Inklusiivisessa ammatillisessa koulutuksessa tavoitteena on varmistaa, että jokaisella oppijalla on yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella. Hyvää tarkoittavat sosiaaliset käytänteet voivat kuitenkin tuottaa inkluusion näkökulmasta kovin ristiriitaisia tuloksia. (Laes 2017.)
Oppimisen haasteiden luokittelu ja opiskelijoiden tuen tarpeen määrittely erilaisten diagnosoivien erittelyjen kautta saattaa toimia omaa tarkoitustaan vastaan. Pyrittäessä yhdenvertaisuuteen ja osallisuuteen päädytäänkin jakamaan oppijoita haastettuihin ja niihin, joilla haasteita ei ole. Inklusiivinen koulutus kuitenkin pyrkii lähtökohtaisesti juuri hälventämään tällaisten erottelujen ensijaisuutta.
Avaimet oppimisen haasteiden tunnistamiseen: opiskelijan tunteminen ja kommunikaatio
Oppilaitoksen arjessa oppimisen haasteiden tunnistaminen ja ymmärtäminen on silti välttämätöntä, jotta tuki voidaan toteuttaa inklusiivisesti. Haasteet ovat moninaisia ja ilmenevät usein samanaikaisesti: esimerkiksi aktiivisuuden, tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen pulmina sekä hahmottamisen haasteina. Ne näkyvät oppimistilanteissa oppijan tietynlaisena toimintana tai käyttäytymisenä vuorovaikutuksessa.
On tärkeä huomioida, että opiskelijan elämässä saattaa olla meneillään jonkinlainen kriisitilanne, kuten hankala perhetilanne, fyysinen sairaus, mielenterveyden haaste, ihmissuhdeongelma, unettomuus, päihdeongelma tai muu riippuvuus. Joillakin opiskelijoilla saattaa olla taustallaan erilaisia traumoja tai heidän yhteiskunnallinen asemansa saattaa olla tukala.
Kaikki nämä voivat ilmetä keskittymisessä, mielialassa, tarkkaavuudessa, sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja monin muinkin tavoin. Ne vaikuttavat merkittävästi opiskelijan mahdollisuuteen oppia ja olla läsnä oppimisen äärellä.
Kun rakennetaan inklusiivisen tuen käytänteitä, keskeistä on löytää ratkaisuja, jotka toimivat parhaiten kullekin ainutlaatuiselle oppijalle. Siksi oppijan kokonaisvaltainen tuntemus on lähtökohta tuen tarpeiden tunnistamisessa. (Aro ym. 2019). Myös kommunikointi opiskelijan kanssa on olennaista: hän on oman tilanteensa paras asiantuntija.
Millaiset työkalut auttaisivat musiikkialan opettajia, jotka kaipaavat keinoja oppimisen haasteiden tunnistamiseen ja ratkaisujen löytämiseen?
Työkalupakki musiikin opettajille ammatillisessa koulutuksessa
Musiikin opettajat kaipaavat lisää keinoja kohdata tukea tarvitsevia oppijoita (Lähdetie 10.9.2024; Pop & Jazz Konservatorio 2025) nähdään käytännöllisen osaamisen kartuttaminen: yhtäältä pedagogisiin ratkaisuihin, menetelmiin ja apuvälineisiin liittyvän osaamisen, toisaalta opiskelijan psyykkisen hyvinvoinnin tukemiseen liittyvän osaamisen.
Olemme koonneet ThingLink-esitykseen vinkkejä ammatillisen musiikkikoulutuksen opettajille. Useimmin havaitut haasteet on esitetty 19 opiskelijahahmona. Hahmot on sijoiteltu lähekkäin toisiaan haasteiden samankaltaisuuden mukaan.
- Klikkaamalla kysymysmerkkiä avautuu tietoa asiasta ja erilaisia vinkkejä opettajan käyttöön.
- Konsteja kaikille -osio tarjoaa opettajalle vinkkejä ja keinoja, joista jokainen opiskelija voi hyötyä.
- Lue lisää -osiossa on runsaasti lisämateriaalia ja syventävää lukemista.
- Sovelluksia ja nettisivuja -osioon on kerätty musiikin oppimista helpottavia tai pelillistäviä sovelluksia tai nettisivuja.
Kehittämämme työkalupakki toimii hyvänä avauksena oppimisen haasteiden tunnistamiseen, mutta se ei ole kaiken kattava kuvaus haasteiden moninaisuudesta eikä sellaiseen pyrittykään. Olemme tasapainoilleet yksinkertaistetun, mahdollisimman selkeän rakenteen ja monimutkaisen todellisuuden välillä. Kuva pakotti yksinkertaistamaan asioita, jotka ovat hyvin moniulotteisia.
Oli huomioitava sekä mahdollinen haasteiden taustalla vaikuttava syy että samankaltaisesti ilmenevien pulmien sijoittelu kuvassa lähelle toisiaan. Yhdellä opiskelijalla saattaa olla useita erilaisia opiskeluun liittyviä haasteita.
Materiaalista on kerätty palautetta eri koulutusasteilla ja -aloilla työskenteleviltä opettajilta. Myös Pop & Jazz Konservatorion ja Helsingin Konservatorion opettajat ovat tutustuneet materiaaliin luonnosvaiheessa. Materiaali koettiin hyvin selkeäksi ja sävyltään neutraaliksi, ja runsasta linkkien ja lähdemateriaalien määrää kiitettiin. Korjaavaa palautetta saimme muun muassa terminologian yhdenmukaistamisesta ja tarkkuudesta, ulkoasun kehittämisestä ja nuotinluvun haasteiden ohuesta käsittelystä.
Suuri osa materiaalista on kenen tahansa opettajan hyödynnettävissä. Toivomme, että tämä materiaali toimii kannustavana ensikosketuksena ja helppokäyttöisenä työkaluna niille opettajille, joilla ei ole aiempaa kokemusta aiheesta. Tavoitteena on paitsi lisätä tietoisuutta myös tarjota käytännöllisiä työkaluja opiskelijan kohtaamiseen.
Kohtaa, kuuntele, kunnioita
Tuen tarpeita tunnistetaan koulutuksessa nykyään aiempaa paremmin, joten monipuolisille pedagogisille menetelmille on tarvetta. Musiikkialalla tarvittaneen lisätutkimusta nuotinluvun haasteissa tukemisesta. Nopeasti kehittyvä teknologia tuottaa jatkuvasti uusia työkaluja myös musiikin opetukseen.
Oppimisen haasteiden tunnistamisessa opiskelijan tuntemus, monipuolinen kartoittaminen ja havainnointi sekä oppijan kunnioittava kuunteleminen ovat edelleen keskeisin keino saavuttaa ymmärrys hänen tuen tarpeistaan. Kaiken keskiössä on aina opettajan ja opiskelijan kohtaaminen sekä vuorovaikutus, johon kehittämämme työkalupakki voi toimia kannustavana alkusysäyksenä.
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu on mukana kansallisessa INKLU-hankkeessa (INKLU -Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta) 1.3.2024-31.8.2026.
Hankkeessa kehitetään inklusiivista koulutusta ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien opiskelijoiden tarvitsemaa erityistä tukea opintojen aikana sekä tuetaan työllistymistä. Kirjoitus on osa hankkeessa jaettavia erityisopetukseen ja ohjaukseen liittyviä hyviä käytänteitä.

Lähteet
Aro, T., Ahonniska-Assa, J., Aro, M. & Ahonen, T. 2019. Oppimisen vaikeuksien tunnistaminen ja arviointi. Teoksessa Ahonen, T., Aro, M., Aro, T., Lerkkanen, M-K. & Siiskonen, T. (toim.) Oppimisen vaikeudet, s. 40–65. Niilo Mäki Instituutti. Jyväskylä.
Laes, T. 2017. The (im) possibility of inclusion: Reimagining the potentials of democratic inclusion in and through activist music education. Taideyliopiston Sibelius-Akatemia. Helsinki.
Lähdetie, T. 10.9.2024. Tukea muusikoille – oppimisen tuen uudistus musiikin ammatillisessa koulutuksessa. Suomen Konservatorioliiton blogi. Luettu 21.3.2025.
Pop & Jazz Konservatorio 2025. Erityisoppijat ja saavutettavuus musiikkioppilaitoksessa. Luettu 21.3.2025.