Siirry sisältöön
Liiketoiminta
Kuuntele, tuunaa ja mahdollista! – Näin innostat erilaiset ihmiset oppimaan työssään

Kirjoittajat:

Anu Sipilä

asiantuntija, tutkimuspalvelut
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Sakariina Heikkanen

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 19.11.2019

Utelias, jatkuvaan oppimiseen motivoitunut ja itseohjautuva työntekijä on yrityksille tulevaisuudessa yhä suurempi kilpailuvaltti, jonka avulla on mahdollista pysytellä kilpailun kärjessä. Ilman muutoksen imussa innokkaasti pysytteleviä osaajia viivan alle jäävä tulos alkaa nopeasti kärsiä.

Mutta miten ruokkia jatkuvan oppimisen innostusta omassa yrityksessä? Ota seuraavat vinkit käyttöön jo tänään:

1. Kuuntele, kiinnostu ja keskustele

Ole kiinnostunut työntekijästä ihmisenä, ei vain resursseina. Millaisia mielenkiinnon kohteita hänellä on, mitä hän tekee vapaa-ajallaan, millaisiin asioihin hän tuntee intohimoa? Onko hänellä työroolin ulkopuolella osaamista, joka voisi tuoda jotain uutta myös työyhteisöön? Ideoikaa yhdessä miten eri tavoin työntekijä voisi hyödyntää myös ammattinsa ulkopuolista osaamista työyhteisössä – ja loistaa koko potentiaalillaan!

2. Uskalla tuunata

Firman kokenut asiantuntija on helmi, jonka puoleen on helppo kääntyä, kun kukaan muu ei osaa eikä pysty. Mutta siinä vaiheessa, kun työ ei tarjoa hänelle itselleen enää kehittymisen mahdollisuuksia, hän pahimmillaan uupuu tai kyynistyy. Mahdollista siis myös konkarille osaamisen kehittäminen, työnkuvan laajentaminen, syventäminen tai kokonaan uusi rooli, jotta hän viihtyy, jaksaa olla tuottelias ja pysyy yrityksessä. Tuunatkaa työnkuvia yhdessä.

3. Mahdollista = sitouta

Kun työntekijäsi kertoo hakeneensa opiskelemaan ja lähestyy sinua arasti kysymyksellä mahdollisesta opintovapaasta, istuta hänet alas, tarjoa kahvit ja ole aidosti kiinnostunut hänen halustaan kehittää itseään. Millaisia ovat hänen tulevaisuuden haaveensa? Miten hän voisi hyödyntää uutta osaamistaan yrityksessänne? Tue opiskelevaa työntekijää tarjoamalla arjen joustoa ja huomio hänen oma-aloitteinen ponnistelunsa erilaisin kannustein. Miettikää yhdessä urakehityksen mahdollisuuksia organisaatiossa. Näin pidät uuden osaamisen yrityksessäsi ja kasvatat sen tuella koko organisaation osaamispääomaa sen sijaan, että se valuu kilpailijalle.

4. Ota vastuuta – olet vetovoimainen!

Huolehdi, että työntekijälläsi on edellytykset onnistua omassa työssään. Turvallisessa ja myönteisessä työyhteisössä työntekijä jaksaa innostua työstään, kokee itsensä tarpeelliseksi ja haluaa myös kehittyä ja edistää omasta puolestaan työyhteisönsä menestystä. Hyvinvoiva työyhteisö on vetovoimainen ja varmistaa, että parhaat osaajat haluavat yritykseesi töihin myös tulevaisuudessa.

Joensuulaiselle Valamis Group Oy:lle oppimisen mahdollistaminen on ydinbisnes. Valamis on digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämiseen erikoistunut ja globaaleilla markkinoilla kilpaileva suomalainen yritys, joka auttaa ratkaisuillaan muita yrityksiä tehostamaan työntekijöidensä osaamista muuttuvassa maailmassa. Valamiksen asiakkaita ovat muun muassa Nasa ja Amadeus.

Valamiksen toimitusjohtaja Jussi Hurskaisen seuraamat oppimisen kolme trendiä ovat työssäoppiminen, räätälöity oppiminen sekä tekoälyn hyväksikäyttö. Selvää tässä muutoksessa on, että perinteiset koulutuspäivät eivät palvele enää asiantuntijatyötä tekevien työntekijöiden osaamisen kehittämistä. Sen sijaan Hurskaisen mukaan tarvitaan uusia oppimisen ratkaisuja, jotka mahdollistavat työntekijöiden itseohjautuvan ja jatkuvan oppimisen mikro-oppimisen hengessä, viisi minuuttia kerrallaan, tarvelähtöisesti, ketterästi.

Viidennen ja viimeisen vinkin heitämmekin kaikille työnantajille Valamiksen innoittamina: Millaisia uusia ja luovia oppimisen tilaisuuksia, paikkoja ja alustoja voisitte luoda omassa työyhteisössänne, innostaaksenne työntekijöitä kehittymään ja mahdollistaaksenne uuden oppimisen ajasta ja paikaista riippumatta?

Lähteet:

EK 2019. Kipinää kasvuun. 4 yrittäjän oivalluksia ja esimerkkejä kasvusta. EK, Kasvuryhmä.

Työterveyslaitos 2019. Työhyvinvointi.

Valamis 2019.