Tuotekehitysprosessi jatkui ja yhteistyö lohjalaisen United Gypsies Brewery -panimon kanssa alkoi syksyllä. Kun ensimmäinen versio Savu Sirkasta oli alkoholipitoisuudeltaan vahvempaa, pienen reseptin hienosäädön jälkeen nykyinen versio on vähittäiskauppavahvuista. Loppuvuodesta 2020 Lohjalla keitettiin 500 litraa Savu Sirkkaa ja oluen nykyisen version kaupallinen lanseeraus tapahtui alkuvuodesta 2021. Kirjoitushetkellä olutta on myynnissä jo lähes kahdessakymmenessä eri kaupassa tai ravintolassa.

Sirkkatoimittajaksi valikoitui karjaalainen sirkkafarmi Villa Mangs. Oluen valmistuksessa on huomioitu myös kiertotalousnäkökulma. Prosessin sivuvirtana syntyvä mäski käytetään sirkkakasvattamolla sirkkojen ruokkimiseen.

Hyönteiskokki ja panimoyrittäjä Topi Kairenius kommentoi Savu Sirkkaa seuraavasti: ”Olueen on saatu hienosti savustettujen sirkkojen maku”. Kairenius noteerasi Savu Sirkan heti oluen alkutaipaleella ja ilahtui tuoteideasta. Hän kirjoitti oluesta blogiinsa kesäkuussa 2020 ja totesi Savu Sirkan olevan ”ensimmäinen suomalainen kaupallinen olut, jossa on käytetty hyönteisiä yhtenä raaka-aineena” (Hyönteiskokki 23.6.2020). Topi kannustaa Savu Sirkka -porukkaa kehittelemään lisää erilaisia hyönteisoluita.

Savu Sirkka on uniikki tuote

Kansainvälisesti kyseessä on erittäin uniikki tuote, sillä tiedossa olevia hyönteisoluita on olemassa vain muutamia. Sirkkaolut on myös hyvin ajankohtainen tuote. Haastattelussa Topi Kairenius totesi, että Euroopassa on myönteisiä merkkejä hyönteistalouden ja siihen liittyvän lainsäädännön suhteen. Viimeisimmäksi naapurimaat Viro ja Ruotsi laillistivat hyönteisten käytön elintarvikkeina.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on vapauttanut jauhomadon käytön elintarvikkeena koko Euroopan Unionin alueella. Isot mediat ovat noteeranneet tämän ja aihepiiriin liittyy hyvää sijoituspotentiaalia. Hyönteisen käyttöä elintarvikkeina on myös tutkittu viime aikoina paljon. (Kairenius 11.2.2021.)

Ohjaavan opettajan roolissa on ollut erittäin mielenkiintoista seurata Savu Sirkan matkaa. Voin todeta, että tuotekehityksen opintojakson osaamistavoitteet ovat täyttyneet ja ylittyneet tässä tapauksessa moninkertaisesti. Savu Sirkan tarinassa yhdistyy rohkeus ja ennakkoluulottoman utelias asennoituminen uuden oppimiseen.

Tuoteidean syntyessä ryhmällä ei ollut kokemusta oluen valmistuksesta, eivätkä he omien sanojensa mukaan erityisemmin pitäneen mallasjuomien mausta. Ehkäpä juuri näistä syistä he onnistuivat keksimään täysin uniikin tuotteen.

Lähteet: