Siirry sisältöön
Tuliko joululahjaksi lelu, sijoitus vai molemmat samassa paketissa?

Sijoitustuotteina lelut asettuvat korkean riskin vaihtoehtosijoitusten kummajaispäähän. Tulevaisuuden keräilyharvinaisuuksia on vaikea arvata etukäteen.

Kirjoittajat:

Mikko Järvinen

tuntiopettaja, yrittäjyys ja liiketoiminnan uudistaminen
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 17.01.2020

Vuonna 1989 Lego lanseerasi Pirates-sarjan, joka ammensi kuvastonsa Karibianmeren merirosvotarinoista. Sarjan lippulaiva, kaksimastoinen Black Seas Barracuda löysi tiensä myös tamperelaisiin lelukauppoihin. Kävin ihastelemassa merirosvolaivaa pitkin syksyä, ja äiti muistutteli joulupukille kirjoittamisesta. En muista kirjoitinko, mutta viesti meni perille.

30 vuotta myöhemmin laivan osat tulivat vastaan kellaria siivotessa. Tällä kertaa myös oma poikani kiinnostui merirosvolaivasta, ja ryhdyimme rakentamaan sitä entiseen loistoonsa. Alkuperäiset rakennusohjeet olivat kadonneet vuosien saatossa, mutta onneksi lähes kaikki Legojen ohjeet löytyvät digitoituna Brickset.com -sivustolta.

Sivustolta löytyi muutakin kiinnostavaa: Kävi ilmi, että 30 vuoden aikana Black Seas Barracudasta oli muodostunut jonkinlainen keräilyharvinaisuus. Avaamattomassa pakkauksessa säilytetystä laivasta pyydetään nyttemmin jopa 2 900 euroa. Ottaen huomioon laivan noin 100 euron ohjehinnan vuodelta 1989, arvonnousua voisi luonnehtia huomattavaksi.

Havainto käynnistää spekulatiivisen ajatusketjun: Miten alkuperäispakkauksessa säilytetty merirosvolaivaa olisi menestynyt sijoituksena? 2 900 euron nykyarvolla Black Seas Barracuda on kasvattanut arvoaan 11,88 % vuodessa. Kiinnostavaksi vertailukohdaksi nousee lokakuussa 1989 perustettu, suomalaisiin osakkeisiin sijoittava Evli Select -rahasto, jossa vuosituottoa on tullut keskimäärin 11,52 % vuodessa.

sijoittaminen
100 euron sijoituksen nimellinen tuotto 30 vuoden ajalta syksystä 1989 alkaen

Vertailu osoittaa, että sijoitus Legon merirosvolaivaan olisi tarjonnut vuosittaisen 0,36 % ja yhteensä 266,48 euron ylituoton aktiiviseen salkunhoitoon perustuvaan osakerahastoon verrattuna. Tulevaisuutta on tunnetusti helppo ennustaa jälkikäteen, mutta en malta olla tekemättä kärjistystä: Tässä hyvin rajatussa tapauksessa ammattimaisen salkunhoitajan 30 vuoden uurastuksen olisi voinut korvata lämmittämättömällä varastolla.

Vertailusta käy ilmi myös toinen huomionarvoinen seikka: Hyöty aikaisin uralla aloitetusta säännöllisestä sijoittamisesta. Oletetaan sijoituksen keskimääräiseksi vuosituotoksi Evli Selectin 11,52% vuodessa 60 vuoden ajalle. Jos 25-vuotias vuonna 1989 olisi aloittanut nykyrahassa 100 euron sijoittamisen kerran kuukaudessa, voisi hän jäädä 55-vuotiaana eläkkeelle nauttien 2 633,80 euron lisäeläkettä aina 85-vuotiaaksi asti. Toki inflaatio ja verotus söisivät jonkin verran tämän lisäeläkkeen ostovoimaa.

sijoittaminen

Kohteita valitessaan sijoittaja joutuu aina tekemään valintaa korkean tuotto-odotuksen ja matalan riskin välillä. Velkakirjoja ja korkorahastoja on perinteisesti pidetty matalan riskin ja tuoton sijoituksina, kun taas korkeampaa tuottoa ja riskiä edustavat osakerahastot ja suorat osakesijoitukset. Näiden arvopaperien lisäksi sijoittaja voi kiinnostua vaihtoehtosijoituksista, joille ominaista on rajoitettu likviditeetti, eli niitä voi olla vaikea muuttaa rahaksi.

Sijoitustuotteina lelut asettuvat korkean riskin vaihtoehtosijoitusten kummajaispäähän. Tulevaisuuden keräilyharvinaisuuksia on vaikea arvata etukäteen, ja jälkimarkkinoiden likviditeetti voi olla hyvin rajallinen. Arvopapereihin verrattuna säilyttäminen on monimutkaisempaa: hajauttaminen ja suuremmat sijoitukset edellyttävät suurta varastotilaa, eikä pitkäaikainen varastointi ole riskitöntä.

Leluihin sijoitustuotteina liittyy myös hyvin erikoislaatuisia riskejä. Sijoitusten pysyminen avaamattomissa paketeissa voi osoittautua haastavaksi, erityisesti lapsiperheissä. Perheellisen lelusijoittajan on hyvä varautua tunteellisiinkin vasta-argumentteihin lelujen perimmäisestä tarkoituksesta. Sijoitusmielessä tehdyt leluhankinnat voikin olla viisainta ajoittaa kokonaan joulunajan ulkopuolelle.


Tämä blogi ei sisällä sijoitusneuvoja, eikä myöskään lahjavinkkejä. Kirjoittaja tai hänen työnantajansa ei ota missään olosuhteissa vastuuta lukijan sijoitustoiminnan tai joulunvieton onnistumisesta. Kirjoittaja ei itse sijoita leluihin tuotto-odotuksen vuoksi.

Teemakuva: Ekaterina_Minaeva / Shutterstock.com

Muut kuvat: Mikko Järvinen