Siirry sisältöön
Trendit
Dopamiinipaastolle mars!

Kirjoittajat:

Sakariina Heikkanen

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 16.12.2019

Kulutustrendeissä elämyshakuisuus pitää pintansa. Jollekin elämys on laitesukeltamista vedenalaisessa maailmassa, jollekin taas matka Disneylandiin. Yksi kokee elämyksiä luonnossa, toinen taas etsii hengellistä hurmosta jotain muuta kautta, jotta kuvailisi kokemaansa elämykseksi. Elämys on kuitenkin useimmille jotain koskettavaa ja pyhää.

Jollekin erityisen mukava kahvitauko töissä riittää tuottamaan mielihyvää. Samaan aikaan kollega kertoo matkastaan, jossa elämyksellisyys johti lopulta transformaatioon, jonkinlaiseen muutokseen omassa itsessä ja elämässä. Elämyksiä haetaan myös virtuaalikokemuksista, muista ihmisistä, ruoasta, liikunnasta ja työstä. Myös lapsille yritetään kaiken aikaa järjestää elämyksellistä toimintaa.

Elämyshakuisuus kuitenkin pahimmillaan ruokkii erilaisia riippuvuuksia. Liiallinen herkuttelu, shoppailu yli varojen tai jännityksen hakeminen voivat uhata elämänhallintaa ja terveyttä.

Paasto tuo mielekkyyden takaisin

Elämyshakuisuuden sanotaan olevan siinä määrin lisääntynyt, että puhutaan jo vastatrendistä: dopamiinipaastosta eli mielihyvähormonipaastosta. Asia ei sinänsä ole uusi, mutta nyt sille on uusi termi. Aivojen välittäjäaine dopamiini säätelee mielihyvää. Saamme dopamiini-kicksejä koko ajan ympärillämme tapahtuvista asioista haemme mielihyvää entistä enemmän niin, että mikään ei enää tunnukaan miltään. Jatkuva dopamiinireseptorien stimulointi siis heikentää niiden herkkyyttä ja elämystelijä turtuu ympäristön ärsykkeisiin. Tähän dopamiinähkyyn tarjotaan nyt dopamiinipaastoa.

Dopamiinipaaston aikana tavoitteena on palata takaisin perusasioiden pariin eli mielihyvän aitoihin lähteisiin. Tosin tämäkin viedään äärimmilleen. Kaikki mielihyvää ja nautintoa nostattava jätetään omaan arvoonsa paaston ajaksi: ei musiikkia, somea, herkkuruokia, mielihyvää tuottavaa kanssakäymistä ihmisten kanssa, ei edes kevyttä juttelua. Dopamiinipaastolla siis jätetään pois elämästä kaikki hitusenkin mielihyvää tuova asia kaikilta elämän osa-alueilta. Paaston jälkeen kuulemma tavallinen arki ja sen toiminnot tuottavatkin taas suurta nautintoa, jopa elämyksiä.