Valmennuskulttuurin muutos urheilijalähtöiseen suuntaan on ollut viime vuosina Suomessa merkittävä. Muutos ei kuitenkaan tapahdu nopeasti, vaan meidän jokaisen toiminnassa heijastuvat aikaisemmat kokemukset. Opetamme niin kuin meitä on opetettu, valmennamme niin kuin meitä on valmennettu – ellemme tietoisesti opettele uutta tapaa toimia.
Viime aikoina keskustelu urheiluvalmennuksen lieveilmiöistä on jälleen kiihtynyt, SUEK:n julkaiseman Häirintä suomalaisessa kilpaurheilussa – tutkimuksen tulosten julkaisemisen johdosta.
Koulutamme Haaga-Helian Vierumäen yksikössä urheiluvalmennuksen asiantuntijoita sekä YAMK- että AMK-tutkinnoilla. Koulutuksemme peruslähtökohtana on ihmisenä kasvaminen, urheilijalähtöinen valmennustoiminta sekä turvallisen ja innostavan urheilukulttuurin edistäminen. Meillä on korkeakouluna ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttaa lukuisien urheilijoiden arkeen kouluttamalla entistä osaavampia valmentajia. Tämä antaa työllemme laajemman merkityksen ja innostaa jatkamaan työskentelyä valmentajien auttamiseksi päivästä toiseen.
Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää sekä opettajilta että opiskelijoilta omien arvojen ja aiempien kokemusten tietoista reflektointia. Valmentajan valmennusfilosofia kehittyy aiempia ja nykyisiä käytännön valmennuskokemuksia reflektoimalla sekä ajankohtaista tutkittua tietoa oppien. Onnistuneen oppimisprosessin tuloksena valmentajan itsetuntemus syvenee ja laadukas urheilijakeskeinen toiminta konkretisoituu käytännön valmennusteoissa. Samalla kasvaa rohkeus ajatella itse ja puuttua välittömästi mahdollisiin toiminnassa ilmeneviin epäkohtiin. Tänäkin iltana tuhansissa urheiluharjoituksissa ympäri Suomen toteutuu laadukas urheilijalähtöinen valmennustoiminta, ilman syrjintää ja muita lieveilmiöitä.
Suekin tutkimusaineiston perusteella seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä on urheilussa yleistä, mutta ei yleisempää kuin muualla yhteiskunnassa. Urheilun eri toimijoiden yhteinen vastuu on pyrkiä edistämään avoimuutta, keskustelua ja ymmärrystä siitä, mitä vastuullinen valmennustoiminta tarkoittaa valmentajan ja urheilijan arjessa. Tätä yhteistä missiota toteuttaa päivittäin lukuisat urheilun eri toimijat kukin omassa roolissaan. Tehtävässä onnistuminen voi parhaimmillaan kehittää koko yhteiskuntaamme, jossa yksikin häirintätapaus on liikaa.