Kesän kynnyksellä on hyvä hetki katsoa viime vuoteen ja tarkastella, mitkä julkaisut ovat olleet yleisön suosikkeja. Tässä siis kymmenen vuonna 2024 julkaistua eSignals-tekstiä, jotka ovat saaneet eniten lukijoita:
- Tekoälyn vaikutukset työelämään: vinkit työpaikalle – Tuomas Meriniemi, Maija Suonpää & Anna Lahtinen
- Aikuisopiskelijan opinnäytetyöprosessia voidaan helpottaa yksinkertaisilla seikoilla – Anna Sivonen & Katri Heikkinen
- Tulevaisuuden työelämätaidot – olennaisinta on oppia uutta – Katariina Kainu
- Virtuaalitodellisuus ratkoo matkailualan ongelmia – Elina Moreira Kares & Meri Pöyhönen
- Oppimisen kaaret ammatillisessa opettajankoulutuksessa – Merja Alanko-Turunen, Marika Alhonen & Ruut Kaukinen
- Näkymättömyys satuttaa – uskallammeko puhua ostrakismista? – Tiiina Mehto
- Muutosvoimaa pk-yrityksille tekoälyn hyödyntämiseksi – Anna Lahtinen & Iris Humala
- Miten ammattikorkeakouluista tulee merkittävämpi TKI-toimija? – Minna-Maari Harmaala & Markku Lahtinen
- Mitä opiskelijan pitää huomioida, jos tekoäly tekee muistiinpanot puolestamme? – Päivi Aarreniemi-Jokipelto
- Tekoälyn antama palaute voi tehostaa oppimista – Mari Raaska & Katja Wirenius
Oppiminen ja tekoäly kiinnostavat eniten
Suurin osa suosituimmista julkaisuista käsittelee oppimista tai tekoälyä tai molempia. Tekoäly on noussut ryminällä julkaisujen suosikkiaiheeksi: noin vuosi sitten tarkastelin suosituimpia eSignals-julkaisuja vuodelta 2023, ja tuolloin kymmenen luetuimman joukossa oli vain yksi julkaisu, jonka otsikossa mainitaan tekoäly.
Näkökulmat tekoälyyn näyttävät tämän tarkastelun perusteella kumpuavan Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ydinasioista: työelämästä, pk-yrityksistä sekä oppimisesta ja opiskelusta. Vahvaa työelämänäkökulmaa tuo myös matkailualan ongelmien ratkomiseen keskittyvä julkaisu.
Samaan aikaan kun Haaga-Helian asiantuntijoiden julkaisuissa kiinnostavat aikamme uudet ilmiöt ja murrokset, julkaisuissa etsitään myös niitä seikkoja, jotka ovat pysyviä. Katariina Kainu kiteyttää tämän oivallisesti todetessaan, että tulevaisuudessakin olennaisinta on oppia uutta.
Mitä lukija etsii?
Lukijoita näyttää kiinnostavan konkreettinen hyöty. Monissa listaamissani julkaisuissa lukijalle luvataan jotain: vinkkejä, vastauksia, ratkaisuja, tehokkuutta. Nämä liittyvät arjen tilanteisiin, kuten työhön ja opiskeluun.
Konkretian lisäksi lukijoita kiinnostavat uudet sanoitukset, jotka tekevät asioita näkyviksi tai ainakin tuovat niistä eri puolia esille. Viittaan tällä Tiina Mehdon julkaisuun ostrakismista, jonka Mehto määrittelee ilmiöksi, ”jossa ilman sanoja tai selityksiä joku suljetaan ulos sosiaalisesta vuorovaikutuksesta”. Työyhteisöjä ja työhyvinvointia paljastavasti käsittelevä teksti on ymmärrettävästi koskettanut lukijoita.
Kirjoittaja ja lukija
Silläkin on väliä, kuka kirjoittaa. Millainen asema hänellä on asiantuntijana, miten laajasti hän on verkostoitunut, miten aktiivisesti hän jakaa omia julkaisujaan näissä verkostoissa?
Ja ennen kaikkea, miten hän ottaa lukijan huomioon? Lukija etsii jotain – pystytkö kirjoittajana vastaamaan hänen odotuksiinsa?
Olisiko näistä kysymyksistä hyötyä, kun mietit oman julkaisusi vaikuttavuutta?