Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehittäminen
BESEL-lounge – opiskelijoiden digitaalis-fyysinen olohuone

Kun omasta kodista ja supernopeasta internet-yhteydestä on tullut elämisen ydin, kaivataan nyt kipeästi kasvokkaisia, aitoja kohtaamisia. Haaga-Helian opiskelijat suunnittelivat Pasilan Triplaan loungen, joka toimisi opiskelijoidemme ja yritysten kohtaamispaikkana.

Kirjoittajat:

Vesa Heikkinen

yliopettaja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 14.01.2022

Haaga-Helian PasilaHUB-projekti antoi tradenomiopiskelijoille tehtävänannoksi suunnitella kauppakeskus Triplaan digitaalisen ja fyysisen loungen, joka toimisi elävänä ja muuntuvana mikroympäristönä. BESEL-lounge olisi opiskelijoidemme ja yritysten kohtaamis- ja verkottumispaikka sekä samalla oppimisympäristö. Lisäksi kohde olisi palvelu-, eko-, asiakas- ja henkilöstökokemuksen sekä tutkimuksen laboratorio.

BESEL tulee sanoista Business, Entrepreneur, Student, Experience ja Laboratory. Lounge yhdistäisi palvelu- ja elämysliiketoiminnan, yritykset ja case-oppimisen. Samalla minikohde saisi alueen kaikki opiskelijat kiinnostumaan ja innostumaan Pasilan alueen tulevaisuudesta, sen palveluista, brändeistä, konsepteista ja työpaikoista. Lounge voisi houkutella myös ihmisiä opiskelemaan ja työskentelemään Haaga-Heliaan.

Pasila – Helsingin kasvukeskus ja kaupallinen dynamo

Pasilan alue on koko Helsingin kasvukeskuksia ja kaupallisia dynamoja, jonka ytimenä toimii Triplan kauppakeskus. Vaikka Trigonin pilvenpiirtäjien suunnittelu onkin nyt kustannussyistä jäissä, alueelle on nousemassa uusia asuntoja ja työpaikkoja. Pohjois-Pasila kasvaa kiinni Keski-, Länsi-Pasilaan ja Itä-Pasilaan. Samalla Hartwall Areena, tuleva HIFK-Garden sekä ydinkeskusta liimautuvat yhteen.

Triplan ja Hartwall Areenan tavoitteina taas on olla moderneja edelläkävijöitä ja innovatiivisia keskuksia. Millenniaalisuutta ja kokemuksellisuutta täydentävät Haaga-Helian Pasilan ja Helsinki Business Collegen kampukset sekä tuleva suurlukio.

Opiskelijaprojektiin osallistui tänä syksynä runsas 100 perus- ja maisteritason opiskelijaa. He työstivät nuorten aikuisten kuluttajien ja opiskelijoiden profiileja sekä palveluratkaisuideoita. Tuotoksissa tuli hyvin esiin alueen rikas liiketoimintaympäristö, kehittymisennusteet sekä palvelutarpeet. Kävijä- ja käyttäjäprofiilit syntyivät luontevasti, koska tähtäimessä oli heidän oma ikäpolvensa sekä tarkastelussa heidän oma asiakas-, opiskelu- ja kulutuskäyttäytymisensä.

Verkostoitumista ja kohtaamisia kaivataan

Opiskelijoiden raportit ja pitchaukset osoittivat, että korona on muuttanut voimakkaasti opiskelu- ja asioimiskäyttäytymistä. Kodista tai ”kämpästä”, omasta kotistudiosta tai etenkin supernopeasta Internet-yhteydestä ja muista sähköisistä kanavista on tullut kaiken elämisen ydin. Niinpä yhteisille ja kasvokkaisille kohtaamiselle on suurtarve.

Nuoret aikuiset opiskelijamme haluavat verkottua ja kohdata dynaamisessa ympäristössä toisiaan, yrityksiä ja etenkin rekrytoijia. Verkko-opiskelu ei kasvata kontaktipintaa ja luo luontevia yhteyksiä kuten fyysiset kohtaamiset. Uudet ihmis- ja asiantuntijasuhteet jäävät solmimatta varsin anonyymeissä verkkosessioissa ja alustoissa. Opettajilta tai kavereilta on vaikea kuulla ”bisnesuutisia” tai avoimia työtarjouksia strukturoitujen digiprosessien aikana.

Opiskelijoiden huutavaa kohtaamis-, keskustelu- ja rauhoittumistarvetta eivät Pasilan kampuksemme nykyiset opiskelijaravintola-kahvila, kirjasto ja koneluokat pysty tarjoamaan. Tehtävät osoittavat selvästi, miten Triplaan halutaan olohuone- tai pop up -tila, joka ilmapiiriltään kutsuu opiskelijoitamme sekä yrityksiä puoleensa. Tätä fyysistä loungea pitää tukea esimerkiksi rekry- ja tapahtuma-applikaatiolla.

PasilaHubin ja Triplan visio siitä, että kasvavan ja innovoivan kokonaisuuden yhteyteen syntyisi innostava mikro-, oppimis- ja bisneskeidas, onkin oltava missio, joka houkuttelee opiskelijoita ja yritysten edustajia pistäytymään ja pysähtymään vaikkapa opintopisteiden ja projektien hakuun.

Haaga-Helian TKI- ja koulutustoiminnan kannalta kyse on myös uusien pedagogis-innovatiivisten, nopeiden tutkimusjoukkojen luomisesta. Nämä joukot reagoisivat esimerkiksi liiketoiminnan case-töihin nopeasti ilman, että pitäisi tehdä projektisuunnitelmaa tai käydä läpi joskus vaivalloista hanke- ja resurssienhakua.

Lue lisää

PasilaHUB on sekä hanke että yhteistyöverkosto, jossa kehitetään Pasilan alueen kuluttajaliiketoimintaa ja luodaan uusia kaupan- ja tapahtuma-alan konsepteja. Kehittämällä aluetta yhdessä Pasilasta syntyy Helsingin uusi sydän, jossa sykkii kaupunkikulttuuri. Verkkosivut