Siirry sisältöön
Tutkittu tieto
Kun tutkittu tieto koukutti verkkokurssilla

Löytyykö tieteen kautta avain onnellisuuteen? Niin uskovat ainakin ne noin 3.4 miljoonaa ihmistä, jotka ovat ilmoittautuneet Yalen yliopiston The Science of Well-being -onnellisuuskurssille Courseran kautta. Miten kummassa tämä kurssi on saanut tieteen kiinnostamaan miljoonia?

Kirjoittajat:

Annika Konttinen

lehtori, matkailuliiketoiminta
Senior Lecturer, tourism business
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 06.05.2021

Löytyykö tieteen kautta avain onnellisuuteen? Niin uskovat ainakin ne noin 3.4 miljoonaa ihmistä, jotka ovat ilmoittautuneet Yalen yliopiston The Science of Well-being -onnellisuuskurssille Courseran kautta.

Merkityksellinen elämä kaiken keskiössä

Kiinnostukseni kurssiin heräsi, kun luin ilmoittautumisten lisääntyneen suorastaan räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana. Minua kiinnosti aiheen lisäksi kurssin tekninen toteutus, sillä kehitän ja ohjaan omassa työssäni verkko-opintojaksoja. Tämä kautta aikojen suosituin kurssi Yalen yliopistossa oli mielenkiintoinen benchmarkkauskohde.

Kestävän kehityksen yhteydessä mainitaan usein onnellisuustutkimukset, joista monet keskittyvät kokonaisten yhteiskuntien onnellisuuteen. Yhteiskunnat kuitenkin ovat onnellisia vain, jos niissä asuvat yksilöt kokevat oman elämänsä merkitykselliseksi.

Tämä nousee esille myös tällä suositulla 10 viikon onnellisuuskurssilla, joka perustuu tieteellisiin tutkimuksiin ja käytännön onnellisuusharjoituksiin.

Onnellisuuskurssin olemus

Kurssin sisältö koostuu kaikessa yksinkertaisuudessaan videoluennoista sekä artikkeleista, kirjasuosituksista ja viikkotesteistä. Selkeän verkkototeutuksen luennot on kuvattu rennosti Yalen psykologian professori Laurie Santosin kotona.

Videoilla Santos käy läpi erilaisten onnellisuustutkimusten tuloksia hengästyttävällä tahdilla. Huomasin kuitenkin olevani kiinnostunut aina vain uusista tutkimuksista ja niiden tuloksista!

Saimme tutustua tutkimuksiin lähemmin lukemalla viikon aiheeseen liittyviä artikkeleita. Kurssialustalla oli myös linkkejä mielenkiintoisiin TED Talkeihin. Saimme joka päivä tehdä viikoittain vaihtuvia onnellisuusharjoituksia. Kurssin lopussa teimme lyhyen kirjallisen onnellisuustehtävän, jonka toiset kurssilaiset arvioivat (…ei kai kukaan oletakaan professorin lukevan miljoonia tehtäviä!).

Koukuttava kurssiformaatti

Täytyy myöntää, että kurssiformaatti oli sangen koukuttava. Lyhyet 1-30 minuutin videot saivat haluamaan katsoa vielä yhden. Aika kului kuin siivillä ja halusin edetä suunniteltua viikkotahtia nopeammin.

Kurssilla tiede tuli lähelle ja kiinnostus aiheeseen kasvoi sekä syveni. Jotkut kurssin alussa ja lopussa tehtävän onnellisuustestin kysymykset tosin tuntuivat kovin ”amerikkalaisilta”. Testit ja kyselyt kuitenkin pitivät osallistujan kiinnostusta yllä.

Tietoiseksi onnellisuuden osatekijöistä

Onnellisuuskurssilla kävimme läpi eri osa-alueita, joita elämäänsä lisäämällä saa parempaa oloa ja onnellisuutta. Onnellisuutta kasvattavat liikunta, uni, meditointi, elämyksistä nautiskelu, kiitollisuus, ystävälliset teot ja ihmissuhteet. Kaikkiin näihin liittyi päivittäisiä käytännön harjoituksia, joita tekemällä hyvä olo lisääntyi kuin itsestään.

Käytännön harjoitusten kautta saimme kokea, että toisten kanssa vietetty aika ja yhdessä koetut elämykset tekevät meidät onnellisiksi. Onnellisuudessa varakkuuden valuutta on aika eikä raha.

Aihe ja tiedon sovellettavuus tekivät kurssin

Onnellisuuskurssi tarjosi toimivan opastuksen merkityksellisen aiheen lähteelle. Koska kurssin sisältö on täyttä asiaa ja tieteellisesti tutkittua tietoa, tuttuakin, opit ovat uskottavia. Käytännön harjoitusten ansiosta kurssilta sai lisäksi konkreettisesti uutta virtaa ja tietoisuutta onnellisuuteen vaikuttavista asioista.

Kurssilla yhdistyivät sujuvasti teoria ja käytäntö. Sisältö oli monimuotoista, ajankohtaista ja tuoretta. Lisäksi monia hyödyllisiä jippoja tarttui kurssin teknisestä toteutuksesta kokeiltavaksi omillakin opintojaksoilla.

Videoita onnellisuustutkimuksesta: