Oppimisen tuki ja erityinen tuki uudistuvat ammatillisessa koulutuksessa 1.8.2026 alkaen (Laki ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta 1078/2024). Uudistuksen taustalla on Hallitusohjelman 2023-2027 tavoitteet. Hallitusohjelman yhtenä tavoitteena on kehittää yhtenäisempi tuen järjestelmä varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle, joka käsittää ammatillisen koulutuksen lisäksi lukio-opetuksen. Hallitusohjelman mukaan ammatillisten opintojen keskeyttämistä vähennetään, opiskelijoiden henkilökohtaisia opiskelusuunnitelmia vahvistetaan, tuetaan opintojen etenemistä ja valmistumista sekä ohjataan tietoisesti opiskelijoita työelämään ja jatko-opintoihin.
Opetushallitus tukee lakiuudistuksen toimeenpanoa muun muassa erilaisin oppimisen tuen hankkein, joita toteuttavat ammatillisen koulutuksen järjestäjät, ja webinaarein. Toimeenpanoon liittyvää aineistoa kootaan keskitetysti Opetushallituksen sivustolle.
Oppimisen tuella tarkoitetaan opetus- ja ohjaushenkilöstön antaa tukea tai tukiopetusta. Erityisellä tuella tarkoitetaan erityisen tuen pienempiä tukitoimia, jota voi antaa opettaja tai erityisopettaja sekä opiskelijan saamaa erityisopettajan antamaa erityisopetusta. Erityistä tukea on arvioitu Koulutuksen arviointikeskuksen julkaisussa (Goman ym. 2021) ja nykyisessä uudistuksessa on huomioitu arvioinnissa todettuja havaintoja.
Haaga-Helia tukee osaltaan INKLU-hankkeen toiminnalla oppimisen tuen ja erityisen tuen uudistamista tekemällä yhteistyötä oppimisen tuen hanketoimijoiden kanssa sekä toimimalla Uudenmaan alueella ja kansallisesti ammatillisten koulutuksenjärjestäjien kanssa. Inklusiivisempaa ammatillista koulutusta sekä oppimisen tukea ja erityisopetusta kehitetään erilaisissa ammatillisen koulutuksen toimintaympäristöissä (eSignalsPRO-julkaisu Osallisuuden peruspilarit opetuksessa ja oppimisessa). Teemme tiivistä yhteistyötä Keudan ja Spesian toimijoiden kanssa.
Kuvaan kirjoituksessa hallitusohjelman mukaista oppimisen tuen ja erityisen tuen kehittämistä, jota olemme tehneet INKLU-hankkeessa ja tuoneet niiden ratkaisuja näkyville erilaisten julkaisujen muodossa.
Opiskelijoiden henkilökohtaisten suunnitelmien varmistaminen
Hallitusohjelman mukaan tulee varmistaa, että jokainen opiskelija saa lain edellyttämät henkilökohtaiset suunnitelmat. Opiskelijoiden henkilökohtaisten suunnitelmien varmistamista on tehty kehittämällä henkilökohtaisissa osaamisen kehittämissuunnitelmissa (HOKS) kirjausta ja sen käytön hyödyntämistä ohjauksen yhtenä menetelmänä opiskelijan, heidän huoltajiensa sekä opetus- ja ohjaushenkilöstön kanssa. HOKS-keskustelut lähtevät opiskelijan vahvuuksien ja osaamisen tunnistamisesta sekä siitä mitä ovat opiskelijan unelmat, vaihtoehdot ja tavoitteet koulutuksen ja tulevaisuuden osalta.
Opiskelijan vahvuuksien tiedostaminen auttaa tuomaan esille opiskelijan osaamista ja vahvuuksia voi hyödyntää oppimisessa. Aiemmin hankittu osaaminen, jota voi hyödyntää ammatillisissa opinnoissa, voi olla monin eri tavoin hankittua, muun muassa harrastustoiminnasta, opinnoista tai työstä. HOKSin avulla varmistetaan opiskelijoiden riittävät perustaidot ja opiskelukykyyn vaikuttavat edistävät ja hidastavat tekijät, jotta opintoja voidaan yhdessä opiskelijan kanssa edistää. Näiden avulla kartoitetaan opiskelijan oppimisvalmiuksia, millaisista pedagogisista ratkaisuista hän hyötyy ja sitä tarvitseeko hän oppimiseensa tukea. Oppimisen tuen tarpeet voivat ilmetä opiskelijalla ennen opintoja, opintojen alkuvaiheessa tai opintojen edetessä.
Ennen opintoja tieto saadaan muun muassa tiedonsiirtona perusopetuksesta tai muusta aiemmasta koulutuksesta. Osa koulutuksenjärjestäjistä lähettää sen automaattisesti ja osalta taas se pitää pyytää. Tiedonsiirrossa tarkoitetaan välttämättömien tietojen siirtymistä perusopetuksesta jatko-opintoihin. Ne eivät edellytä huoltajan lupaa. (Oppivelvollisuuslaki 1214/2020) Tiedonsiirrossa voi esiintyä opiskelijan erityisen tuen tarve, johon tulee ammatillisessa koulutuksessa vastata heti opintojen alusta alkaen hyödyntämällä tiedonsiirrossa saatua tietoa ja opiskelijan mielipidettä.
Opiskelijalle ammatillisissa opinnoissa opiskelu on uutta, jopa uudenlainen tapa opiskella ja tehdä asioita, joten erityisen tuen tarvetta täytyy ennakoida, seurata ja arvioida opintojen alkuvaiheessa tiiviisti.
Opetus- ja ohjaushenkilöstö on opintojen alkuvaiheessa ja opintojen edetessä avainasemassa opiskelijoiden oppimisen tuen ja erityisen tuen tarpeiden havaitsemisessa. Tuen tarpeet ilmenevät usein siten, että opiskelijan opinnot eivät etene asetettujen yksilöllisten tavoitteiden mukaisesti. Myös opiskelija voi itse huomata tämän. Silloin on syytä pysähtyä pohtimaan asiaa opiskelijan kanssa yhdessä ja hyödyntää HOKSiin kirjattuja merkintöjä osaamisen, tavoitteiden ja suunniteltujen opintojen osalta. Onko opintojen etenemisen hidastuminen vain joissain opinnoissa, onko se väliaikaista vai jatkuvaa? Onko oppimisen tukea tai erityistä tukea jo alun perin suunniteltu opintoihin? On hyvä tarkastella mitkä asiat ovat edelleen kuten HOKSissa on kuvattu, mikä on muuttunut ja mitä muutoksia tarvitaan, jotta opiskelija hyötyy muutoksista ja opinnot etenevät tavoitteiden suuntaan.
Opiskelijoiden henkilökohtaisten suunnitelmien varmistamiseen kuuluu se, että HOKS on elävä asiakirja, joka muuttuu ja kasvaa opiskelijan opintojen edetessä. Siihen tehtävät kirjaukset tulee olla selkeitä ja kaikkien sitä käyttävien ymmärrettävissä huomioiden opiskelijat, oppivelvollisten opiskelijoiden huoltajat ja opetus- ja ohjaushenkilöstö. Henkilökohtaisessa ohjauksessa on kiinnitetty erityistä huomiota aikaan ja tapaan toteuttaa sitä sekä HOKSiin tehtäviä kirjauksia ja pedagogisia huomioita, jotka tukevat opiskelijan oppimista.
Opetuksen ja oppimisen tuen kehittäminen
Opetuksen ja oppimisen osalta ammatillisessa koulutuksessa on paljon puhuttu lähiopetuksen määrästä, joka koetaan opettajien ja opiskelijoiden osalta vähäisenä verrattuna asetettuihin esimerkiksi perustutkintojen perusteiden ammattitaitovaatimuksiin ja yhteisten tutkintojen osien (YTO-aineiden) osalta osaamistavoitteisiin. Hallitusohjelmassa on mainittu, että tavoitteena on turvata riittävä lähiopetuksen määrä sekä oppimisen tuki etenkin oppivelvollisten opiskelijoiden osalta.
Uudistuksessa Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017 pysyy edelleen osin voimassa: esimerkkinä 61§, jossa kuvataan opiskelijoiden oikeutta saada opetusta ja ohjausta. Se kuvaa hyvää inklusiivista peruspedagogiikkaa, jonka avulla tuetaan opiskelijoiden oppimista ja kasvua. Inklusiivisuus määrittyy kaikkien opiskelijoiden oikeuden kautta. Pedagoginen määritelmä tulee siitä, kun tavoitteena on tukea opiskelijoita hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi ja yhteiskunnan jäseniksi sekä auttaa heitä saavuttamaan tutkinto tai koulutuksen mukaiset ammattitaitovaatimukset tai osaamistavoitteet erilaisissa oppimisympäristöissä. Tämän mukaan meillä on ammatillisessa koulutuksessa kasvatuksellinen tehtävä sekä ammattitaitoa ja osaamista edistävä tehtävä.
Oppivelvollisten nuorten opetus ja ohjaus asettaa haasteen monelle opetus- ja ohjaustyötä tekevälle, koska nuoruuden kasvu ja kehitystehtävät heijastuvat vahvasti opetuksen arkeen. Tällöin kasvatuksellinen tehtävä korostuu. INKLU-hankkeessa olemme kehittäneet yleisesti opetusta ja ohjausta sekä etenkin oppivelvollisten nuorten parissa (eSignalsPRO Nuoret ovat elämyshakuisia oppijoita ja tulevia ammattilaisia) sekä kodin kanssa tehtävää yhteistyötä (eSignalsPRO Kodin kanssa tehtävä yhteistyö ammatillisessa koulutuksessa).
Ammatillisessa koulutuksessa on kehitetty uudistamalla opetusta ja ohjausta muun muassa monipuolistamalla oppimistehtäviä, oppimisympäristöjä, saavutettavuutta, oppimistehtävien tekemisen tapaa, hyödyntämällä vertaistyöskentelyä ja tarjoamalla opiskelijoille mahdollisuutta osallistua opetuksen suunnitteluun ja toteuttamiseen kysymällä heidän toiveitaan.
Uuden lain mukaisesti (§ 63) oppimisen tukea on laajennettu siten, että se kohtaa oppijan arjessa mahdollisimman luontevasti ja matalalla kynnyksellä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikilla opiskelijoilla on siihen oikeus ja heti, kun tarve havaitaan. Oppimisen tuki onkin opetus- ja ohjaushenkilöstön antamaa tukea ja ohjausta opetuksessa sekä tukiopetusta. (Laki ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta 1078/2024.)
Oppimisen tukea pyritään kehittämään mahdollisimman paljon siten, että tukea tarjotaan opiskelijalla omassa ryhmässä tapahtuvaan oppimiseen, muun muassa yhteisopettajuuden avulla, hyödyntämällä ammattiohjaajia, eriyttämällä, pilkkomalla tehtäviä ja tekemistä. Oppimista edistetään myös monipuolisissa sekä opiskelijalle sopivissa oppimisympäristöissä.
Erityinen tuki ja sen toteuttaminen käytännössä
Mikäli oppimisen tuki ei opiskelijalle riitä, hänellä on oikeus erityiseen tukeen, jos taustalla on vamma, sairaus tai muu syy. Erityisen tuen tarpeen tulee olla säännöllistä tai pitkäaikaista. Erityisellä tuella ennakoidaan oppimiseen liittyviä erityisiä tuen tarpeita, joilla varmistetaan, että opiskelija saavuttaa tuen avulla tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaisen ammattitaidon ja osaamisen. (Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017.)
Lakiuudistuksen mukaan § 64:ssä kuvataan, että oppimisvaikeuksien tulee olla todennettuja (Laki ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta 1078/2024). Edelleen voidaan tulkita, että diagnooseja ei tarvita vaan riittää asiantuntijoiden toimesta tapahtunut todentaminen. Jotkut ammatillisen koulutuksen järjestäjät hyödyntävät tässä opiskelijan mielipiteen lisäksi opettajan, erityisopettajan sekä monialaisen yhteistyön arviointeja, lausuntoja tai kartoituksia.
Erityinen tuki voi olla opiskelijalle erityisopettajan konsultaatioon perustuvaa muuta opetusta ja ohjausta, esimerkiksi yhteisopettajuutta ammatillisen opettajan kanssa tai asiantuntijan neuvottelua ja yhteisien ratkaisujen etsimistä opiskelijan parhaaksi. Se voi olla muita erityisiä opetus- ja opiskelujärjestelyjä, joita opiskelija tarvitsee ja joista hän hyötyy, muun muassa erilaiset oppimisen ympäristöt, oppimisen ratkaisut, apuvälineiden käyttöä, opiskelupäivän lyhentämistä. Erityinen tuki voi olla myös lyhytaikaista erityisopettajan antamaa erityisopetusta.
Erityisopettajan antamaa erityisopetusta voidaan toteuttaa yhteisopettajuuden lisäksi yksilö- tai pienryhmäopetuksena ja ohjauksena sekä niiden yhdistelmänä. Erityisopetuksen ratkaisut ovat hyvin yksilöllisiä, joten ne suunnitellaan yhdessä opiskelijan kanssa hänelle sopiviksi. Usein kokeilujen, joustavien ratkaisujen, aktiivisen seurannan ja nopean reagoinnin kautta löydetään näitä opiskelijalle sopivia erityisen tuen tukitoimia.
Huomioitavaa on myös se, että opiskelijan erityisen tuen tarve voi vaihdella opintojen aikana. Erityisen tuen tarpeeseen vaikuttaa opiskelijan terveys, opiskelujen vaatimukset ja olosuhteet sekä hänen elämänsä tilanne kokonaisuutena. Joskus opiskelija tarvitsee myös paljon tai vaativampaa erityistä tukea (eSignalsPRO Kun opiskelija tarvitsee enemmän tukea ja ohjausta). Mikäli opiskelija ei erityisen tuen tukitoimista huolimatta saavuta tavoitteita, voi tukitoimena olla arvioinnin mukauttaminen (eSignalsPRO Mukauttamisen mahdollisuudet osana opiskelijan opintoja ammatillisessa koulutuksessa), jolloin opiskelijalle laaditaan yksilöllinen osaamisen arviointi.
Työelämässä oppiminen ja opiskelijoiden työelämään siirtymisen tukeminen
Ammatillisessa koulutuksessa osana opintoja on työelämässä tapahtuva oppiminen. Ammatillisen koulutuksen reformi lisäsi opiskelijoiden työpaikoilla tapahtuvaa oppimista. Sillä pyrittiin varmistamaan opiskelijan opintojen henkilökohtaistaminen ja työllistyminen. Ammatillisen perustutkinnon suorittaneista ainakin joka kymmenes jää valmistumisensa jälkeen työttömäksi. Tämän vuoksi oppimisen tuen uudistus pyrkii tukemaan vahvemmin opiskelijoiden työelämään siirtymistä, jota aktivoidaan myös rahoituksen uudistamisella. (Valtioneuvosto 2023.)
Ammatillisen koulutuksen järjestäjät etsivät aktiivisesti ratkaisuja myös työelämässä tapahtuvaan oppimiseen oppimisen tukeen ja erityiseen tukeen. INKLU-hankkeessa olemme kiinnittäneet erityistä huomiota tähän. Etenkin nuorten kohdalla tarvitaan paljon valmennusta ja ennakointia työelämässä tapahtuvan oppimisen jaksolle. Opiskelija tarvitsee osaamisensa vahvistamista ja näkyväksi tekemistä, jotta hän uskoo osaavansa riittävästi siirtyäkseen autenttiseen työelämäympäristöön tekemään työtä ammattilaisten kanssa. Keskeistä on työpaikkaohjaajan kanssa tehtävä opiskelijan osaamista vahvistava yhteistyö ennen jaksoa, jakson aikana sekä palautteen osalta.
Lisäksi opiskelijalle sopivan työpaikan hakeminen ja työtehtävien löytyminen ovat tärkeitä, jotta oppiminen työelämässä toisi onnistumisen kokemuksia: opiskelija saisi mahdollisuuden tehdä tehtäviä, joita hän jo osaa sekä tavoitteellisesti oppia uutta osaamista. Jokainen työelämässä tapahtuva oppimisen jakso ja sieltä saadut kokemukset heijastuvat opiskelijan tuleviin tavoitteisiin ja uramahdollisuuksiin. Ammatillinen opettaja voi tukea omalta osaltaan opiskelijan työelämässä oppimista ja työyhteisöön liittymistä. Opiskelijalla on kuitenkin oikeus tarvitsemaansa erityiseen tukeen myös työpaikalla tapahtuvassa oppimisessa. Ammatillisen erityisopettajan osaamisessa (eSignals Ammatillinen erityisopettaja on alansa työelämäosaaja) yhdistyy oman ammattialan ja erityisen tuen asiantuntemus, jolloin erityisen tuen toteuttaminen työelämässä mahdollistuu opiskelijalle yksilöllisesti eri tavoin ja huomioiden työpaikan tarpeet.
Opinto-ohjaus ja monialainen yhteistyö
Ammatillisessa koulutuksessa tarvitaan monialaista yhteistyötä. Sen perusteena on muun muassa se, että kaikilla opiskelijoilla on oikeus saada henkilökohtaista ja muuta tarpeellista opinto-ohjausta sekä opiskeluhuollon palveluita. Uudistuksen yhtenä tavoitteena on opinto-ohjauksen vahvistaminen perusopetuksessa ja toisella asteella. Opinto-ohjaus on pääsääntöisesti oman oppilaitoksen palveluita. Toki voidaan hyödyntää alueella toimivien Ohjaamojen toimintaa.
Opinto-ohjaus on tärkeä osa ammatillisia opintoja, koska sen avulla kehitetään opiskelijan opiskelu- ja työelämätaitoja, ohjataan opiskelijaa opintojen aikaisissa valinnoissa ja niiden eri vaihtoehdoissa sekä jatko-opintoihin ja työelämään siirtymisessä tai edelleen työuralla etenemisessä. Näiden osalta opinto-ohjaajat tekevät tiiviisti yhteistyötä muun muassa ammatillisten opettajien kanssa siten, että opiskelija ja hänen tavoitteensa ovat yhteistyön keskiössä. Erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden osalta yhteistyökumppani on myös erityisopettaja.
Monialaista yhteistyötä tehdään silloin, kun tarjotaan opiskeluhuollon erilaisia palveluja yksilöllisesti tai yhteisöllisesti, kuten kuraattori- tai psykologipalveluita. Näitä toteutetaan tyypillisesti alueen hyvinvointipalvelujen kanssa. Erityisopetuksessa on lisäksi tavoitteena edistää opiskelijan opintoja, hyvinvointia ja kuntoutumista yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon, kuntoutuspalveluiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Muita sidosryhmiä voi olla esimerkiksi erilaiset kolmannen sektorin toimijat.
Oppimisen tuen uudistus on määrätietoista kehittämistä ammatillisen koulutuksenjärjestäjän toimesta
Oppimisen tuen uudistus vaatii määrätietoista kehittämistä ammatillisen koulutuksen järjestäjän toimesta. Se vaatii oppimisen tuen ja erityisen tuen kokonaisuuden rakentamista siten, että elokuussa 2026 on toimiva järjestelmä ja toimijat ovat sitä toteuttamassa. Opetushallitus tukee lain uudistuksen toimeenpanoa, mutta vastuu toimeenpanosta on koulutuksenjärjestäjällä (Heikkinen 2025). Lisäksi Opetushallitus tulee arvioimaan vuonna 2029 oppimisen tuen ja erityisen tuen uudistumisen käytännön toteutusta.
Lähtökohtana kaikkien opiskelijoiden oppimisessa ja sen tukemisessa on laadullisesti hyvin organisoitu ja toteutettu inklusiivinen peruspedagogiikka, jossa huomioidaan opiskelijoiden osaaminen ja tavoitteet. Opiskelijan oppimista ja ammattiosaamisen kehittymistä turvaa hänen henkilökohtaisten suunnitelmiensa (HOKS) varmistaminen hyödyntämällä hänen vahvuuksiaan, osaamista ja tuen tarpeita sekä yksilöllisiä tavoitteita. Opetuksen ja oppimisen kehittämisessä osaava henkilöstö, joka toteuttaa laadukasta ammatillista koulutusta, mahdollistaa uudistuksen. Pedagogisina ratkaisuina monipuoliset tehtävät, tekemisen tavat ja oppimisympäristöt kehittävät osaamista ja tukevat opiskelijan ammatillisen osaamisen kehittymistä. Ennakoimista, opiskelijan valmentamista ja työelämän kanssa tehtävää tiivistä yhteistyötä tarvitaan, kun opiskelijat siirtyvät työelämään oppimaan.
Oppimisen tuen ja erityisen tuen linjaukset ja toteuttaminen arjessa vaatii ammatillisen koulutuksen järjestäjiltä kehittämistä, jossa luodaan tarkoituksenmukaisia tuen ratkaisuja opiskelijoille ammatillisten opintojen aikana erilaisissa toimintaympäristöissä. Opinto-ohjauksen vahvistaminen edellyttää nivelvaiheiden sekä koko ammatillisten opintojen aikaisen ohjauksen tarkastelua, jossa huomioidaan saumaton yhteistyö eri toimijoiden kanssa. Monialainen yhteistyö on oppilaitoksen sisäistä ja alueellista yhteistyötä erilaisten toimijoiden kanssa, jossa tulee varmistaa yhteistyön sujuvuus.
Ammatillisen koulutuksen järjestäjät tekevät määrätietoisesti kehittämistä lakiuudistuksen toimeenpanon suunnassa. Osa koulutuksen järjestäjistä on jo pitkällä kehittämisessä ja osalla kehittämistaival on alussa. Aikaa on vielä reilu vuosi. Koko oppilaitosorganisaation yhteistyötä ja yhdessä tekemisen kumppanuuksia tarvitaan, jotta laadukas inklusiivinen peruspedagogiikka ja oppimisen tuen uudistus toteutuvat asetettujen tavoitteiden mukaisesti.
Haaga-Helia on mukana kansallisessa INKLU -Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta hankkeessa. 1.3.2024-31.8.2026. Hankkeessa kehitetään ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien opiskelijoiden tarvitsemaa erityistä tukea opintojen aikana ja tuetaan työllistymistä. Julkaisu on osa hankkeessa jaettavia inklusiivisen koulutuksen, erityisopetuksen ja ohjauksen hyviä käytänteitä.

Lähteet
Goman, J., Hievanen, R., Kiesi, J., Huhtanen, M., Vuojus, T., Eskola, S., Karvonen, S., Kullas-Norrgård, K., Lahtinen, T., Majanen, A. & Ristolainen, J. 2021. Erityinen tuki voimavaraksi. Arviointi ammatillisen koulutuksen erityisestä tuesta. Koulutuksen arviointikeskus. Julkaisut 17:21.
Heikkinen, T. 2025. Oikeus oppimisen tukeen II. Ammatillisen koulutuksen oppimisen tuen toimeenpanon tuki. Webinaari 9.4.2025.
Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017. Finlex. Luettu: 30.4.2025.
Laki ammatillisesta koulutuksesta annetun lain muuttamisesta 1078/2024. Finlex. Luettu: 30.4.2025.
Oppivelvollisuuslaki 1214/2020. Finlex. Luettu: 30.4.2025.
Valtioneuvosto. 2023. Vahva ja välittävä Suomi. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma 20.6.2023. Valtioneuvoston julkaisuja 2023:58. Luettu: 30.4.2025.
Kuva: Haaga-Helia