Siirry sisältöön
Vastuullisuus
Vastuullisuuden polulla yksin ja yhdessä

Jokainen meistä voi omalla toiminnalla ottaa osaa vastuullisuustalkoisiin, kirjoittaa Tuija Koskimäki.

Kirjoittajat:

Tuija Koskimäki

lehtori, palveluliiketoiminta
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 22.10.2020

Lenkkipolulla kompastuin juurakkoon, kaaduin ja se teki kipeää. Askel ei ollut keveä, sillä mielen päällä lepäsi huoli. Lenkkipolulta juurakoiden päällä ollut maa-aines oli kulunut pois ja juurakot olivat hyvin pinnalla.

Pohdin, miksi yleistä kaupungin lenkkeilypolkua ei ollut kunnostettu varsinkin, kun tässä ajassa lenkkipolut ovat ehkä suositumpia kuin koskaan? Pohdin, kenen vastuulla lenkkipolut ovat; niillä lenkkeilevien vai kaupungin työntekijöiden? Vai molempien?

Vastuullisuus yrityksissä

Vastuullisuus näkyy entistä enemmän yritysten liiketoiminnassa, liiketoiminnan kehittämisessä ja arvoissa. Vastuullisuus voi olla yritykselle erittäin merkittävä kilpailuetu tai vastuullisuus voi näkyä välillisenä kilpailuetuna esimerkiksi yhteistyötä tekemällä vastuullisesti toimivien kumppaneiden kanssa. Vastuullisuus voi olla yrityksen arvo, joka ohjaa toimintaa.

Yrityksissä vastuullisesti toimiminen voi tarkoittaa kehitettävien tuotteiden ja palvelujen tuottamista vastuullisesti. Yrityksen sijoitustoiminta ja liiketoiminnan kehittäminen pitkäjänteisesti tulevaisuuden muutokset huomioiden, on vastuullisuutta yrityksen menestymistä, kumppaneiden menestymistä ja erityisesti työntekijöiden menestymistä kohtaan. Yrityksen toimiessa vastuullisesti se näyttää toiminnallaan esimerkkiä, antaa mahdollisuuden myös työntekijöille toimia vastuullisesti tehtävissään ja tuo työlle merkityksellisyyden tunteen.

Vastuullisuus on jokamiehen velvollisuus

Elämmekö vastuullisesti niin, että askeleemme on kevyt vai kompuroimmeko juurakoihin ja kipuilemme vastuullisuusteeman ympärillä tietämättä, miten pitäisi toimia? Pienillä teoilla voimme toimia vastuullisemmin ja tehdä esimerkiksi ilmastotekoja; sulkea turhat sähköä kuluttavat laitteet kotona ja työpaikalla, suosia paikallisuutta ruokaostoksissa ja palveluissa.

Vastuullisuus on vastuullisuustekoja. Jokainen meistä voi omalla toiminnalla ottaa osaa vastuullisuustalkoisiin. Toimintatapojen muutokset vain vievät aikaa ja tarvitsemme vahvoja suunnannäyttäjiä sekä vastuullisia vaikuttajia.

Mitkä ovat sinun henkilökohtaiset arvosi ja työpaikkasi arvot? Mistä asioista itse haluat kantaa vastuuta tai osan vastuusta? Vastuullisuus yksinkertaisuudessaan on yhteistä vastuunottoa yhteisestä hyvästä.