Siirry sisältöön
Uhka vai mahdollisuus
Perustaisinko yrityksen ystävän kanssa?

Yrityksen perustaminen tuttujen ystävien kanssa saattaa houkuttaa, mutta onko kaverin kanssa yrittäminen myös uhka?

Kirjoittajat:

Teijo Javanainen

projektipäällikkö, yrittäjyys ja liiketoiminnan uudistaminen
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 15.12.2022

Haaga-Helian Re-StartUp Esihautomo -ohjelmaan on osallistunut monenlaisia tiimejä. Yrityksen perustajatiimin muodostumisista on melkein yhtä monta tarinaa kuin on yrityksiäkin. Usein kavereiden kanssa tuleekin keskusteltua erilaisista liikeideoista ja mitä niiden toteuttamiseen vaadittaisiin. Samalla startup-yrityksen perustaminen kaverin kanssa voi alkaa kuulostaa hyvältä idealta.

Startup-yritys on usein ryhmä ihmisiä, jotka työskentelevät yhdessä kasvavan liiketoimintamallin luomiseksi. Se koostuu perustajista, työntekijöistä ja sijoittajista. Yrityksen perustaminen kavereiden kanssa voi olla hyvä vaihtoehto henkilöille, jotka haluavat rakentaa jotain yhdessä tuttujen ihmisten kanssa. Aina se ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto.

Useat ihmiset ajattelevat, että yrityksen perustaminen ystävien kanssa on helppoa. Ystävät tuntevat jo toisensa ja he myös haluavat rakentaa jotain uutta yhdessä. On silti olemassa monia tekijöitä, joita on otettava huomioon yritystoiminnan aloittamisessa. Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi se, kuinka hyvin sinä ja ystäväsi työskentelette yhdessä, kuinka paljon aikaa voitte käyttää yritykseenne, onko teillä toisianne täydentäviä taitoja tai ovatko tavoitteenne yhteneväisiä.

Täydellinen startup-tiimi?

Startup-yrityksiä valmentavien keskuudessa ajatellaan usein, että täydellisessä teknologiayrityksen tiimissä on muotoilija tai graafinen osaaja, insinööri tai muu tekninen osaaja ja liiketoiminnan osaaja. Jos tällainen osaajajoukko löytyy lähipiiristäsi, ovat asiat ainakin tarvittavan osaamisen kannalta hyvin.

Menestyvät yrittäjät nähdään yleensä osana tiimiä. He eivät pelkää rakentaa omaa tiimiään tai työskennellä uusien ihmisten kanssa. He myös tietävät, kuinka delegoida tehtäviä eteenpäin ja kuinka kuunnella muiden ideoita. Oman tiimin rakentamisessa on monia etuja. Kyse ei ole pelkästään rahasta, vaan myös suhteista. Näin on mahdollista rakentaa tiimi, johon voi luottaa ja jossa seisotaan asetettujen tavoitteiden takana. Tällaisen tiimin rakentaminen voi olla helpompaa ystävien kanssa.

Kolikon kaksi puolta

Yrityksen perustaminen ystävien kanssa voi olla hyvä tapa kasvaa yrittäjyyteen yhdessä. Ystävät pitävät todennäköisemmin yhtä vaikeina aikoina. He myös ymmärtävät, millaisia paineita yritystoiminta voi aiheuttaa. Lisäksi ystävät yleensä tuntevat toistensa toimintatavat, mistä on apua startup-yrittäjyyden epävarmassa ilmapiirissä.

Usein epäröidään perustaa yritys ystävien kanssa, koska pelkona on, että ystävyyssuhde ei ehkä kestäisi yrityksen pyörittämisen aiheuttamia paineita. Yrityksen perustaminen ystävän kanssa voi myöskin rasittaa ystävyyttä, jos yritys ei menesty tai jos yrityksen toimintatavoista syntyy erimielisyyksiä.

On tärkeää arvioida huolellisesti ystävän kanssa yrityksen perustamisen hyvät ja huonot puolet. Kannattaa varmistaa, että molemmat osapuolet ovat samoilla linjoilla ennen kuin lähdetään liikkeelle. Lisäksi on tärkeää, että yrityksellä on selkeä suunnitelma ja strategia. Yrityksessä pitää olla valmistautunut kaikkiin mahdollisiin haasteisiin ja esteisiin, joita matkalla voi ilmetä.

Yrityksen perustaminen ystävien kanssa ei yleensä ole niin huono asia kuin miltä se voi kuulostaa. Ystävyyssuhteet voivat toki kärsiä stressaavassa ympäristössä, jos ne eivät ole tarpeeksi vahvoja. Yrityksen perustamisesta ystävien kanssa koituvat edut voivat kuitenkin olla haittoja suuremmat. Ne voivat tehdä yrityksen perustamisesta miellyttävän ja jännittävän seikkailun yhdessä itselle tärkeiden ihmisten kanssa.

Lue lisää aiheesta

Shan, K. 2019. How To Navigate Starting A Business With Your Best Friend. Forbes. Luettavissa: https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2019/11/25/how-to-navigate-starting-a-business-with-your-best-friend/