Oppiminen on aina kielellinen prosessi. Vaikka kuljettajakoulutuksessa monet oleelliset taidot opitaan tekemällä ja muistetaan aistien ja kehon keinoin, kyky toimia asiakaspalvelutilanteissa ja alan ammattisanaston hallinta ovat sidoksissa riittävään kieliaitoon.
Kielen oppiminen itsessään on motivaatioita, sitoutumista ja ponnistelua vaativa prosessi, joka tapahtuu luontevasti osana ammatillisten sisältöjen opiskelua.
Opiskelijat kuljettajakoulutuksessa ovat moninaisia, myös mahdollisine oppimisen haasteineen. Tekoäly voi tulla kumppaniksi oppimista tukemaan. Kokeilimme sitä ajokortin teoriakokeeseen valmistautumisessa.
Tekoäly tukena vieraskielisten kuljettajakoulutuksessa
Monella vieraskielisellä, jotka valitaan niin sanottuihin työvoimapoliittisiin koulutuksiin, suomen kielen taso on B1/B2. Suomen puhuminen sujuu kohtalaisesti, mutta kirjoitetun tekstin ymmärtäminen voi tuottaa suuria vaikeuksia.
Opetan kuljetusalan logistiikkaa, ja 95 prosenttia opiskelijoistani on vieraskielisiä, joiden suomen kielen taito vaihtelee. Pärjäämme kohtalaisen hyvin arkikeskusteluissa ja opetustilanteissa selkosuomella.
Ajokorttikoulutukseen kuuluvissa kuljettajatutkinnon teoriakokeissa on paljon sellaisia sanoja ja lauseita, joita opiskelijat eivät ole tottuneet käyttämään. Heidän on vaikea ymmärtää sanojen merkitystä tai yhteyttä esitettävissä kysymyksissä.
Käymme teoriakoeharjoitteita opetuksessa läpi ja selvennämme vaikeasti ymmärrettäviä sanoja, mutta luokassa saattaa olla yli 20 opiskelijaa ja harjoitusohjelmassa satoja kysymyksiä. Opettajalla ei ole mahdollista avustaa kaikkia tehokkaasti. Opiskelijat käyttävät apunaan puhelimissa olevia kääntäjiä, mutta nämäkään ohjelmat eivät aina tunnista sanoja ja voivat antaa täysin vääriä vastauksia.
Tekoälykokeilun tavoitteet
- Parantaa oppimistuloksia: Tekoäly on nopea ja antaa reaaliaikaisen palautteen.
- Tehostaa opetusta: Tekoäly vapauttaa opettajan resurssia, vähentää yksilön ohjaamista sekä tekee opetuksesta tehokkaampaa.
- Lisätä tekoälyn käyttöä: Tekoäly on jo vahvasti yhteiskunnassamme ja sen käyttö arkipäiväistyy.
Tekoäly kieliongelmien ratkaisijana
Tekoäly voi auttaa vieraskielisiä opiskelijoita ymmärtämään paremmin vaikeita termejä ja kysymyksiä kuljettajatutkinnon teoriakokeissa.
- Yksinkertaiset käännöstyökalut: Käännöstyökalu, kuten Google Translate, voi auttaa kääntämään yksinkertaisia ja arkisia sanoja tai lauseita tarkasti ja nopeasti. Näiden työkalujen avulla voidaan vähentää virheitä ja parantaa käännösten tarkkuutta.
- Tekoäly: Tekoäly voi tarjota kielitukea ja selkokielisiä selityksiä, mikä helpottaa maahanmuuttajien oppimista ja ymmärtämistä vaikeissa kysymyksissä.
Käytännön esimerkki: Teoriakokeen harjoitteluohjelma
Opiskelija tekee teoriakoe harjoitteluohjelmaa, jossa kysymys kuuluu:
”Mistä jarrujen häviäminen saattaa johtua?”
Vastausvaihtoehdot:
A) toistuvista jarrutuksista
B) pitkässä alamäessä tapahtuvassa jatkuvasta jarrutuksesta
C) pakokaasujarrun toistuvasta käytöstä
Opiskelija kirjoittaa esitytetyn kysymyksen Googleen ja saa seuraavan vastauksen:
”Yleisin jarruvian syy on omistajan laiminlyönti. Kuten muillakin ajoneuvon osilla, jarruilla on rajoitettu käyttöikä ja ne vaativat säännöllistä tarkastusta ja huoltoa. Monet jarrupalat ja -kengät on suunniteltu kestämään huomattavan kauan, mutta niiden pitkäikäisyys perustuu usein normaaleihin ajo-olosuhteisiin”
Vastaus on hyvin monisäikeinen eikä auta opiskelijaa muodostamaan ja päättelemään oikeaa vastausta. Seuraavaksi opiskelija kirjoittaa kysymyksen Copilot-tekoälylle. Hän kertoo olevansa kuljetusalan opiskelija, joka ei ymmärrä kysymystä ja vastausvaihtoehtoja. Pyydetään, että Copilot auttaa.
Copilot: ”Jarrujen häviäminen, eli jarrujen tehon heikkeneminen, voi johtua pitkässä alamäessä tapahtuvasta jatkuvasta jarrutuksesta. Tämä johtuu siitä, että jatkuva jarruttaminen voi ylikuumentaa jarrut, mikä heikentää niiden tehoa.
Joten oikea vastaus on: B) pitkässä alamäessä tapahtuvasta jatkuvasta jarrutuksesta.
Tekoäly ei pelkästään auta oikeassa vastauksessa vaan selittää ymmärrettävästi asiayhteyden selkokielellä.
Tekoälyn käyttäminen ammatillisessa eritysopetuksessa yleensä
Mukautuvat oppimisalustat: Tekoälypohjaiset oppimisalustat voivat mukauttaa oppimateriaalien vaikeustasoa opiskelijoiden edistymisen mukaan ja varmista haastavan mutta saavutettavissa olevan oppimiskokemuksen.
Visuaaliset ja kirjalliset kirjoitusvihjeet: Tekoäly voi luoda visuaalisia ja kirjallisia kirjoitusvihjeitä, jotka auttavat opiskelijoita ilmaisemaan itseään paremmin. Tämä edellyttää käyttäjältä enemmän osaamista.
Dataohjattu päätöksenteko: Opetuksen kehittäminen, dataohjattu päätöksenteko voi tarjota arvokasta palautetta opetuksen tehokkuudesta. Opettajat voivat käyttää tätä tietoa parantaakseen opetustapojaan ja -materiaalejaan.
Tekoälyn hyödyt ammatillisessa erityisopetuksessa
- Personoitu oppiminen: Tekoäly voi mukauttaa oppimateriaaleja ja -menetelmiä opiskelijoiden yksilöllisten tarpeiden mukaan, mikä parantaa oppimistuloksia ja lisää opiskelijoiden sitoutumista.
- Reaaliaikainen palaute: Tekoäly mahdollistaa välittömän palautteen opiskelijoiden suorituksista, mikä auttaa heitä tunnistamaan ja korjaamaan virheitä nopeasti.
- Esteettömyys: Tekoälypohjaiset työkalut, kuten puheentunnistus ja tekstistä puheeksi -ratkaisut, voivat parantaa opiskelijoiden esteettömyyttä ja mahdollistaa heidän osallistumisensa opetukseen täysipainoisesti.
Hyödyt vieraskielisille opiskelijoille
- Yksilöllinen tuki: Tekoäly voi tarjota henkilökohtaista ohjausta ja tukea, mikä on erityisen hyödyllistä maahanmuuttajille, joilla voi olla erilaisia oppimistarpeita.
- Kielituki: Tekoäly voi auttaa kääntämään oppimateriaaleja ja tarjoamaan kielitukea, mikä helpottaa maahanmuuttajien oppimista ja osallistumista opetukseen.
- Joustavuus: Opiskelijat voivat oppia omaan tahtiinsa ja saada tukea juuri silloin, kun he sitä tarvitsevat.
Haasteet ja ongelmat tekoälyn käytössä opetuksessa
- Tietosuoja: Opiskelijoiden tietojen kerääminen ja analysointi vaatii tiukkoja tietosuojakäytäntöjä. On tärkeää varmistaa, että kaikki kerätyt tiedot käsitellään luottamuksellisesti ja että opiskelijoiden yksityisyys suojataan.
- Teknologian saatavuus: On varmistettava, että kaikilla opiskelijoilla on pääsy tarvittaviin teknologisiin välineisiin. Tämä voi vaatia investointeja laitteisiin ja internetyhteyksiin.
- Kulttuuriset erot: Tekoälypohjaiset käännökset ja oppimateriaalit on mukautettava huomioimaan opiskelijoiden kulttuuriset taustat ja erityistarpeet.
- Saadun tiedon oikeellisuus: Yksinkertaiset tekoälyohjelmat saattavat analysoida esim. vanhentunutta lakia.
- Tekoälyn käytön pedagogisen käytön eettiset ulottuvuudet: Tekoäly mahdollistuu eriarvoisesti globaalien rakenteiden ansioista. Se käyttää sisältöä, joka toisintaa olemassa olevia syrjiviä rakenteita. Se voi myös estää oppimista.
Tekoäly on oppimiskumppani ja kehittymisen paikka
Oppimisen tukena tekoäly on oivallinen, väsymätön ja alati kehittyvä kumppani. Se tarjoaa hyviä mahdollisuuksia, joiden avulla voi vahvistaa opiskelijan osaamista ja helpottaa opetusta.
Vieraskielisten kuljettajakoulutuksessa tekoäly voi edistää oppimiskokemuksia, mahdollistaa reaaliaikaista palautetta ja parantaa oppimistuloksia. Erityisesti kehittyvän kielitaidon tuomien haasteiden ratkaisemisessa tekoäly voi olla avuksi: se voi auttaa kääntämään teknisiä ilmaisuja ja lakiin liittyviä sanoja sekä ymmärtämään niiden merkitystä.
Tekoäly ei kuitenkaan voi oppia opiskelijan puolesta, ja sen mielekkääseen käyttöön tarvitaan ohjausta. Se tarjoaa merkittävää hyötyä vieraskielisten kuljettajakoulutuksessa mutta on oppimisen ja opettamisen apuväline, ei opettajan korvaaja.
Tekoälyn tarkoituksenmukainen pedagoginen käyttö varsinkin tukea tarvitsevien opiskelijoiden kanssa on taitolaji, jossa tarvitaan sekä opiskelijan että ammatillisen opettajan osaamista ja yhteistyötä. Tekoälyn kehitys on hyvin vauhdikasta, mikä tarkoittaa, että opetuksen ammattilaisten on kehitettävä itseään jatkuvasti ja harjoiteltava tekoälykumppanien kanssa toimimista, jotta he osaavat käyttää tekoälyä eettisesti estävällä tavalla.
Tekoäly kuuluu kuljettajakoulutuksen tulevaisuuteen. Näen, että vieraskielisten kuljettajakoulutuksessa se hyödyttää opettajaa ja ennen kaikkea opiskelijaa ja sitä kautta ammatillista erityisopetusta.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on mukana kansallisessa INKLU-hankkeessa (INKLU -Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta) 1.3.2024-31.8.2026.
Hankkeessa kehitetään inklusiivista koulutusta ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien opiskelijoiden tarvitsemaa erityistä tukea opintojen aikana sekä tuetaan työllistymistä. Kirjoitus on osa hankkeessa jaettavia erityisopetukseen ja ohjaukseen liittyviä hyviä käytänteitä.
