Leikittelin edellisessä blogitekstissäni sillä, minkälaista tekoälyn toteuttama oppijan ohjaus voisi olla. Näkökulmani oli melko positiivinen. Mitä jos kehitys ei kuljekaan niin optimistisesti kuin kuvaukseni antoi ymmärtää? Mitä jos kaikki menee pieleen?
Tekoälyavusteinen ohjaus vaatii paljon määrittelytyötä. Kuka nämä määritykset tekevät ja kenen näkökulmasta ne tehdään? Tässä määrittelytyössä voidaan tehdä myös virheitä. Toivon mukaan seuraavanlaista todellisuutta emme tule kohtaamaan.
”Tekoälyopistossa Tympeä Tekoäly hyvää päivää. Haluaisit kehittää osaamistasi, mutta et oikein tiedä miten? Selvä juttu. Katsotaanpa yhdessä.”
”Taustatietojesi perusteella näyttäisi siltä, että sinä tosiaan tarvitsisit perusteellista osaamisen kehittämistä. En tosin oikein tiedä pystytkö siihen. Suoritushistoriasi mukaan olet keskeyttänyt opintojaksoja ja vaihdellut kiinnostuksen kohteitasi aika sattumanvaraisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana.”
”Ahaa. Ymmärrän toki, että työpaikan vaihdot ja perheenlisäys eivät sovi yhteen suunnitelmallisen opiskelun kanssa. Silti pohtisin vielä, että onko tilanteesi nyt sellainen, että pystyt opintoja suorittamaan.”
”Uskoisit, että näin on. No hyvä. Ehkä me sitten voimme jotain katsoa sinulle. Odotahan hetki.”
”Työmarkkinatietojen perusteella suorittelisin sinua opiskelemaan japanin kieltä ja samalla myös kehittämään myyntiosaamistasi. Miltä kuulostaa?”
”Ei kiinnosta vai? Täällä olisi kyllä todella mielenkiintoisia opintojaksoja tarjolla kouluttajalta, joka on tämän kuukauden sponsorimme. Ohjaamme aina ensisijaisesti kuukauden sponsorin opintojaksoille.”
”Ai, ei silti kiinnosta. Harmi. Minkälaisesta osaamisen kehittämisestä sinä sitten olisit kiinnostunut?”
”Mielenkiintoinen ajatus, mutta en kyllä usko, että sillä osaamisella työllistyy. Vaikka jokin asia olisi intohimosi, ei se välttämättä ole sellaista osaamista, jota sinun kannattaa kehittää. Joskus on hyvä olla realisti. Oletko siis aivan varma ajatuksistasi?”
”Ahaa. Selvä juttu. Hetkinen, niin minä tuotan toivomasi listauksen. Tässä siis listaa valitsemasi teeman opintojaksoista. Tarjonta on edelleen järjestetty järjestävän oppilaitoksen sponsoritason mukaan. Mikäli haluat jonkun muun järjestyksen, tulee sinun klikata oikeasta reunasta ratasobjektia ja muuttaa asetuksia niin, että sponsoritason mukainen suositus on mahdollista ohittaa. Sen jälkeen sinun on klikattava auki suodatusvalikko ja sieltä käsin kytkettävä sponsoritason suodatus pois päältä.”
”Kyllä, tuo sponsoroidun tarjonnan ohittaminen on melko monimutkaista. Tällä haluamme varmistaa, että teille oppijoille näkyvä tarjonta on mahdollisimman laadukasta. Me luotamme siihen, että sponsoroivilla oppilaitoksilla on laadukasta sisältöä.”
”Ai ei ole oppijalähtöistä? Niin. Minä en osaa tuohon sanoa mitään. Minun tulee suositella opintojaksoja sen mukaan, mitä konsortiossa on sovittu. Jostainhan ne tulot tämän alustan pyörittämiseen on saatava.”
”Oli miten oli, meidän tulisi mennä eteenpäin. Joko teit valintasi? Tarvitsetko vielä apua? Tehokkuuden maksimoimiseksi yhden asiakaskeskustelun tulisi kestää mahdollisimman vähän aikaa. Minun olisi siis jo siirryttävä palvelemaan seuraava oppijaa.”
Digivisio on korkeakoulujen yhteinen hanke, jossa ensivaiheessa luodaan jatkuvan ja joustavan oppimisen tarjotin. Kyse on alustasta, josta oppijat löytävät helposti kaikkien korkeakoulujen jatkuvan oppimisen tarjonnan yhdestä paikasta.
Alustaan liittyy suunnitelman mukaan tekoälyyn perustuvia toimintoja, jotka suosittelevat opintoja oppijan taustan ja esimerkiksi myös työmarkkinadataan perustuen. Tässä blogissa hahmotellaan kuvausta dystooppisesta tekoälyoposta, jollaista emme missään nimessä halua.