Siirry sisältöön
Työelämä
Tekoälyn vaikutukset työelämään: vinkit työpaikalle

Tekoäly on nopeasti tullut osaksi monen yrityksen ja työpaikan arkea, ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti. Tässä kirjoituksessa annamme vinkkejä tekoälyn suunnitelmalliseen ja ennakoivaan käyttöönottoon työpaikoilla.

Kirjoittajat:

Tuomas Meriniemi

erityisasiantuntija
Tradenomiliitto TRAL ry

Maija Suonpää

vanhempi tutkija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Anna Lahtinen

vanhempi tutkija, Senior Researcher
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia University of Applied Sciences

Julkaistu : 07.10.2024

Tekoälyn käyttöönotto työpaikoilla on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. McKinseyn (2024) tekemän tutkimuksen mukaan 65 % organisaatioista käyttää tekoälyä säännöllisesti, mikä on lähes kaksinkertainen määrä verrattuna vuoden 2023 tutkimukseen. Tutkimukseen vastaajista 75 % ennustaa merkittäviä muutoksia toimialallaan tulevina vuosina.

Yrityksen johto on avainasemassa ohjaamassa tämän teknologisen muutoksen hallittua käyttöönottoa. Yksittäisen työntekijän kannalta on tärkeää ymmärtää, mitä tekoälyn saapuminen työpaikalle tarkoittaa. Työntekijän tulee olla tietoinen sekä tekoälyn tarjoamista mahdollisuuksista että siihen liittyvistä riskeistä ja suhtautua uuteen teknologiaan realistisesti. Virheitä voi tapahtua, ja tämä on hyväksyttävä. Ennakoiva asenne ja muutosten ymmärtäminen ovat avainasemassa. Lisäksi työntekijän kannattaa jatkuvasti kehittää osaamistaan ja pysyä ajan tasalla tekoälyn kehityksestä, jotta hän voi hyödyntää sen tarjoamat edut ja minimoida riskit mahdollisimman tehokkaasti.

Konkreettisia vinkkejä tehokkaaseen ennakointiin

Vinkit olemme laatineet Haaga-Helian Tekoälykäs pk-yritys -hankkeen ja tradenomien oman yli 33 000 jäsenen liiton ja yhteisön, Tradenomien yhteistyönä. Vinkit perustuvat Tradenomien ennakointiin tekoälyn tuomista muutoksista työelämään.

Vinkit työntekijälle

  • Koulutus ja jatkuva oppiminen: Hakeudu ja osallistu tekoälykoulutuksiin. Ymmärrä perusteet siitä, miten tekoäly toimii ja miten se vaikuttaa alasi työtehtäviin.
  • Verkostoituminen ja aktiivinen osallistuminen: Osallistu keskusteluihin ja päätöksentekoon tekoälyn käyttöönotosta työpaikallasi. Esitä rohkeasti kysymyksiä, vaikka ne vaikuttaisivatkin itsestään selviltä, ja tuo esiin huolesi ja toiveesi.
  • Henkilökohtainen arviointi ja palaute: Pohdi, miten tekoäly voi vaikuttaa työhösi ja mieti tapoja, joilla voit sopeutua tai hyödyntää teknologian tarjoamia mahdollisuuksia. Pyydä säännöllisesti palautetta ja käytä sitä toimintasi kehittämiseen. Ole kiinnostunut.
  • Tekoälysovellusten käyttö: Varmista, mitä tekoälysovelluksia ja ratkaisuja voit käyttää työssäsi, ja mitkä sovellukset työnantajasi on hyväksynyt ja tarjoaa käyttöön.
  • Vastuu työpanoksesta: Et voi korvata itseäsi tekoälyllä, joten olet itse vastuussa työpanoksestasi ja velvollinen työnantajallesi.
  • Tietoturva: Älä käsittele tekoälyllä henkilötietoja, riskialttiita tai liikesalaisuuteen liittyviä tietoja.

Vinkit työnantajalle

  • Ennakoi ja käy avointa keskustelua koko työyhteisössä. Keskustelu kannattaa aloittaa yhdessä henkilöstöedustajien kanssa. Heidät on tärkeää pitää tietoisina tulevista muutoksista ja suunnitelmista, myös jatkuvan vuoropuhelun hengessä.
  • Varmista lainsäädännön osalta, mitä joudutte ottamaan huomioon nyt, ja miten sääntely tulee tarkentumaan ja vaikuttamaan toimintaanne tulevaisuudessa.
  • Valmistele selkeät ohjeet ja menettelyt: Kehitä selkeitä ohjeistuksia tekoälyn käytölle työpaikalla ja varmista, että ne ovat toteutettavissa. Viesti kaikille työntekijöille nämä ohjeet ja niiden rikkomisen seuraukset.
  • Työnantajan vastuulla on hankkia ja tarjota työvälineet, joten muistathan että myös tekoälysovellus on työväline. Työnantaja tarjoaa, ohjeistaa ja kertoo, mitä ja miten työvälineitä voi hyödyntää työtehtävissä.
  • Muutosjohtaminen: Valmista organisaatiosi muutokseen johtamiskoulutuksen ja sisäisen viestinnän avulla. Luo kulttuuri, jossa muutosta tuetaan ja jossa työntekijät tuntevat olonsa turvalliseksi uuden teknologian edessä ja kokevat, että virheitäkin saa tehdä ja kaikkea ei ole pakko oppia heti. Varmista, että kaikki pysyvät mukana muutoksessa.
  • Työsuojeluun keskittyminen: Päivitä työsuojelun käytänteet kattamaan tekoälyn tuomat muutokset työhön. Varmista, että työsuojelupäälliköt ja -valtuutetut saavat tarvittavan koulutuksen tekoälyn erityispiirteistä ja ovat tietoisia siitä, miten tekoäly vaikuttaa työntekoon.
  • Mikäli tekoälyn tuomat muutokset työtehtäviin ovat merkittäviä, ole valmis toteuttamaan muutosneuvottelut.
  • Tarjoa tukea ja tukipalveluita työntekijöille, jotka kohtaavat haasteita tekoälyn hyödyntämisessä työssään.

Vinkit työyhteisölle

  • Käykää tarkkaan läpi mitä tietoja on mahdollista käsitellä tekoälyllä. Esimerkiksi henkilötiedot ja liikesalaisuudet ovat tietoja, jotka voivat päätyä vääriin käsiin tekoälyä käytettäessä.
  • Keskustelkaa työnantajan tarjoamista työvälineistä tekoälyn hyödyntämiseen. Miettikää, mikä väline vastaa tarpeitanne ja mikä soveltuu parhaiten juuri teidän käyttöönne.
  • Valmistelkaa ohjeet ja yhteiset pelisäännöt tekoälyn hyödyntämiseen.
  • Ottakaa tekoäly ja sen käyttö osaksi yhteistoimintalain mukaiseen jatkuvaan vuoropuheluun.
  • Päivittäkää työyhteisön kehittämissuunnitelma vastaamaan tekoälyn mukanaan tuomaa muutosta. Huomioikaa syntyvät osaamistarpeet jo etukäteen.
  • Järjestäkää työpajoja, tai vastaavia tilaisuuksia, joissa koko työyhteisö pohtii muun muassa tekoälyn liittyviä skenaarioita yrityksen toiminnassa.

Tekoäly muuttaa työtä ja joskus työsuhteen ehtojakin

Tekoälyn tulo työpaikoille herättää myös työsuhteen ehtoihin liittyviä kysymyksiä. Miten tekoäly vaikuttaa työntekijöiden oikeuksiin ja velvollisuuksiin? On huomioitava, että mikäli työpaikalla tapahtuvat muutokset ovat tekoälyn myötä merkittäviä, saattavat ne myös vaatia laissa säädetyt muutosneuvottelut. Tekoälyn käyttöä koskeva yksityiskohtaisempi lainsäädäntö on vielä kehitteillä. Hyvänä esimerkkinä tästä on Euroopan unionin valmistelema tekoälyasetus, AI Act (European Commission, 2024, August 1). Oletettavaa on, että ennemmin tai myöhemmin ensimmäiset oikeustapaukset liittyen tekoälyn käyttöön työelämässä ovat edessä. Ammattiliittojen odotetaan saavan lähivuosina yhä enemmän yhteydenottoja, jotka liittyvät tekoälyn käyttöön työpaikoilla ja työtehtävissä.

Tuomas Meriniemi, työskentelee Tradenomeilla (Tradenomiliitto TRAL ry) koulutus-, työllisyys- ja elinkeinopolitiikan erityisasiantuntijana. Työssään hän etsii ratkaisuja työelämän muutoksen ja osaamisen kehittämisen haasteisiin. Hän on osana Tradenomien tekoälytiimiä ollut valmistelemassa liiton askeleita luovan tekoälyn syvempää hyödyntämistä, sekä seuraa tehtävänsä puolesta muun muassa tekoälysääntelyn kehittymistä ja vaikutuksia työelämään.

Maija Suonpää, KTT, on vanhempi tutkija Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa. Hänen tutkimusintresseihinsä kuuluvat yrittäjyyskasvatus sekä tekoälyn hyödyntäminen koulutuksessa ja liiketoiminnassa. Maija on toiminut pitkään myös yrittäjyyden lehtorina Haaga-Heliassa.

Anna Lahtinen, KTT, toimii vanhempana tutkijana Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa, ja hänellä on laaja erityisosaaminen tekoälyn vaikutuksista työelämään, liiketoimintaan ja urapolkuihin. Yli 20 vuoden monipuolinen kokemus on tehnyt hänestä keskeisen asiantuntijan tekoälyn käyttöönoton tukemisessa yrityksissä, ja hänen johtamansa hankkeet ovat auttaneet yli 150 organisaatiota. Hänen viimeaikaisia julkaisujaan ovat muun muassa Tehoa tekoälystä pk-yrityksille -opas sekä Tekoäly Suomessa -sarja, jossa suomalaiset vaikuttajat ja johtajat jakavat heidän kokemuksiaan tekoälyn parissa.

Kuva: Haaga-Helia