Kirjoittaminen on taito, jota pitää jatkuvasti harjoitella ja jossa voi aina oppia uutta. Lähes kaikilla kirjoittaminen kehittyy sitä nopeammin, mitä enemmän he kirjoittavat ja mitä monipuolisempia tekstejä he tuottavat. Luontevimmatkaan kirjoittajat harvemmin kirjoittavat alusta asti niin hyvin kuin vuosien harjoittelun jälkeen.
On myös hyvä muistaa, että edestakaisin hyppely eri taitotasojen välillä on tavallista. Haasteista tai jumeista ei kannata siis lannistua vaan muistaa, että jokaisesta vaiheesta voi oppia jotain. Olemme koonneet tähän neljä kirjoittamisen tasoa ja kuhunkin muutamia vinkkejä:
- Aloittelija: Kirjoitat ensimmäistä kertaa laajempaa tai luovempaa tekstiä tai kokeilet itsellesi täysin uutta tekstilajia. Sinun on hyvä miettiä kirjoittamisen perusteita: kenelle kirjoitat, mikä on tekstin tavoite, mitä haluat kertoa jne. On hyvä, jos kokeilet erilaisia tapoja suunnitella tekstiä ja kirjoittaa. Tässä vaiheessa sinun kannattaa myös kysyä rohkeasti apua tai kommentteja muilta kirjoittajilta tai vaikka työkaverilta. Kritiikistä ei kannata lannistua; se opettaa!
- Kokemusta kartuttanut / keskitason kirjoittajia: Olet kirjoittanut jo jonkin verran, mutta lähinnä keskittynyt yhteen aiheeseen tai tekstilajiin. Olet kuitenkin jo tutustunut erilaisiin kirjoittamistyyleihin ja alat hahmottaa, mitkä asiat tuottavat sinulle haasteita ja mitkä sujuvat helposti. Nyt on viimeistään aika ottaa käyttöön saamasi vinkit ja kommentit. Mieti, miten kirjoittamistasi voisi vielä hienosäätää: olisiko tekstin aihetta tarpeen rajata, vastaako sisältö todella vastaanottajien tarpeita, onko teksteissäsi jotain turhaa, mitä voisit ehkä jättää pois?
- Kokenut: Olet kirjoittanut paljon tekstejä ja kokeillut eri tekstilajeja. Olet jo ehkä hahmottanut itsellesi ominaisimmat aiheet ja tiedät, miten kirjoittaa niistä kiinnostavasti ja vakuuttavasti. Tiedät, mistä aloittaa ja mihin lopettaa sekä tunnet omat vahvuusalueesi ja hyödynnät niitä. Kirjoittaminen on sinulle jo päivittäistä rutiinia, joka ei vaadi useinkaan kovasti ponnistuksia. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan kannata tuudittautua omaan osaamiseen ja vanhoihin tuttuihin tapoihin. Kannattaa lukea kriittisesti omia tekstejä ja kokeilla vaihteeksi toisenlaista kirjoittamistyyliä. Vinkkejä voi hakea myös muiden teksteistä. Muista, että toisten antamaa palautetta kannattaa kuunnella! Saatat huomata, että innostut uudelleen ja löydät mielenkiintoisempia ja parempia tapoja kirjoittaa.
- Elinikäinen oppija: Ymmärrät, että kehityt jatkuvasti kirjoittajana. Sinulle on selvää, että kirjoittamisessa otetaan joskus huimia harppauksia ja toisinaan taas jumitetaan. Olet jo kokenut sen, millaista uudentyyppisen tekstien tuottaminen on, joten uskallat rohkeasti palata aloittelijaksi. Tässä vaiheessa kannattaa hyödyntää omaa ymmärrystä kirjoittamisesta myös muiden opastamiseen. Jaa rohkeasti vinkkejä ja omia kokemuksiasi, negatiivisia ja positiivisia. Mikään ei helpota aloittelevan kirjoittajan tuskaa kuin se, että ymmärtää kokeneidenkin kirjoittajien edelleen olevan oppijoita.
Tasot eivät etene kronologisesti, vaan vaiheita voi jäädä välistä ja joskus voi tuntua siltä, että kirjoittaminen on vain yhtä takapakkia. Etenkin jos lähtee kokeilemaan uutta tekstilajia. Tärkeintä kirjoittajana on ymmärtää, että oppiminen ei lopu koskaan vaan aina on tilaa kehittyä. Se on myös kirjoittamisessa usein parasta: kun antaudut uhkarohkeasti uusille poluille, saatat oivaltaa paljon uutta asiantuntijuudestasi. Kirjoittaminen on useimmiten kuitenkin itsensä ilmaisemista, jossa tavoitteena on löytää oma ääni.