Siirry sisältöön
Matkailu
Väriloistoa ja ruskaa – Suomen luontoa on hyödynnettävä markkinoinnissa

Mitä luonnossa voi tehdä? Uida, meloa, kalastaa, poimia marjoja ja sieniä, bongailla eläimiä, hiihtää, luistella tai kävellä. Luonnosta on moneksi ja matkailumaana Suomi tarjoaa sen parhaimmat puolet kaikkina vuodenaikoina. Virtuaaliluonto pyrkii tuomaan luonnon moninaisuuden esiin digitaalisesti.

Kirjoittajat:

Julkaistu : 14.01.2019

Virtuaaliluonto on Haaga-Helian, Lahden ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen Yliopiston ja Karelia ammattikorkeakoulun yhteinen hanke, jossa pilotoidaan digitaalisia ratkaisuja ja tutkitaan näiden vaikutusta matkailijoiden päätökseen matkustaa Suomeen.

Hankkeessa tutkitaan muun muassa asioiden internetiä, 360-videoita sekä lisättyä todellisuutta. Näistä tutkimuksista koostetaan luontomatkailuyrittäjille ohjeita, joita he voivat hyödyntää palveluidensa markkinoinnissa. Tarkoituksena on tuoda esiin niin onnistumiset kuin epäonnistumisetkin.

Virtuaaliluonto-hankkeessa on tuotettu sekä tavallisia että 360-videoita ja kokeiltu esimerkiksi sensoriteknologian hyödyntämistä luontomatkailussa. Eri videosisällöt ja kokeiluista kootut tietopaketit yrityksille löytyy hankkeen verkkosivuilta osoitteesta: http://virtual.outdoorsfinland.com/.

Hankkeen toteutusaika on 1.3.2016–28.2.2019. Hanke toteutetaan EU:n maaseuturahaston tuella.

Kun puhutaan luonnosta, korostetaan usein sen tarjoamia aktiviteettimahdollisuuksia. Virtuaaliluonto-hankkeessa halusimme tuoda esiin luonnon kauneuden ja rauhallisuuden vuodenaikana, jota usein pidetään synkkänä ja sateisena. Kuvasimme syksyisen video Nuuksion kansallispuistossa, jossa näkyy ruskan väriloisto ja välittyy metsän rauhallisuus ja elämyksellisyys.

Luontoon mennessään ihminen haluaa usein unohtaa teknologian tuoman rasituksen ja kiireisen kaupunkielämän. Sosiaalinen media ja erityisesti kuviin perustuvat palvelut ovat saaneet kuitenkin aikaan sen muutoksen, että visuaalisuutta ja näyttävyyttä halutaan jakaa ystäville sekä seuraajille. Monilla on metsässä käyskennellessään älypuhelin mukana, jolla ottaa kuvia kasveista, lehdistä ja sadepisaroista. Nämä kuvat ja elämykset ovat Suomen matkailun valttikortti, jota on syytä hyödyntää markkinoinnissa. Me halusimme ilmentää samaa tällä ruskavideolla.

Tämä video on kuvattu drone-lennokilla, järjestelmäkameralla ja action-kameralla. Dronen avulla videolla saatiin näkymään metsän mahtavuus, kun lehdet peittyvät ruskaan. Se mahdollisti myös kuvaamisen veden yllä, josta metsä ja puut heijastuvat saaden kuvan näyttämään entistä värikkäämmältä. Action-kameran avulla pystyimme luomaan tunteen siitä, että katsoja kulkee itsekin metsässä. Autenttisuus vahvistuu askeleiden äänillä ja tuulen kohinalla, jotka yhdistyvät harmonisesti lempeään taustamusiikkiin. Järjestelmäkameraa käytettiin laadukkaamman kuvan tuottamiseen ihmisistä. Ihmisläheisyys videoissa saa katsojan samaistumaan siihen enemmän. Ihmisten avulla videon tarina välittyy sekä kulkee eteenpäin.


Elle Nurmi ja Topi Kivilahti