Vierailimme keväällä 2025 Osakassa kehittämässä suhteitamme korkeakoulumaailmaan ja perehtymässä alueen matkailuelinkeinoon. Kirjoituksessamme tarjoamme näkökulmia japanilaisten matkailijoiden toiveista ja odotuksista Suomea kohtaan.
Koronapandemian jälkeinen aika näyttää lupaavalta, sillä japanilaisten matkailijoiden ulkomaanmatkailu oli 35 %:n kasvussa vuonna 2024 (TB Tourism Research & Consulting Company 2025), ja heidän yöpymisensä Suomessa kasvoivat 59 % edellisvuodesta (Tilastokeskus 2025). Vaikka paluu pandemiaa edeltäviin lukuihin on vielä kaukana, trendi on selvästi nousujohteinen.
Haastattelimme japanilaisen matkanjärjestäjän Kuoni Tumlaren Japan Inc. edustajia Sawai ja Maruyama, jotka valottivat meille japanilaisen matkailijan toiveita sekä ajatuksia Suomesta matkailukohteena. Suomella on vahva ja positiivinen maine Japanissa.
Suomalainen luonto ja eksotiikka lumoavat
Haastateltavamme kertoivat, että luontoon ja hyvinvointiin liittyvät teemat kiinnostavat japanilaisia matkailijoita. Erityisesti revontulet, puhdas ilma, metsät ja järvimaisemat houkuttelevat. Japanilaiset matkailijat ovat turvallisuushakuista kansaa, joten Lapin husky- ja moottorikelkka-ajelut ovat vaihtuneet poroajeluihin. Joulupukki vetää puoleensa, vaikkakin uudenlaiset elämykset, kuten jäänmurtajaristeilyt tai talviset eläinpuistot, lisäävät suosiotaan.
Kesäisin japanilaista matkailijaa innostavat yöttömät yöt ja ohjatut luontokävelyt. Sienestys ja marjastus on kiinnostavaa puuhaa, mutta vie liikaa aikaa. Järvialueet ja suomalainen mökkikulttuuri saunomisineen houkuttelevat. Etelä-Päijänteen Lehmonkärki Resort ja Haltian luontokeskus Nuuksiossa ovat esimerkkejä kohteista, joissa yhdistyvät luonto, rauha ja elämyksellisyys. Luonto kiinnostaa, mutta sen pitää olla helposti lähestyttävää.
Elämyksen kruunaa aina mahdollisuus shoppailuun. Palveluntuottajien tulisi tarjota japanilaiselle matkailijalle mahdollisuuksia ostosten tekemiseen. Lahjojen antaminen ja saaminen on japanilaisessa kulttuurissa hyvin tärkeää.
Suomi maistuu ja näyttää hyvältä – kulttuurielämysten vetovoima
Japanilaiset matkailijat ovat kulttuurinnälkäisiä, vahvistavat haastateltavamme. Perinteisesti japanilaiset arvostavat erityisesti suomalaista designia ja arkkitehtuuria. Suomen maailmanperintökohteet, Helsingin arkkitehtuurikierrokset, Alvar Aallon kohteet ja suomalaiset design-brändit, kuten Marimekko ja Iittala, herättävät kiinnostusta.
Suomalaista ruokaa pidetään laadukkaana ja kiinnostavana, erityisesti kala- ja pororuokia arvostetaan. Japanilaiset ovat kuulemamme mukaan olleet positiivisesti yllättyneitä suomalaisen keittiön tasosta, ja suomalaisen ruoan koetaan nyt olevan modernin pohjoismaisen ruoan kärjessä. Japanilaiset nauttivat myös suomalaisesta olutkulttuurista, joten opastetut kierrokset pienpanimoihin kiinnostavat heitä.
Palveluiden räätälöintiä japanilaiselle matkaajalle
Nuoret japanilaiset matkailijat etsivät osallistavia kulttuurikokemuksia. He haluavat saunoa, valmistaa suklaata tai koruja, ja osallistua erilaisiin työpajoihin. Tämä tarjoaa mahdollisuuden kehittää matkailutuotteita, joissa asiakas on aktiivinen tekijä.
Japanilaiset nuoret aikuiset nauttivat myös roolipeleistä, mistä meitäkin muistuttivat Kioton kaduilla kävelevät aidonoloiset ’geishat’ vuokra-asuissaan. Voisiko tätä ajatusta hyödyntää myös Lapissa tai Naantalissa vuokraamalla tonttu- tai muumihahmoasuja, jotta matkailija voisi saada ikimuistoisen elämyksen? Erilaisia söpöjä hahmoja voisi hyödyntää yritysten omassa markkinointiviestinnässä.
Haastateltaviemme mukaan koulutusmatkailussa on paljon potentiaalia. Japanilaiset lukiot ja yliopistot ovat entistä kiinnostuneempia järjestämään opintovierailuja Suomeen. Taide, arkkitehtuuri ja erityisesti matkakohteen vastuullisuus ovat tärkeitä sisältöjä näille ryhmille.
Kunnioitusta ja palvelun viimeistelyä asiakaspolkuun
Japanilaisessa palvelukulttuurissa asiakkaan huomioiminen ja loppuun asti palveleminen viestii japanilaiselle korkeaa laatua. Moninkertaiset kiitokset ja kumarrukset asiakaskohtaamisissa ovat osa japanilaista palvelukäyttäytymistä. Tällainen käytös suomalaisesta saattaa tuntuu ylitsevuotavalta, mutta toisaalta voisimme oppia jotain japanilaisesta asiakaspalvelusta ja asiakaskokemuksen viimeistelystä.
Asiakkaan kokonaisvaltainen huomioiminen linkittyy vahvasti myös kestävään matkailuun, jossa asiakas kohdataan erityisen arvostavasti ja empaattisesti. Restonomin koulutuksessa asiakasymmärryksen korostaminen kasvattaa tulevista matkailun ammattilaisista vastuullisia palveluntuottajia ja unohtumattomia asiakaspalvelijoita.
Lähteet
TB Tourism Research & Consulting Company. 2025. Japanese outbound tourists Statistics. Luettu: 14.4.2025.
Tilastokeskus. 2025. Majoitustilasto 2024. Luettu: 15.4.2025.
Kuva: Shutterstock