Matkailun alueellinen kehittäminen vastuullisesti tarkoittaa, että kaikkia sidosryhmiä kuunnellaan, ja näin varmistutaan siitä, että matkailun vaikutus alueella on mahdollisimman positiivinen ja sen negatiiviset vaikutukset minimoidaan. (Visit Finland 2019.)
Visit Finlandin Kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti matkailua tulee kehittää yhteistyössä alueen toimijoiden kanssa, jotta alueilla olisi hyvä asua ja vierailla nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi kestävän kehityksen kriteerien mukaan sosio-kulttuurinen kestävyys huomioi paikallisen kulttuurin, tuo hyvinvointia ympäröivälle yhteisölle ja lisää alueen elinvoimaisuutta. (Visit Finland 2019.)
Koko yhteisön osallistuminen matkailun alueelliseen kehittämiseen on tärkeää, ja yksi keskeinen sidosryhmä on alueen asukkaat (Stowell & Shi 2024). Yhteisö voi suojella alueensa luonto- ja kulttuuriperintöä sekä hyötyä matkailusta taloudellisesti. Tämä kuitenkin edellyttää, että paikallisten oikeudet ja tarpeet tunnistetaan. Matkailun tulisi tukea paikallisten elinkeinoja ja elämäntapoja, ei uhata niitä. (Vastuullinen Suomi 2023.)
Asukkaiden mielipiteitä matkailun kehittämisestä kannattaa selvittää. Kilpailukykyisessä matkailussa korostuu palveluasenne ja pyrkimys matkailijoiden toiveiden täyttämiseen. Paikallisten tapa kohdella matkailijoita vaikuttaa vahvasti matkailijoiden kuvaan alueesta. Asukkaiden näkökulman huomioiminen edesauttaa sitä, että matkailijoiden kohtaamiset asukkaiden kanssa ovat molemminpuolisesti positiivisia.
Itäisen Uudenmaan asukkaat antavat tukensa saaristomatkailun kehittämiseen
Haaga-Helian Saariston syke -hankkeessa kehitetään itäisen Uudenmaan saaristomatkailua kestävien periaatteiden mukaisesti integroiden kolmen kunnan (Sipoo, Porvoo ja Loviisa) asukkaat mukaan matkailun kehittämiseen. Hankkeessa selvitimme asukkaiden näkemyksiä saaristomatkailun nykytilasta ja kehittämisestä sekä matkailun vaikutuksista alueelle.
Asukkaat suhtautuvat alueen saaristomatkailijoihin pitkälti positiivisesti (79 %), tosin saaristossa asuvat hieman varauksellisemmin kuin mantereella asuvat. Saaristossa asuvat voivat pelätä saariston ruuhkautumista ja omien palveluidensa huonontumista.
Saaristomatkailun kehittämiselle on asukkaiden vahva tuki, kuitenkin vastuullisuus ja luonto huomioiden. Suurin osa vastaajista piti matkailun kehittämistä tärkeänä, erityisesti saavutettavuuden, viestinnän, paikallisen kulttuurin vaalimisen ja palveluiden osalta. Saariston tapahtumien, risteilyreittien, ohjelmapalveluiden ja majoituksen uskottiin tuovan lisää vetovoimaa.
Asukkaat näkivät, että matkailun vaikutukset alueelle ovat hyvin positiiviset. Näistä korostuivat erityisesti luontokokemukset, elinkeinoelämän edistäminen ja alueen kansainvälisen houkuttelevuuden lisääminen. Kuitenkin 42 % vastaajista on erittäin tai jonkin verran huolissaan saaristomatkailun ympäristövaikutuksista. Tämä tulee huomioida saaristomatkailua kehitettäessä, ja tehdä se vastuullisuus huomioiden ja luontoa kunnioittaen.
Paikallisia asukkaita tulee kannustaa matkailun kevytyrittäjyyteen
Asukkaita pitäisi sitouttaa matkailuun eri tavoin, ja siten edistää yrittäjyyttä ja monipuolistaa paikallista taloutta. Ekström (2023) ehdottaa, että heitä voi esimerkiksi kannustaa ryhtymään matkailupalveluiden tuottajiksi kevytyrittäjinä. Matkailijat saisivat näin live like a local -tyyppisiä palveluita, ja se lisäisi aitouden tuntua asiakaskokemukseen. Matkailu tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia yksittäisille henkilöille perustaa kotimajoituksia, kahviloita, matkailupalveluita ja käsityömyymälöitä.
Matkailun sosio-kulttuurinen kehittäminen luo onnellisuutta ja hyvinvointia alueidensa asukkaille ja matkailijoille. Tyytyväiset asukkaat tuottavat erinomaisen asiakaskokemuksen vierailijoille, mikä on merkittävä kilpailukykytekijä matkailualalla. Matkailu ei ole pelkästään luonnon ja nähtävyyksien kokemista, vaan se tarjoaa mahdollisuuden kannattavaan liiketoimintaan, jossa sekä yrittäjät että asukkaat tarjoavat elämyksiä ja tuovat näin matkailutuloja alueelle.
Saariston syke -hankkeen asukastutkimuksen vastaajista yli puolet osoitti jonkinlaista kiinnostusta toimia matkailuyrittäjinä. Siispä alueen kuntien olisi hyvä kannustaa asukkaitaan yrittäjyyteen erilaisin toimin.
Saariston syke – Itäisen Uudenmaan saaristolle matkailuvoimaa (Skärgårdens puls – Turismkraft för den östnyländska skärgården) -hankkeen päätavoitteena on parantaa itäisen Uudenmaan saaristomatkailun pk-yritysten elinvoimaisuutta ja innovointivalmiuksia sekä kehittää alueen matkailun saavutettavuutta. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.
Kirjoitus perustuu hankkeessa tehdyn asukaskyselyn tuloksiin: Saariston Syke -asukaskyselyn tutkimusraportti 2025
Lähteet
Ekström, S. 2023. How Does Tourism Benefit Local Communities? Learn Tourism -sivuston blogi. Luettu: 6.2.2025.
Stowell, O. & Shi, J. 2024. Developing Local Communities through Sustainable Tourism Development Roadmap. Executive Summary. World Tourism Alliance & UN Tourism. Luettu: 6.2.2025.
Vastuullinen Suomi. 2023. Kestävän matkailun haasteet ja mahdollisuudet: Kohti vastuullisempaa matkailualaa. Luettu: 6.2.2025.
Visit Finland s.a. 2019. Kestävän matkailun periaatteet. Kohti yhteisiä päämääriä kestävämmän matkailu-Suomen puolesta. Luettu: 6.2.2025.
Kuva: Shutterstock