Siirry sisältöön
Hyvinvointi
Pysytään kotona

Kirjoittajat:

Julkaistu : 27.05.2020

Opiskelija pyöräyttää kannettavaa tietokonettaan niin, että näen hänen yksiönsä. Keskustelunaiheena on koronan aiheuttaman karanteenin mukanaan tuoma lohduton yksinäisyys. Ymmärrän hyvin ajatuksen seinien kaatumisesta päälle, kun näen vilauksen 20 neliön yksiöstä, jossa seinät todellakin näyttävät olevan liian lähellä toisiaan.

Sosiaalinen eristäytyminen kotiseinien sisään on monille yksinasuville opiskelijoille vaikeaa. Yksinäisyyden juuret voivat olla kaukana lapsuudessa ja nuoruudessa. Sosiaaliset suhteet ovat olleet ehkä niin hauraita, ettei ole ketään, kenelle rohkaistua soittamaan. Ihmissuhteet ovat katkeilleet, tai niitä ei ole juuri ollutkaan.

Kriisissä on uusi mahdollisuus

Elämän hiljeneminen kotiin pakottaa lähes väistämättä kohtaamaan omat ajatukset ja tunteet. Hektisen opiskelun ja työn yhdistämisen vastapainoksi kokemus voi olla paitsi ahdistava myös hedelmällinen. Hiljaisuudessa voi kuulla paremmin omia tarpeitaan, jotka ovat tai eivät ole tulleet tyydytetyiksi. Moni on avannut varovaisia keskusteluja toisaalla asuvien vanhempien ja sisarusten kanssa aihealueista, joihin ei ole aiemmin uskallettu kajota perheen sisällä. Jotkut ovat lämmitelleet hiipuneita ystävyyssuhteita.

On tapahtunut varovaista emotionaalista lähentymistä, kun on tullut kokemus paremmin kuulluksi ja ymmärretyksi tulemisesta, molemmin puolin.

Hätä keinot keksii

Jonkun yksinäisyyttä lievittää yksikin ystävä, jonka kanssa pitää yhteyttä. Osa ulkoilee ja liikkuu ulkona luonnossa ystävän kanssa. Kekseliäimmät kokoontuvat videopuheluiden tai ruudun ääreen säännöllisin väliajoin, koska kontaktin tarve on kaikkien yhteinen intressi. Ihmiset viettävät etäjuhlia, onnittelulauluja lauletaan ja laseja kilistellään. Pohdinnassa on, tuleeko virtuaalitapaamisista uusi normaali.

Se oikea

Yksi nuoren aikuisuuden ikätasoinen haaste on itselleen sopivan kumppanin löytyminen. Parisuhteessa asuvien ystävien voi olla vaikea ymmärtää sinkkuystävän yksinäisyyden kokemusta karanteenissa. Viruksen aiheuttama sosiaalisen etäisyyden tarve on muuttanut käytänteitä, miten käydä treffeillä. Pitempikestoinen juttelu treffisovelluksista löytyneiden ihmisten kanssa ilman pikaista mahdollisuutta kasvotusten tapaamiseen tuntuu avanneen monelle uudenlaisia näkymiä parisuhteiden monivivahteisella maaperällä.

Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan sanoja mukaillen: karanteenissa on hyvä panostaa rakkauteen.

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.