Siirry sisältöön
Yrittäjyys
BYPIAS – suomalaisen vaatebrändin kasvutarina

Vaatetusalan BYPIAS yrityksen liikeidean synty on monen sattuman summa. Alkusysäyksen idealle antoi yrityksen perustajan Pia Erlundin turhautuminen perinteiseen vaatemuotiin sekä rakkaus laadukkaaseen ja kestävään pellavaan, joka on BYPIAS-vaatteiden raaka-aine.

Kirjoittajat:

Julkaistu : 07.10.2016

Kampaajana työskennellyt Pia teetätti suunnittelemiaan malleja ompelijalla ja käytti niitä työssään sekä laittoi kuvia vaatteistaan omaan lifestyle-blogiinsa. Tilauksia ja kyselyjä alkoi sadella niin paljon, että Pia yllättyi vaatteidensa suosiosta itsekin.

Lopullinen sysäys uudelle uralle oli suositussa Kalastajan vaimo -blogissa julkaistu teksti Pian suunnittelemista vaatteista. Muutaman päivän aikana uusia tilauksia tuli 250. Ilman minkäänlaista yritysstrategiaa tai aikomusta uranvaihdosta Pia oli päätöksen edessä: ryhtyäkö vaatetusalan yrittäjäksi?

Ensimmäisenä oli edessä ompelijoiden löytäminen. Nopeasti kävi selväksi, että kunnon ompelimot olivat kadonneet Suomesta. Lähituotantoon panostava Pia matkusti Tallinnaan.

– Menin Tallinnaan pariksi päiväksi ja kartoitin pari ompelimoa. Valitsin ompelimon mutu-tuntumalla.

Kysynnän kasvu oli niin rajua, että toista ompelimoa piti lähteä etsimään jo alle vuoden kuluttua. Tällä hetkellä BYPIAS työllistää 45 ompelijaa.

Verkkokauppa mahdollisti kansainvälistymisen

Verkkokaupan Pia rakensi ihan yrityksen alkumetreillä marraskuussa 2011. Päätöstä helpotti aiempi kokemus omasta sisustusverkkokaupasta. Tällä hetkellä BYPIAS-tuotteita myydään lisäksi viidessä liikkeessä eri puolilla Suomea: Helsingissä, Espoossa, Porvoossa, Oulussa ja Turussa sekä kesällä kahdessa pop-upissa Hangossa.

BYPIAS tähtää kovaan kasvuun ja myös kansainvälisille markkinoille. Verkkokaupassa postitetaan koko ajan useisiin eri maihin, ja kansainvälistymiseen on panostettu esimerkiksi verkkokaupan tekniikkaa kehittämällä. Yksi uusi etappi kansainvälistymisessä saavutettiin tammikuussa 2016, kun ensimmäinen BYPIAS-liike avattiin Hollannissa. Viime aikoina kasvu on ollut vahvaa ennen kaikkea Norjassa.

Uusia näkökulmia opiskelijayhteistyöstä

Kiireinen PK-yrittäjä on tehnyt jo useamman vuoden ajan erilaisia projekteja yhdessä Haaga-Helian Porvoon kampuksen opiskelijoiden kanssa. Yhteistyö alkoi kansainvälisistä markkina-analyyseistä. Opiskelijat kartoittivat potentiaalisia kohdemaita ja verkkokaupan logistiikkaa.

Pialle opiskelijoiden kanssa työskentely on ollut myönteinen kokemus.

– Mielestäni yrittäjänä on hyvä haluta tutkia brändiä ulkopuolisten tulevien ammattilaisten silmin. Nuorten innostuva asenne on monesti parempi kuin vastaavia palveluita tarjoavien yritysten. Opiskelijoilta voi saada vinkkejä, ja olenkin saanut yhteistyöstä uusia oivalluksia.

Opiskelijoille Pian tinkimätön asenne ja luovuus ovat antaneet puolestaan positiivisen mielikuvan yrittäjyydestä.

Parhaiten Pian mieleen on jäänyt projekti, johon osallistui Haaga-Helian opiskelijoiden lisäksi opiskelijoita Hollannista ja Saksasta. Projektin kick-off-tapahtuma oli niin hienosti järjestetty, että siitä voisi Pian mielestä ottaa mallia yritystapahtumien järjestämisessä. Kansainvälinen opiskelijayhteistyö näytti sen, kuinka erilaiset nuoret tekevät töitä yhdessä ja verkostoituvat. Projektin aikana löytyikin useita lahjakkuuksia, joita Pia voisi hyvin palkata yritykseensä.

Yrittäjän vinkit menestykseen

Pian mukaan erityisesti pk-sektorin kannattaisi tehdä enemmän yhteistyötä opiskelijoiden kanssa. Yrittäjä on usein kiinni päivittäisten toimintojen pyörittämisessä, ja kehittämiselle ei ehkä jää aikaa. Opiskelijayhteistyö mahdollistaa yrityksen kehittymisen.

Opiskelijoille Pia puolestaan lähettää tällaiset terveiset: ”Ihmisten väliset verkostot ovat edelleen se juttu bisneksessä. Internet ei ole korvannut ihmiskontakteja. Myös oivaltaminen ja yrityksen yksilöllisten tarpeiden ymmärtäminen on tärkeää. Pitää paneutua kohdeyritykseen kuin asiakkaaseen. Asennoidu projektiin ikään kuin olisit töissä yrityksessä. Uskalla innostua ja näytä se!”

Suomalaisten heikkoutena kansainvälisillä markkinoilla Pia pitää niin sanottua ”ei tungeta sinne kahville” -ajattelutapaa asiakassuhteiden hoitamisessa.  Suomalaisten yrittäjien pitäisi verkostoitua, ja jo opiskeluaikana pitäisi kerätä rohkeutta siihen. Kontaktien luominen on liiketoiminnan perusedellytys.

Tulevaisuudessa BYPIAS haluaa olla bränditalo ja suurin suomalainen naistenvaatteiden verkkokauppa, joka tunnetaan myös Skandinaviassa ja muualla Euroopassa. Liikevaihto pyritään kaksinkertaistamaan. Tähän mennessä liikevaihto on kasvanut miljoona euroa joka vuosi. BYPIASin strategia nojaa verkkokauppaan. Myymälät taas ovat verkkokauppaan integroituneita showroomeja, joissa voi sovittaa vaatteita sekä noutaa verkkokaupan tuotteita. Ulkomaiset myymälät perustuvat jatkossa franchise-sopimukseen.

BYPIASin yksi menestystekijä on visuaalinen markkinoinnin ja sosiaalisen median nerokas hyödyntäminen. Yritys panostaa sisältömarkkinoinnissa omaan tyyliin ja aitouteen. BYPIAS onkin luonut Suomeen uuden tyylilajin: yritys tarjoaa sosiaalisen median kautta visuaalista stailauspalvelua.

– Meidän läsnäolomme on aitoa. Kerromme, miten juttuja voisi yhdistellä ja käyttää, Pia toteaa.

Yrityksen tavoitteena on päästä aidosti lähelle asiakasta.

– Halusin luoda eräänlaisen heimoajattelun. BYPIAS-vaatteiden käyttäjän tunnistaa tietystä tyylistä. Myymälöittemme sovitushuoneissa naiset usein stailaavat ja inspiroivat toisiaan.

Tätä katsellessaan Pia tuntee onnistuneensa tavoitteessaan: hän haluaa herättää tunteita.