Siirry sisältöön
Työelämä
Selkeät arvot helpottavat työtä

Organisaation arvot auttavat tekemään valintoja kiireisen työpäivän keskellä. Henkilökohtaisia arvoja taas kannattaa puntaroida esimerkiksi silloin, kun miettii, millaista työtä haluaisi tehdä.

Kirjoittajat:

Tiina Brandt

yliopettaja / principal lecturer
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 08.10.2021

Arvot määrittelevät tapaa toimia, ajankäyttöä ja auttavat priorisoimaan. Arvot kertovat tavoitteiden tärkeysjärjestyksen sekä miten töissä toimitaan ja käyttäydytään. Arvot muokkaavat organisaatiokulttuuria. Arvojen tarkoitus on helpottaa johtamistyötä. Mitä enemmän toiminta on itseohjautuvaa, sitä enemmän arvoja tarvitaan. Arvot helpottavat päivittäistä päätöksentekoa.

Toyotan vanha oppi on, että se mitä mittaat, se kasvaa. Tietyt arvot usein näkyvätkin juuri tulostavoitteissa. Arvot ilmenevät myös toimintatavoissa. Millaista käyttäytymistä palkitaan? Millaisella toiminnalla saa ylennyksiä tai bonuksia?

Kun vaihtaa työpaikkaa, voi uusi organisaatiokulttuuri olla haaste, vaikka työ olisikin saman sisältöistä. Käyttäytyminen voi vaatia muutosta vaikkapa perfektionismin suuntaan, jos edellisessä työpaikassa on arvostettu nopeutta enemmän kuin virheettömyyttä. Arvo tapahtuukin usein jonkin toisen arvon kustannuksella, kuten General Electricin toimitusjohtajan Jack Welchin antama esimerkki osoittaa:

Erään yrityksen arvona on tuottaa laadukasta asiakaspalvelua kaikille asiakkaille, joka näkyi siinä, että tuotteiden hinnat olivat suhteellisen korkeat. Paikkakunnalle muutti kilpailija, jonka hinnat olivat alhaisemmat ja yritys menetti asiakkaitaan kilpailijalle. Yritys päätti miettiä arvonsa uudelleen ja pudotti hintoja, jolloin laadukas palvelu pudotettiin arvoista pois ja tilalle määriteltiin uusi arvo, kannattava palvelu. Työntekijät tiesivät näin, että jokaisesta kaupasta piti jäädä katetta, jolloin pienissä kaupoissa laatutasoa tiputettiin ajan säästämiseksi, että kaupasta saatiin kannattava.

Miten priorisoida?

Arvot voivat olla myös työhyvinvoinnin lähtökohta. Eräässä lakifirmassa oli arvona vapaa-ajan arvostaminen. Tämä näkyi siinä, että ihmisillä ei ollut tolkuton kiire, ja että yritys järjesteli ylimääräistä vapaa-aikaa työntekijöille systemaattisesti. Johto ei tinkinyt vapaa-ajastaan, eivätkä ihmiset ylpeilleet käytäväpuheissa kiireellään.

Useimmilla ihmisillä on töissä enemmän kiinnostavaa tekemistä kuin mitä on realistista tehdä. Arvot (ja tavoitteet) auttavat tekemään valintoja näiden välillä. Jos tavoitteita on yrityksessä useita, olisi ajankäytön kannalta helpottavaa, kun nämä olisi priorisoitu kullekin henkilökohtaisesti esimerkiksi kehityskeskusteluissa, jolloin kiiretilanteissa tietää, mihin kannattaa tarttua ja minkä voi jättää vähemmälle keskittymiselle. Usein käy niin, että työntekijät joutuvat tekemään nämä päätökset oman fiiliksen mukaisesti. Tämä voi aiheuttaa sisäistä ristiriitaa ja viedä paljon aikaa. Pahimmassa tapauksessa henkilö pyrkii näissä kaikissa täydellisyyteen ja uuvuttaa itsensä.

Johtajan kannattaa näyttää esimerkkiä

Richard Branson, jota pidetään yhtenä transformationaalisen johtajuuden huipuista kertoo kirjoissaan siitä, miten hän elää arvojaan todeksi ja näyttää työntekijöilleen esimerkkiä. Hänen ykkösarvonsa on vastata ensimmäiseksi työntekijöidensä viesteihin, vasta sen jälkeen tulevat asiakkaiden viestit. Toinen hyvä esimerkki on, että jos tiimillä on bileet, niin hän ensimmäisenä hyppää uima-altaaseen ja näyttää miten pidetään hauskaa. Tämä pätee myös työpaikalla, jolloin hän näyttää, että töissä on kiva olla.

Great Place to Work -kilpailuissa menestyneiden yritysten arvoissa ja niiden toteuttamisessa on paljon ammennettavaa. Esimerkiksi Ikealla on arvo, että kaikki työ on tasavertaista. Toimitusjohtaja näyttää esimerkkiä työskennellessään välillä keittiössä ja välillä kassoilla. Luottamuksen osoittamisesta ehkä ääriesimerkki on Futuricelta, jossa kaikilla työntekijöillä on firman luottokortti, jota saa käyttää esimerkiksi koulutuksien ostamiseen ilman esimiehen hyväksyntää. Voi olla, että joku väärinkäyttää järjestelmää, mutta todennäköisesti tämä tulee kuitenkin edullisemmaksi kuin palkata joku tarkastamaan ja hyväksymään laskuja.

Omat arvot vaikuttavat työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Jos on paljon tekemistä työssä ja vapaalla, arvoja yleensä tulee mietittyä entistä tarkemmin. Jotkut esimerkiksi varaavat aina perheelle kolme arki-iltaa viikossa, eivätkä ota enempää harrastuksia tai luottamustehtäviä. Jos on talonrakennus meneillään, niin työpanos on ehkä 80 prosenttia normaalista tämän projektin ajan. Jo asian tiedostaminen voi helpottaa henkisesti.

Kunnianhimoiset ja urallaan etenemään haluavat ihmiset valitsevat töitä, jotka edistävät tätä tavoitetta. Jollakin taas ykkösasia ovat kiinnostavat työtehtävät, muiden auttaminen tai hyvä työyhteisö. Nämä kaikki voivat tietenkin olla samassa paketissa, mutta joskus pitää valita. Onkin sanottu, että kannattaa miettiä millaista elämää haluaa elää, ja vasta sen jälkeen pohtia, millainen työ omaan ihanne-elämään sopisi.

Lähde:

Welch, J & Welch, S. 2005. Winning. HarperCollins Publishers Inc. New York.