Siirry sisältöön
Kiertotalous ja vihreä siirtymä
Vihreä työ torjuu ilmastonmuutosta

Vaikka ilmastonmuutoksesta on paljon rummutusta mediassa, on tärkeää jäsentää, miten sitä voi torjua käytännössä.

Kirjoittajat:

Reija Anckar

tutkija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 25.05.2022

Vihreä työ kuten koko ajankohtainen vihreä siirtymä perustuu ilmastokriisiin. Haitallista hiilijalanjälkeä on pienennettävä ja hyödyllistä hiilikädenjälkeen suurennettava.

Erityisesti teollisuudessa tiedostetaan huoli ja rakennetaan fossiilitonta kiertotaloutta. Raaka-aineiden käyttöä pitää vähentää ja jätteiden ja päästöjen määrää minimoida. Siten luontoa kuormittavien kasvihuonepäästöjen määrää pienenee merkittävästi.

Teollisuuden integraatio ja resurssien yhdistäminen on merkittävää, kun harjoitetaan ja kehitetään kiertotaloutta. Esimerkiksi Uudellamaalla Kilpilahden alueella kemianteollisuuden yritykset säästävät energiaa ja vähentävät kasvihuonepäästöjä, kun on yhteisiä toimintoja ja toisen jäte voi olla naapurille tärkeä raaka-aine. Turvajärjestelyt tehdään yhdessä, jolloin niihin voidaan panostaa merkittävästi.

Metsä Group sijoittaa startupeihin, jotka käyttävät sen jätteitä raaka-aineina. Helsinkiläinen Woodio tekee biomateriaalista ecodesign-kylpyhuonetuotteita. Kokkolalainen Innomost valmistaa koivuista kosmetiikkaa. Metsä Groupin sellusta valmistama Kuura-tekstiilikuitu on esitelty Japanin muotiviikoilla. Metsä Boardin osaamiskeskuksessa on valmistettu elastista pahvia kuplamuovin tilalle tuotteiden pakkausta varten. Outokumpu myy teräskuonaa raaka-aineeksi yrityksille, mikä vähentää jätteen määrää.

Esimerkit ovat rohkaisevia. Teollisuusyrityksissä tarvitaan innovaatioita, jotka voivat syntyä huippukoulutettujen asiantuntijoiden tai kenen vain päässä, kun välähtää. Näiden ekologisten tuotteiden ja palvelujen valmistaminen, myynti ja hallinnointi vaativat paljon työtä.

Kaikki ei liity teollisuuteen, vaan on osattava keskittyä myös asiakasymmärrykseen ja -suhteisiin, ekosysteemityöhön ja -yhteistyöhön, rahoitukseen, markkinointiin, PR:ään, viestintään, turvallisuuteen, poliittiseen vaikuttamiseen, talouteen. Myös digitaalisin ratkaisuin voidaan saada liiketoiminta vihertämään.

Vaikka ilmastonmuutoksesta on paljon rummutusta mediassa, on tärkeää jäsentää, miten sitä voi torjua käytännössä. Työllisyys- ja yrittäjyystoimijat tekevät uraauurtavaa työtä ohjatessaan työvoimaa. Heidän on oltava talouden ja teollisuuden vihreän reformin aallonharjalle. Sinne pääsemme yhteistyöllä.

Haaga-Helia, Laurea ja Metropolia toteuttavat yhdessä VIHTA-hankkeen, jossa etsitään digitaalisia ratkaisuja vihreään työhön siten, että vahvistetaan Helsingin kaupungin työllisyys- ja yrittäjyysneuvojien sekä yrittäjyyden kanssa työskentelevien korkeakoulutoimijoiden osaamista, joka koskee vihreää ja digitaalista työtä. Menetelminä käytetään innovoinnin, fasilitoinnin, palvelumuotoilun, ennakoinnin, neuvonnan ja ohjauksen keinoja.

Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Se rahoitetaan osana Euroopan unionin covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Kirjoitukseen innoitti Ekoteollisuuspuistot Suomessa – Menestystarinoita. Webinaari 17.5.2022. Kiertotalouskeskus, Digipolis, Green Industry Park, Smart Chemistry Park, Lapin AMK, TEM.

Kuva: www.shutterstock.com