Siirry sisältöön
Työelämä
Sosiaalisia taitoja tarvitaan työelämässä – ja niitä voi harjoitella

Sosiaalisesti kyvykkäiden ihmisten kanssa on yksinkertaisesti hyvä olla, koska heidän ympärillä on luottamuksen ilmapiiri.

Kirjoittajat:

Sakariina Heikkanen

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Anu Sipilä

asiantuntija, tutkimuspalvelut
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 09.06.2020

Useimmissa työpaikkailmoituksissa haetaan sosiaalisesti kyvykkäitä ihmisiä.

Sosiaalisiin taitoihin lukeutuvat muun muassa kuuntelemisen taito, empatiakyky, toisten huomioon ottaminen, tiimityöskentelytaidot, mukautumiskyky erilaisiin tilanteisiin ja muiden arvostuksen osoittaminen monin tavoin. 

Tärkeintä ovat vuorovaikutustaidot

Sosiaalisesti kyvykäs ihminen voi olla enemmän luonteenpiirteiltään introvertti tai ekstrovertti, sillä ei ole merkitystä. Kaiken keskiössä ovat vuorovaikutustaidot. Sosiaalisesti kyvykäs osaa käyttäytyä asiallisesti ja kohteliaasti, vaikka tunteet olisivat pinnassa. Vanhanaikaisia käytöstapoja peräänkuulutetaan kaiken kiireen ja sekasorron keskellä. 

Sosiaalisesti kyvykäs ihminen osaa kommunikoida erilaisten ihmisten kanssa sujuvasti luovien omien ja vastapuolen aiheissa tasapuolisesti. Hän esittää omia ajatuksiaan, tyrkyttämättä niitä, muita kunnioittaen. Ennen kaikkea sosiaalisesti kyvykäs antaa tilaa muille.

Sosiaalinen taito on myös osata kohteliaasti antaa ja vastaanottaa palautetta.

Ui verkostoissa kuin kala vedessä

Työ tapahtuu paljon tiimeissä, verkostoissa ja ekosysteemeissä. Sosiaalisesti taitava osaakin luoda uusia suhteita erilaisilla rajapinnoilla tilanteen vaatimalla sopeutumistaidolla. Sosiaalisesti kyvykkäillä ihmisillä on itsellään helppo ja itsevarma olo erilaisten ihmisten kanssa, sillä he ovat taitavia lukemaan muita ihmisiä ja pääsevät siksi samalle aaltopituudelle toisten kanssa.

Sosiaalisesti kyvykkäällä kehonkieli on sopusoinnussa muun kommunikaation kanssa. Ympärillä olevat näkevät sosiaalisesti kyvykkään aitona tyyppinä, samaan aikaan kun sosiaalisesti kyvykäs osaa hallita vaikutelmaa, jonka hän itsestään antaa.  

Sosiaaliset taidot tulevat selvästi näkyviin ristiriitatilanteissa. Kun sosiaalisesti kyvytön tai negatiivinen ihminen myrkyttää ilmapiiriä, sosiaalisesti taitava pysyy rauhallisena, kuuntelee tovin ja vastaa neutraalisti ja lyhyesti. Hän ei anna polttoainetta negatiivisuudelle.

Opittua, ei vain annettua

Sosiaalisia taitoja voi harjoitella. Jos huomaat, että jonkun kanssa on erityisen miellyttävää työskennellä ja hän tuo hyvää ilmapiiriä eri työtilanteissa, analysoi, miten hän se oikeastaan tekee. Sosiaalisesti kyvykkäiden ihmisten kanssa on yksinkertaisesti hyvä olla, koska heidän ympärillä on luottamuksen ilmapiiri.

Vuorovaikutustaidot kehittyvät onnistumisten ja epäonnistumisten kautta, kun “pelisilmä” kehittyy. Hyväntuulisuus ja hyvän levittäminen ympärillemme ovat varmasti meille kaikille kehittämisen arvoisia taitoja!

Sakariina Heikkanen on Työn ja osaamisen murros -strateginen TKI-kärki ekosysteemin asiantuntija. Anu Sipilä työskentelee Haaga-Heliassa TKI-asiantuntijana.