Siirry sisältöön
Työelämätaidot
Työelämä vetää – ja työntää

Voiko olla niin, että onnellisuus ja hyvä olo ei työelämässä olekaan täysin mahdollista? Resilienssillä, rehellisyydellä ja rohkeudella työelämästään saa ainakin lähes unelmiaan vastaavan.

Kirjoittajat:

Anu Järvinen

lehtori, opinto-ohjaaja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 16.11.2023

Uudet opiskelijat kertovat hakeutuneensa Haaga-Heliaan esimerkiksi sen hyvän maineen, monipuolisen kurssitarjonnan ja hyvien kehittymismahdollisuuksien takia. Osa fukseista ei ole ollut vielä juuri lainkaan työelämässä. Osa tulee suorittamaan jo monennetta korkeakoulututkintoa hakiessaan vaihtoehtoja työelämään.

Mielekkäitä haasteita ja supervoimat käyttöön

Juttelin muutaman kolmikymppisen jo vakituisesti työssä olevan kanssa. Heidän tarinansa olivat puhuttelevia. Huoleni siitä, että työelämässä on jotain pielessä, ei tuntunut turhalta tarinoiden jälkeen.

”Joudun tekemään surutyötä, kun työ ei ole vielä koskaan vastannut odotuksiani.”

”Vuosiansioni ovat todella hyvät, työpaikka on ihan hyvä, työkaverit kivoja. Mutta en halua käyttää pitkää elämää siihen, että olisin työpaikassa, jossa en kuitenkaan ole onnellinen.”

”Haluaisin tehdä nelipäiväistä työviikkoa ja vapaa-aikoina tehdä jotain merkityksellisempää.”

”Vaihdoin työtä firman sisällä, koska edellisessä tehtävässä minua ei kuunneltu.”

Sydäntä puristaa. Missä menee pieleen, jos unelmat työstä eivät tunnu koskaan toteutuvan? Unelmat yllä ovat mielestäni olleet kohtuullisia: merkityksellinen työ, työn vaativuutta vastaavat ansiot, kuuluminen yhteisöön, omaan arvomaailmaan sopivat tuotteet tai palvelut, henkilökohtainen kehittyminen ja koko osaamispotentiaalin hyödyntämismahdollisuus.

Työ ei tarjoa läheskään kaikille mielekkäitä haasteita ja oppimisen mahdollisuuksia. Monen työpaikan kannattaisi nähdä enemmän vaivaa sen eteen, että ne joustavat innokkaan uraansa aloittavan tarpeisiin. Kannattaisi minimoida sitä, että uusi työntekijä sijoitetaan organisaatioon vanhoilla säännöillä kuin yksi pelinappula muiden joukossa.

Työpaikkailmoitusten superihmisen vaatimusten oheen voisi lisätä, että työnantajana pyrimme hyödyntämään sinun supervoimiasi ihan oikeasti!

Hyvän olon työelämätaidot: resilienssiys, rehellisyys ja rohkeus

Yksilön resilienssi on – tietenkin – tärkeää. Asiantuntijatyössä pitää pystyä joustamaan työelämän muutostilanteissa, ja esimerkiksi olla valmis omien näkökulmien kriittiseen tarkasteluun ja muuttamiseenkin.

Pitempään kestävän hyvinvoinnin lähtökohtana on rehellisyys. Työntekijän on kohdattava itsensä ja pohdittava, onko tämä homma ylipäätään minua varten. Hänen pitää viestiä rehellisesti ja rohkeasti tarpeistaan ja tavoitteestaan työpaikalla. Työpaikan kannattaa reagoida, jos viestejä kuuluu.

Työelämässä pettynyt ja jopa uupunut voi syyttää itseään vääristä valinnoista. Jos kuitenkin pystyy pitämään ajatuksen tulevaisuudesta optimistisena, jaksaa sinnikkäämmin etsiä uusia vaihtoehtoja ja tavoitella työelämään muutakin merkitystä kuin toimeentulon. Työelämän optimismi voi tarkoittaa sitäkin, että löytää itsestään rohkeuden vaihtaa työpaikkaa.

On nimittäin oikein olettaa, että jossain on minun unelmatyöpaikkani ja unelmatyöyhteisöni.

Editointi: Marianne Wegmüller

Kuva: Shutterstock