Siirry sisältöön
Liiketoiminta
Kestävä kehitys ja liiketoiminta – koulutuksen voima muutoksen ajurina

Liiketoiminnan tunnistaminen YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 -ohjelman puitteissa on kolmivuotiselle projektille herkullinen tavoite. SDG4BIZ-hankkeessa tartuttiin tähän haasteeseen.

Kirjoittajat:

Annariikka Rosendahl

projektipäällikkö, yrittäjyys ja liiketoiminnan uudistaminen
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 28.09.2024

Miten yhdistää kouluttajien, tutkijoiden ja alan asiantuntijoiden osaaminen yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi? Miten muotoilla oppimateriaalia, joka menee pelkkää tiedon jakamista pidemmälle? Miten kannustaa innovoimaan uutta liiketoimintaa, joka on paitsi kannattavaa, myös Agenda 2030 -ohjelman mukaista? Miten voimaannuttaa yksilöitä ja lisätä taitoja tunnistaa ja hyödyntää kestäviä liiketoimintamahdollisuuksia myös organisaatioiden tasolla?

Kuvatun haasteen valinneen SDG4BIZ-hankkeen (Erasmus+ Knowledge Alliance) toiminta päättyi vuoden 2023 loppuun. Hanke sai aikaiseksi merkittävää vaikuttavuutta. Sen toimijat oppivat. Tulokset olivat hyvälaatuisia, ja ne muotoiltiin niin, että ne ovat helposti levitettävissä, niitä on mahdollista ylläpitää ja niitä halutaan jatkossakin käyttää parantamaan innovaatiokyvykkyyttä ja koulutusta.

Toiminnan laatu ja mittasuhteet riittivät mm. siihen, että SDG4BIZ-projekti sisällytettiin paitsi Haaga-Helian TKIO-vaikuttavuus raporttiin 2023, myös osaksi Sanoma-konsernin kestävyysraporttia 2023. Hanke sai myös rahoittajalta erinomaisen arvion.

Osa suurta muutosta

SDG4BIZ on osa suurempaa liikettä. Sen tavoitteet olivat linjassa ilmiöiden, kuten kiertotalouden, vihreän energiasiirtymän, vastuullisen kuluttamisen, läpinäkyvien toimitusketjujen sekä kestävän rahoituksen tai Euroopan Green Dealin, kanssa. Ei ole yllättävää, että aineistoa koulutukseen oli helppo löytää ja sen rakentaminen oli motivoivaa.

Olisi kuitenkin liioiteltua sanoa, että kolmevuotisen projektin jälkeen SDG4BIZ-hankkeen osallistujamaissa, kuten Suomessa, olisi runsaasti yrityksiä, jotka pystyisivät hankeen ansiosta paremmin tunnistamaan uutta ja tuottavaa liiketoimintaa kestävän kehityksen puitteissa. Kestävyyden ytimessä liiketoimintaansa kehittäviä yrityksiä on, mutta ne luultavasti ovat saaneet kannuksensa muualta. Jatkossa nämäkin yritykset tulevat tarvitsemaan osaajia. Koulutuksen vaikutus näkyy aina viiveellä. Tarvitaan useampia vuosia siihen, että uusia kurssisisältöjä otetaan käyttöön ja uudenlaisia osaajia valmistuu.

Agenda 2030 tuolloin, entä nyt?

Agenda 2030 oli vuonna 2019, jolloin hanketta suunniteltiin, laajalti tärkeäksi noteerattu Yhdistyneiden kansakuntien jäsenmaiden yhdessä hyväksymä kokonaisuus, jota myös kansallisvaltiot ja suuret yritykset pitivät arvossaan. Maailmassa on kuitenkin ollut dramaattisia tapahtumia, jotka ovat vieneet huomion kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisesta toisaalle. Kuitenkaan kestävän kehityksen tavoitteet eivät ole muuttuneet epärelevantiksi, vaan päinvastoin.

Työtä on vielä tehtäväksi

Edelleenkään yritykset eivät usein tunnista ja hyödynnä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia täysmittaisesti. Samoin yhä edelleen koulutuksen kentässä keskitytään kestävän tai kestämättömän kehityksen suhteen ensisijaisesti tietoisuuden lisäämiseen. On vielä matkaa siihen, että kestävän kehityksen tavoitteisiin liittyvien liiketoimintamahdollisuuksien tunnistaminen olisi vallitsevaa tai edes marginaalisen huomion saava sisältö liiketoiminnan koulutuksessa.

Kestävän kehityksen tavoitteet ovat kuitenkin hyvin perusteltu ja tavoitteellinen kokonaisuus, jolle ei ole kilpailevaa, globaalisti hyväksyttyä vaihtoehtoa. On tärkeää, että liike kohti planetaarisia rajoja kunnioittavaa, reilua ja kestävää talousmallia jatkuu riippumatta vallitsevasta teknologia-hypestä tai poliittisesta ilmapiiristä. Yhä edelleen voimme kannustaa: yrityksillä ja uusilla liiketoimintamalleilla on tässä työssä merkittävä rooli.

Millaista materiaali käytännössä on

SDG4BIZ-hankkeessa tuotetut kurssimateriaalit ovat viisi viiden opintopisteen kokonaisuutta eli moduulia. Ne on alun perin tehty englannin kielellä, mutta niistä on saatavilla käännökset myös mm. suomen kielelle. Moduulien otsikot englanniksi ovat seuraavat:

  • Module 1, Sustainable development goals in business opportunity recognition
  • Module 2, Recognising business opportunities in United Nations´ Sustainable Development Goals case food and agriculture
  • Module 3, Recognising business opportunities in United Nations´ Sustainable Development Goals in Cities
  • Module 4, Recognising business opportunities in United Nations´ Sustainable Development Goals related to energy, materials and industry
  • Module 5, Recognising business opportunities in United Nations´ Sustainable Development Goals case the health and wellbeing.

Moduulit parantavat oppijan kyvykkyyttä tunnistaa liiketoimintamahdollisuuksia YK:n kestävän kehityksen puitteissa yleensä ja neljällä valitulla sektorilla erityisesti. Niin oppimateriaaleissa kuin muissakin tuloksissa, eurooppalainen näkökulma näkyy esimerkkiyritysten kirjossa ja esitettyjen tapausten kautta, näin esim. suomalainen kestäviä sisustusratkaisuita kehittelevä yritys voi tutustua ”kilpailijoihin” muualla.

Materiaaleihin voi tutustua Avoimet oppimateriaalit -palvelussa (aoe.fi) englanniksi:

Hankkeen toimittama kirja The SDGs and Entrepreneurship (2023) on saatavilla verkossa. Hankkeen tuloksiin voi tutustua Erasmus+-sivuilla.

Lähteet

Sanoma. Sanoma annual report 2023, s .23. Luettu 27.9.2024

Sanoma Learning 2024. Developing a more sustainable future: SDG4BIZ-project guides the way. 2024. Luettu 27.9.2024