Siirry sisältöön
Hungry for Finland – Nyt etsitään Suomen parhaita ruokamatkailutuotteita!

Kirjoittajat:

Julkaistu : 28.02.2019

Ruokakokemuksen myötä matkailija tutustuu paikalliseen elämäntapaan, kulttuuriin ja perinteisiin, lähiruokaan ja luonnonantimiin. Ruoan takia valitaan myös matkakohteita. ”Ruokamatkailija matkustaa löytääkseen paikalliset maut ja niiden myötä paikan hengen.”

Suomi on saanut useana viime vuotena positiivisia arvioita usealta taholta (maailman paras, onnellisin ym. maa). Bocuse d’Or kisoissa Lyonissa 24 finalistin joukosta kärkeen sijoittuivat Tanska, Ruotsi, Norja ja Suomi. Ruokamaailman ammattilaisten ja foodie-matkailijoiden katseet kohdistuvat Pohjoismaihin.  Helsingissä on kuusi yhden tähden Michelin tähtiravintolaa. Nämä asiat edesauttavat Suomea ruokamatkailumaana, mutta tarvitaan ympäri Suomea vetovoimaisia ruokamatkailutuotteita ja ruokamatkailureittejä. Näitä kärkituotteita haetaan ruokamatkailukilpailulla.

Parhaillaan on menossa Suomen ruokamatkailustrategian mukainen kolmas (2015, 2017) ruokamatkailukilpailu, johon osallistuminen päättyy 17.3.2019. Kilpailusivustolla voi myös ehdottaa ruokamatkailuun liittyvää tahoa osallistumaan kilpailuun!

Ruokamatkailukilpailulla rohkaistaan ruokaan ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään uutta, paikallisuuteen perustuvaa ruokamatkailutarjontaa. Kilpailuun haetaan yrityksiä ja yhteisöjä, jotka ovat innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä ja tarjoavat matkailijoille ruokaan liittyviä elämyksiä. Kilpailun tavoitteena on vahvistaa elämyksellisen ruokamatkailun tuotteistamista, etsiä ruokamatkailun kärkituotteita ja vahvistaa aitoa yhteystyötä.

Ruokamatkailukilpailun voittaja palkitaan 3 000 euron ruokamatkailutuotteen Haaga-Helian kehittämisrahalla. Voittajista tehdään video. Kilpailun voittaja ja finalistit saavat markkinoinnillista näkyvyyttä Visit Finlandin kanavissa sekä mahdollisuuden osallistua yhteiseen sparrauspäivään Helsingissä. Yritykset saavat ja mahdollisuuden verkostoitua sekä oppia parhaita käytänteitä muilta.

Kilpailun rahoittaja on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto. Kilpailua koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.

Yhdessä tekoja! Ruoka tärkeäksi ja elämykselliseksi osaksi Suomen matkailua!

Ruokamatkailukilpailu liittyy Hungry for Finland  (H4F) – ruokamatkailun tuotteistamishankkeeseen, joka täydentää alueellisia ja paikallisia hankkeita valtakunnallisesti tuoden toimijoiden käyttöön yhtenäisiä työkaluja (tuotesuositukset ja päivitetty strategia). Lisäksi annetaan sparrausta. Tavoitteena on saada ruokamatkailu alueellisesti entistä näkyvämpään rooliin niin kotimaassa kuin kv-markkinoilla, ja tuottaa yhdistelmätuotteita, joissa ruoka on houkutteleva tekijä. Valtakunnallisen ruokamatkailuverkoston toimintaa kehitetään pysyvän toiminnan suuntaan. Suomen matkailun kilpailukyvyn takia ruokamatkailua tulee kehittää. Kehittämistyötä tehdään yhteistyössä Visit Finlandin ja alueellisten matkailutoimijoiden kanssa.