Siirry sisältöön
Rohkeus
Rohkeus on palkitsevaa

Rohkeus on taitolaji, joka vaatii asennetta ja harjoitusta. Se myös palkitsee, joten jokaisen meistä kannattaa hakeutua sitä kohti, myös työpaikalla, kirjoittaa Sakariina Heikkanen.

Kirjoittajat:

Sakariina Heikkanen

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 22.03.2021

Toiset meistä ovat luonnostaan hieman rohkeampia kuin toiset. Eri ihmiset edustavat rohkeutta erilaisissa asioissa ja eri elämänalueilla.

Joku antaa hyvin rohkean ensivaikutelman ottamalla sosiaalisen tilanteen haltuun erityisellä helppoudella (sosiaalinen rohkeus) tai loistamalla urheiluharrastuksissa vapaa-ajalla (fyysinen rohkeus). Kuitenkin sama ihminen saattaa työssä vaikuttaa jopa hieman aralta. Toisaalta työssä joku voi vaikuttaa rohkealta esiintyjältä, vaikka rahaan liittyvässä päätöksenteossa ei meinaa rohkeus riittää (talousrohkeus).

Omien ideoiden ja ehdotusten esiin tuominen voi vaatia harjoitusta. Päätöksenteko tai suunnan muuttaminen vaatii paljon rohkeutta. Olla täysin oma itsensä, kulkea omia polkujaan, olla oikeudenmukainen muita kohtaan, puolustaa omia ja muiden moraalisia näkemyksiä (moraalinen rohkeus) sekä virheensä myöntäminen ja anteeksi pyytäminen edustavat kaikki suurta rohkeutta.

Rohkeus on pakki taitoja, asennetta ja ajatusmalleja

Voittaakseen itsensä ja ollakseen rohkeampi, täytyy yleensä kokea jonkinlaista epämukavuutta. Rohkeutta onkin toimia peloista huolimatta, mikä puolestaan kehittää rohkeutta. Ymmärtämällä omaa rohkeuttaan tai sen puutteita on jo ottanut ensimmäisen askeleen kehityksen suuntaan.

Rohkeuden kehittäminen vaatii asennetta, sillä se ei aina ole helppoa. Epämukavuusalue ei houkuttele ja epäonnistuminen suorastaan sattuu (emotionaalinen rohkeus). Rohkeuden kehittäminen vaatii myös epävarmuuden sietokykyä ja psykologista kestokykyä esimerkiksi vastoinkäymisten suhteen. Rohkeuden kehittäminen tuo kuitenkin yleensä hyviä asioita elämään, eli vaiva palkitaan.

Lisää rohkeuden ilmapiiriä työpaikalle

Rohkeus on riski. Kuinka pitkälle omassa organisaatiossamme rohkeudessa voi mennä riippuu ilmapiiristä ja kulttuurista. Riski sisältää epäonnistumisen sekä onnistumisen mahdollisuuden. Jos epäonnistunut saa negatiivista palautetta riskinotostaan, se ei kannusta jatkossa olemaan rohkea. Epäonnistumisesta ei todennäköisesti myöskään opi, jos ei tietoisesti pysähdy ja mieti, mikä meni pieleen ja päätä ottaa opikseen jatkoa varten.

Tässä omat parhaat käytänteeni.

  • Pyydä rohkeasti palautetta päätöksistäsi ja ota ne vastaan avoimuudella.
  • Kiitä itseäsi rohkeista teoista.
  • Rohkaise työkaveria kiittämällä häntä rohkeista teoista.
  • Ympäröi itsesi rohkeilla ihmisillä.
  • Pysähdy ja mieti, mitä rohkea teko tai päätös toi tullessaan.
  • Myönnä epäonnistuminen itsellesi ja muille.
  • Anna itsellesi anteeksi ja pyydä anteeksi.
  • Mieti itseksesi sekä yhdessä kollegojen kanssa, mitä tästä opittiin ja miten jatkossa.
  • Jatka eteenpäin innokkaalla ja uteliaalla asenteella!

Jos välttää riskien ottamista ja virheitä, välttää samalla oppimista ja kehitystä.

Ihmiseltä voidaan viedä kaikki paitsi yksi asia: ihmisen vapaus valita oma asenteensa, oli tilanne mikä hyvänsä. 

Viktor Frankl