Pro
Siirry sisältöön
Pedagogiikka

Opiskelijoiden oppimisen tukeminen ammatillisten opintojen aikana on sosiaalista vastuuta

Kirjoittajat:

Eija Honkanen

yliopettaja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 18.03.2025

Ammatillisen koulutuksen opiskelijat ovat moninainen joukko erilaisia oppijoita. Opiskelijoiden ikä, kulttuurit, kielet, ulkonäkö, tavat toimia, tavoitteet, osaaminen vahvuudet yms. vaihtelevat suuresti. Erilaisten ominaisuuksien lisäksi opiskelijoilla on kiinnostus ja taipumus erilaisiin tekemisiin, ammatteihin ja työympäristöihin. Kaikenlaisia osaajia tarvitaan eri ammateissa ja työtehtävissä työelämässä, joten opiskelijoiden moninaisuus on ammatillisen koulutuksen ja työelämän tavoitteena ja rikkaus.

Osa opiskelijoista taas tarvitsee tukea opintojensa aikana saavuttaakseen koulutuksen tai tutkinnon tavoitteet ja osaamisen. Ammatillisessa koulutuksessa tukea oppimiseen on saatavilla yleisesti. Lisäksi opiskelijoille on tarjolla erityistä ja vaativaa erityistä tukea. Erityinen ja vaativa erityinen tuki sekä niiden järjestäminen ammatillisessa koulutuksessa perustuu yhteiskunnan yhteiseen vastuuseen ja sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, joita määritellään kansainvälisissä sopimuksissa ja Suomen lainsäädännössä.

Vaativaa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden määrä on lisääntynyt ammatillisissa oppilaitoksissa. Haaga-Helia on kehittämässä INKLU-hankkeessa tukitoimia ammatillisten oppilaitosten henkilöstön kanssa vaativan erityisen tuen opiskelijoille. Kirjoituksessa kuvaan opiskelijoiden oppimisen tukemista, erityisen ja vaativan erityisen tuen perusteita ja muotoja ammatillisessa koulutuksessa.

Ammatillisen koulutuksen opiskelijoilla on oikeus turvalliseen oppimiseen

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelijoilla on oikeus saada opetusta, toimia turvallisessa, tasavertaisessa ja syrjimättömässä oppimisympäristössä. Ammatillisen koulutuksen opetuksen tulee perustua opiskelijoiden vahvuuksiin, voimavaroihin, osaamiseen ja tavoitteisiin, jonka pohjalta opetus- ja ohjaushenkilöstö tavoitteellisesti tukee opiskelijoiden oppimista ja persoonallisuuden kehittymistä. (kts. Yhdistyneet kansakunnat 1948; Suomen perustuslaki 731/1999; Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017.) Eli jokaisen ammatillisen opettajan on nähtävä opiskelijan mahdollisuudet kasvaa ja kehittyä, sekä tuettava hänen oppimistaan tavoitteellisesti saavuttamaan potentiaalinsa tavoitteiden suunnassa.

Yksilöllisiä opintoja ohjaa opiskelijoiden henkilökohtainen osaamisen kehittymissuunnitelma (HOKS). Kaikki opiskelijat hyötyvät selkeistä ja monikanavaisista oppimateriaaleista, erilaisista tehtävistä ja oppimisympäristöistä. Yksilöllisyyden rinnalla ammatillisessa koulutuksessa toteutuu yhteisöllinen oppiminen. Yhteisöllisiä oppimisen ja toiminnan taitoja tarvitaan opintojen lisäksi työelämässä ja elämässä yleensä. Tämä on myös YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukainen tavoite (Yhdistyneet kansakunnat 1948). Yhdessä tekemisen kautta vahvistuu tunne ja kokemus yhteisöllisyydestä, joka on osallistumisen lisäksi toisten ihmisten arvostamista, ymmärtämistä ja hyväksymistä.

Tavoitteena ammatillisessa koulutuksessa kaikille opiskelijoille on osaamisen rinnalla saavuttaa hyvä elämä sekä jatko-opinnot tai työllistyä koulutuksen jälkeen (kts. YK:n ihmisoikeuksien julistus 1948; Suomen perustuslaki 731/1999; Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017). Kaikilla ihmisillä on oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla (Suomen perustuslaki 731/1999 18 §). Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkia ammatillisessa koulutuksessa olevia opiskelijoita tuetaan opintojen alusta alkaen osaamisensa ja tavoitteidensa puitteissa erilaisiin uravaihtoehtoihin, työtehtäviin ja työllistymiseen.

Uravaihtoehtojen ja työtehtävien kokeilut toteutuvat konkreettisesti opiskelijalle jo opintojen aikana työelämässä tapahtuvan oppimisen jaksoilla aidoissa työympäristöissä osana työyhteisöä. Ammatillisella opettajalla on tällöin tärkeä rooli, kun etsitään kaikille opiskelijoille yksilöllisesti sopivia työpaikkoja ja tarkoituksenmukaisia työtehtäviä. Ammatillinen opettaja toimiikin tiiviissä yhteistyössä työpaikkojen henkilöstöjen kanssa, jotta jokaiselle opiskelijalle löydetään mahdollisuus oppia työelämässä ja onnistumisen kokemuksia näiltä jaksoilta.

Ammatilliset opinnot ovat opiskelijalle kasvuprosessi, jossa hänen osaamisidentiteettinsä muovautuu uudella tavalla. Siihen vaikuttaa esimerkiksi opiskelun mahdollisuudet, tavoitteisiin ja opintoihin vaikuttaminen, saatu ohjaus ja palaute sekä osallisuuden kokemukset eri yhteistöissä ja eri oppimisympäristöissä opintojen aikana. Ammatillinen kasvu ja osaamisidentiteetin muovautuminen vaativat aikaa ja rauhaa kasvamiseen, kehittymiseen ja siihen, että saavuttaa omaan potentiaaliinsa koulutuksen aikana.

Pääsääntöisesti opiskelijoiden oppiminen sujuu ja opinnot etenevät. Joskus opiskelijat tarvitsevat tukea opintojensa aikana, jotta voivat saavuttaa tavoitteet. Opetushallinnon tilastopalvelun mukaan vuonna 2025 ammatillisessa koulutuksessa opiskeli 185 313 opiskelijaa, jotka suorittavat ammatillisissa opinnoissaan koulutusta tai tutkintoa. Näistä 24 003 opiskelijaa tarvitsi opintoihinsa erityistä tukea ja 3180 vaativaa erityistä tukea.

Oppimisen tuki, erityinen tuki ja erityisopetus ovat muutoksessa ammatillisessa koulutuksessa. INKLU-hanke tukee ammatillisen koulutuksenjärjestäjiä kohti muutosta, jossa oppimisen tukea ja erityisopetusta kehitetään vastaamaan 1.8.2026 voimaan tulevaa lakimuutosta vastaavaksi (Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017). Uudistuvan lain mukaan oppimisen tuki on kaikille tarjottavaa tukea kuten erilaisia matalalla kynnyksellä tarjottavia oppimisen tukitoimia tai opiskelijahuollon ja opiskeluterveydenhuollon palveluita, joita toteutetaan moniammatillisena yhteistyönä. Mikäli yleinen tuki ei ole opiskelijalle riittävää, vaan hän tarvitsee enemmän ja yksilöllisempää tukea, hänellä on oikeus erityiseen tukeen tai vaativaan erityiseen tukeen.

Erityisen tuen perusteita ammatillisessa koulutuksessa

Opiskelijan erityisen ja vaativan erityisen tuen tarve voi perustua esimerkiksi oppimisvaikeuksiin, vammaan, sairauteen tai muuhun syyhyn (Laki ammatillisesta koulutuksesta 531/2017). Erityisen tuen ja vaativan erityisen tuen tehtävänä on tukea moniammatillisesti opiskelijan opintoja ja kuntoutumista. Tukitoimien on hyvä olla aina opiskelijan ennakoitavissa, konkreettisia, riittävästi opintoja tukevia ja opiskelijan opintojen arkeen sidottuja.

Erityinen tuki opinnoissa tarkoittaa yksilöllisiä, pitkäaikaisia tai säännöllisiä pedagogisia tukitoimia, jotka perustuvat opiskelijan erityisiin tarpeisiin. Erityisen tuen tarpeesta tehdään aina päätös, jossa kuullaan myös alaikäisen opiskelijan vanhempia. Erityistä tukea voi saada valmentavassa (TUVA) ja perustutkintokoulutuksessa (ePerusteet 2018; Opetushallitus 2025a).

Tyypillisiä erityisen tuen tarpeen perusteita ovat erilaiset oppimiseen liittyvät vaikeudet, kuten lukemisen ja kirjottamisen sekä matematiikan oppimisen vaikeudet, keskittymiseen ja tarkkaavuuteen sekä mielenterveyteen liittyvät pulmat. Oppimisen haasteet eivät iän myötä häviä mihinkään, vaan ihminen oppii iän myötä erilaisia tapoja kompensoimaan niitä erilaisilla opiskelutekniikoilla, apuvälineillä jne. Mielenterveyden tukeminen ja sen tuomat haasteet oppimiseen vaihtelevat yksilökohtaisesti ja toipuminen vaatii tukea, kuntoutusta ja aikaa.

Erityisen tuen tukitoimia ammatillisessa koulutuksessa

Yksilöllisiä erityisen tuen tukitoimia ovat muun muassa yksilöllinen ohjaus, rauhallinen ja häiriötön opiskeluympäristö, riittävän pitkän ajan antaminen oppimiselle, opintojen ennakointi, tehtävien tekeminen osissa, varmistaminen, tekemällä oppiminen, erilaisten opiskeluympäristöjen hyödyntäminen sekä selkeät, monikanavaiset ja monipuoliset tehtävät. Myös erilaisista apuvälineistä voi olla opiskelijalle hyötyä. Näitä voivat olla erilaiset ohjelmat, lukemisen ja kirjoittamisen apuvälineet, vastamelukuulokkeet, musiikin käyttö, keskittymistä auttavat, esimerkiksi käsissä puristeltavat apuvälineet.

Opiskelija on oikeutettu erityiseen tukeen myös työpaikalla tapahtuvan oppimisen aikana. Erityinen tuki voi olla esimerkiksi lyhennetty työaika, jakson pilkkominen osiin, rajatut työtehtävät, tuetun ohjauksen saaminen työpaikalle ja työtehtäviin. Tällöin jakson ennakointi, opiskelijan valmentaminen sekä erityisopettajan, ammatillisen opettajan ja työpaikkaohjaajan kanssa tehtävä yhteistyö on avainasemassa.

Erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan tavoitteet ovat samat kuin kaikilla muillakin opiskelijoilla eli saavuttaa koulutukselle tai tutkinnolle asetetut tavoitteet. Kun havaitaan, että opiskelija ei erityisen tuen tukitoimista huolimatta saavuta tavoitteita, voidaan tavoitteita ja arviointia mukauttaa. Jos havaitaan, että osaamistavoite on opiskelijalle kohtuutonta saavuttaa, voidaan päättää poikkeamisesta. Poikkeaminen voidaan tehdä myös opiskelijalle, jolla ei ole erityisen tuen päätöstä. (Opetushallitus 2025b.)

Osa opiskelijoista tarvitsee vielä vahvempaa tukea saavuttaakseen opintojen tavoitteet ja osaamisen. Silloin opiskelijan on mahdollista saada paljon erityistä tukea tai vaativaa erityistä tukea.

Vaativan erityisen tuen perusteita

Opiskelija tarvitsee vaativaa erityistä tukea, jos hänellä on vaikeita tai laaja-alaisia oppimisen liittyviä vaikeuksia, vaikea vamma tai sairaus. Opiskelijalla voi olla esimerkiksi vaikea vamma ja hän on saanut vaativaa eritystä tukea jo aiemmin koulutuksensa aikana. Myös perheen tai läheisten tuki on jatkuvaa. Vaativan erityisen tuen opiskelijalle yksilölliset, laaja-alaiset ja monipuoliset tukitoimet moniammatillisena yhteistyönä ovat välttämättömiä oppimisen ja kuntoutuksen kannalta. Vaativan erityisen tuen opiskelijat voivat osallistua tavoitteidensa ja edellytystensä mukaisesti tutkintokoulutukseen tai valmentavaan koulutukseen (TUVA ja TELMA). (Opetushallitus 2025a; 2025c.)

Vaativassa erityisessä tuessa opiskelija tarvitsee paljon erityisopettajan erityispedagogista tukea ja ohjaajan tukitoimia opinnoissaan. Hän hyötyy erilaista yksilöllisistä apuvälineistä, apuohjelmista ja kuntoutuksesta arjessa. Saavutettava opiskelu muodostuu selkeistä, havainnollisista, monikanavaisista ja selkokielisistä materiaaleista, monenlaisesta tavasta tehdä opintoja ja oppia sekä erilaisissa esteettömissä ja tuetuissa oppimisympäristöissä. Vaativan erityisen tuen opiskelija voi tarvita vaihtoehtoisia kommunikaatiomuotoja kuten kuvakommunikaatiota ja tukiviittomia. Opiskelija voi tarvita apua motoriikassa, tukea toiminnanohjauksessa, hahmottamisessa, aistiherkkyydessä ja liikkumisessa. Vaativa erityinen tuki toteutetaan tyypillisesti pienemmissä opiskelijaryhmissä.

Edellä kuvatut tukitoimet perustuvat muun muassa Yhdenvertaisuuslakiin (30.12.2014/1325), Vammaispalvelulakiin (675/2023), Yleissopimukseen vammaisten oikeuksista (Suomen YK liitto 2015) ja Lakiin ammatillisesta koulutuksesta (531/2017), joiden mukaan koulutuksessa edellytetään kaikkien opiskelijoiden koulutuksen järjestäminen siten, että vaativaa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat saavuttavat yhdenvertaisen aseman muiden opiskelijoiden kanssa ja mahdollisimman inklusiivisesti.

Vaativan erityisen tuen tukitoimia ammatillisessa koulutuksessa

Vaativaa erityistä tukea tarjoavat ammatilliset erityisoppilaitokset ja muutama ammatillinen oppilaitos, joilla on rajattu oikeus antaa vaativaa erityistä tukea. Niiden tehtävänä on siis huolehtia vaativan erityisen tuen opiskelijoista ja heidän kouluttamisestaan. Ammatillisilla erityisoppilaitoksilla on määrällisesti huomattavasti enemmän henkilökuntaa verrattuna ammatillisiin oppilaitoksiin. Henkilökunta koostuu erityisopettajista, ohjaajista ja erilaisista moniammatillisista toimijoista. Vaativassa erityisessä tuessa tehdään vahvaa yhteistyötä kuntouttavien tahojen kanssa ja kuntoutumisen edistäminen on myös opinnoissa tärkeää.

Ammatillisten oppilaitosten opiskelijamäärät ovat rajattuja ja hakijoita on huomattavasti enemmän. Toisaalta rajanveto opiskelijan tuen tarpeissa voi olla vaikea määrittää: riittääkö hänelle paljon erityistä tukea opinnoissa saavuttamaan tavoitteet, vai tarvitseeko hän vaativaa erityistä tukea. Käytännössä osa opiskelijoista, jotka voisivat hyötyä opiskelusta ja tuen mahdollisuuksista ammatillisissa erityisoppilaitoksissa, sijoittuvat ammatillisiin oppilaitoksiin. Silloin toteutuu aiemmin mainittu edellytys, että vaativaa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat saavuttavat yhdenvertaisen aseman muiden opiskelijoiden kanssa mahdollisimman inklusiivisesti.

Usein näiden opiskelijoiden vaativan erityisen tuen tarve on kapea-alaisempaa tai ns. kevyempää verrattuna esimerkiksi vammaisen opiskelijan tarvitsemaan tukeen. Kyseessä voi olla, vaikka opiskelijan tarvitsema tuki mielenterveyden kuntoutumiseen tai toiminnan ohjaukseen, joiden tukeminen ja ohjaus onnistuu myös ammatillisessa oppilaitoksessa. Kun edellä kuvattu vaativan erityisen tuen opiskelija on saanut opiskelupaikan ammatillisesta oppilaitoksesta, on ammatillisen koulutuksen järjestäjällä velvollisuus ohjata, tukea ja opettaa opiskelijaa ja etsiä ratkaisuja riittävän tuen saamiseksi. Ammatilliset oppilaitokset ovat tunnistaneet ilmiön ja kehittävät erilaisia tukitoimia paljon erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden oppimisen tueksi.

Näitä tukimuotoja ovat muun muassa yhteistyö ammatillisen erityisoppilaitoksen kanssa ja erilaisten tukipajojen kehittäminen omassa oppilaitoksessa. Erityisen tuen ja vaativan erityisen tuen kehittämiseksi konsultaatio ja tuki ammatillisilta erityisoppilaitoksilta on ollut ammatillisille oppilaitoksille tärkeää. Vaativan erityisen tuen tarpeiden tunnistaminen, tuen tarpeeseen vastaaminen ja tukiprosessien kehittäminen on käytännössä hyvin tuttua ammatillisten erityisoppilaitosten henkilöstölle. Yhteistyöllä ja kehittämällä tukipalveluita he voivat vastata paljon tai vaativaa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden tuen tarpeisiin.

Samaa alaa opettavat opettajat ovat vaihtaneet kokemuksiaan ja käytänteitään INKLU-hankkeessa ja oppineet toisiltaan hyviä käytänteitä. Esimerkiksi ammatillisten oppilaitosten ja ammatillisten erityisoppilaitosten pintakäsittelyalan ja autoalan opettajat ovat tavanneet kollegoitaan. He ovat tunnistaneet mikä sujuu opetuksessa, jakaneet yhteisiä tarpeita ja tavoitteita alan opetuksen kehittämiseksi ja tuloksena on ollut puolin ja toisin hyviä ideoita kehittämiseen, opiskelijoiden oppimisen tukemiseen ja työelämän kanssa tehtävään yhteistyöhön.

Lisäksi hankkeessa toteutetaan työnohjauksellisia tapaamisia, joiden tavoitteena on tukea ammatillisten opettajien työtä ja auttaa löytämään ratkaisuja opiskelijoiden tarvitsemaan vaativaan erityiseen tukeen ja työllistymiseen. Ammatilliset oppilaitokset ovat kehittäneet myös tukitoimena paljon erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille muun muassa moniammatillisia tukipajoja, tehostaneet moniammatillista yhteistyötä, tiivistäneet ammatillisen opettajan ja erityisopettajan välistä yhteistyötä, kehittäneet yhteisopettajuutta, lisänneet yhteistyö kodin ja kuntouttavien tahojen kanssa.

Vaativan erityisen tuen opiskelija suorittaa myös yhdenvertaisesti opintoja työpaikalla. Työpaikalla tapahtuva oppiminen tulee yksilöllistää vaativaa erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan voimavarojen, terveyden, tavoitteiden ja työpaikan mahdollisuuksien mukaisesti. Työpaikalla tapahtuvaa oppimista ennakoidaan, siihen valmennetaan opiskelijaa ja työpaikkaa, työtehtäviä ja työaikaa yksilöllistetään, työpaikalla ohjataan opiskelijaa tehostetusti ja jakson sujumista seurataan tiiviisti. Opiskelijan tukena ovat tuen toteuttamisen kannalta keskeiset ammattilaiset kuten erityisopettaja, ammatillinen opettaja, työvalmentaja, ohjaaja, avustaja jne. Työpaikalla tapahtuva oppiminen voidaan toteuttaa eri muotoisina; vaiheittain tai ryhmämuotoisena.

Ammatillisessa koulutuksessa sosiaalista vastuuta ja oikeudenmukaisuutta toteutetaan tukemalla kaikkien opiskelijoiden oppimista

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelijoiden erilaisuus ja moninaisuus mahdollistaa työelämään erilaisia osaajia ja toimijoita, joita siellä tarvitaan. Opintojen aikana opiskelija kohdataan yhdenvertaisesti, hänen tavoitteensa ja opiskelunsa ovat keskiössä riippumatta opiskelijan ominaisuuksista, osaamisesta tai tuen tarpeista. Ammatillisten opintojen aikana opiskelija muokkaa omaa osaamisidentiteettiään sekä kehittyy ja kasvaa yhteisön jäsenenä. On hyvä muistaa, että kasvu ja kehittyminen vaativat eri opiskelijoilla erilaista tukea, kannustusta ja kasvurauhaa. Eli rauhaa kasvaa ihmisenä ja ammattilaisena.

Ammatillisen koulutuksen opetus- ja ohjaushenkilöstön tehtävänä on sosiaalisen vastuun ja oikeudenmukaisuuden mukaisesti varmistaa, että kaikki opiskelijat saavat riittävät valmiudet ja eväät onnistumiseen elämässä ja työelämässä (kts. Yhdistyneet Kansakunnat 2014). Sen eteen tehdään moniammatillisesti ja yli organisaatiorajojen yhteistyötä koko ammatillisten opintojen ajan, jotta opiskelija saavuttaa opintojensa tavoitteen mukaisesti koulutuksen tai tutkinnon, hyvän elämän ja sijoittuu jatko-opintoihin tai työllistyy. Ammatillisen koulutuksen tehtävänä on auttaa kaikkia opiskelijoita oppimaan ja kasvamaan omaan potentiaaliinsa ihmisenä ja ammattilaisena.

Haaga-Helia on mukana kansallisessa INKLU -Kohti inklusiivista ammatillista koulutusta hankkeessa 1.3.2024-31.8.2026. Hankkeessa kehitetään inklusiivista koulutusta ja ammatillisessa koulutuksessa opiskelevien opiskelijoiden tarvitsemaa erityistä tukea opintojen aikana sekä tuetaan työllistymistä. Kirjoitus on osa hankkeessa jaettavia erityisopetukseen ja ohjaukseen liittyviä hyviä käytänteitä.

Kuva: