Pro
Siirry sisältöön
Matkailu

Saaristo sykkimään – saaristomatkailun pk-yrityksiin lisää elinvoimaa

Kirjoittajat:

Antti Petteri Kurhinen

projektipäällikkö
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Rilla Engblom

projektiasiantuntija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Niina Moilanen

projektiasiantuntija
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 11.10.2024

Itäisen Uudenmaan saaristoalueen matkailullinen käyttö sekä matkailupalveluiden määrä ja alueen saavutettavuus ovat vaihtelevalla tasolla alueen eri kunnissa. Kasvattaaksemme elinvoimaa ja hyvinvointia upeassa Porvoon, Sipoon ja Loviisan saaristossa käynnistimme kehitysyhteistyön, jossa keskitymme hyödyntämään matkailuliiketoiminnan neljää osa-aluetta: vastuullisuus, viestintä, palvelumuotoilu ja tutkimus.

Uusien matkailutuotteiden ja -palveluiden muotoilua

Matkailualalle tyypillisesti saaristomatkailun tuotteiden ja palveluiden kysyntä painottuu kesäkauteen, ja tästä syystä yrityksillä on tarve kehittää ympärivuotisia palveluita. Sovellamme prosessissa palvelumuotoilua, järjestämme innovointityöpajoja ja yritykset testaavat niissä kehitettyjä tuotteita ja palveluja käytännössä ja arvioivat niiden toimivuutta.

Haluamme näin edistää matkailualan pk-yritysten innovaatiotoimintaa saaristossa ja lisätä osaamista muun muassa tarjoamalla valmennusta uusien matkailupalveluiden vastuulliseen kehittämiseen. Samalla keksitymme lisäämään näkyvyyttä alan yritysten liiketoiminnalle.

Matkailutoimijoille yhteinen uusi kehittämisverkosto

Matkailupalveluiden kehittäminen yhdessä, kaikki sidosryhmät osallistaen, on matkailun alueellisen kehittämisen onnistumiselle erittäin tärkeää. Alkaneessa yhteistyössä luomme Sipoosta Loviisaan ulottuvan saaristomatkailun kehittäjien verkoston, jonka tehtävänä on jatkossakin tukea alueen matkailun pk-yritysten toimintaa ja kehittymistä.

Osallistamalla kaikki alueen keskeiset sidosryhmäorganisaatiot, Uudenmaan liiton, saaristomatkailun pk-yritykset, kunnat ja matkailun alueorganisaatiot, Cursor Oy:n sekä Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen päätöksen tekoon ja innovointiin toteutuu yhteistyössä sosiaalisen vastuullisuuden periaatteet.

Asukkaat ja asiakkaat osallisena tuotekehityksessä

Palvelumuotoilun perusajatuksen mukaisesti kehittämistyössä lähdetään liikkeelle asiakkaiden tarpeiden sekä näkemysten selvittämisestä. Osallistamme alueen yhteisöjä matkailupalveluiden kehittämiseen pyrkimällä huomioimaan alueen vetovoimatekijät sekä kulttuurisen moninaisuuden.

Saaristoalueen kuntien paikallisten asukkaiden sekä vapaa-ajan asukkaiden mielipiteet alueen saaristomatkailusta ovat tärkeitä. Kaikki pääsevät kertomaan toiveensa ja ideansa vastaamalla kyselyymme. Asukastyöpajoissa osallistamme asukkaita matkailun kehittämiseen, uusien tuotteiden suunnitteluun ja viestintään. Kohdistamme kyselyn myös kotimaisilla matkailijoille lisätäksemme asiakasymmärrystä. Kartoitusten perusteella luomme asiakasprofiilit, jotka auttavat yrityksiä ymmärtämään paremmin potentiaalisten matkailijoiden tarpeita ja toiveita tuotekehityksen perustaksi.

Lisää tietoisuutta itäisen Uudenmaan saaristosta matkakohteena

Itäisen Uudenmaan saaristomatkailun profiilia tulee nostaa ja tietoisuutta alueen matkailuyrittäjistä ja heidän palveluistaan lisätä monipuoliseen viestintää panostaen.

Yhdessä kuntien kanssa järjestämme kolme tulevaisuudessa monistettavaa tapahtumaa, Saaristomatkailupäivät Porvoossa, Loviisassa ja Sipoossa touko-syyskuussa 2026. Tapahtumissa saaristomatkailuyrittäjät esittelevät palveluitaan ja houkuttelevat näin saaristoon paljon kävijöitä. Tapahtumissa kohtaavat alueen saaristomatkailuyrittäjät, matkailun alueorganisaatiot (kuntien edustajat), virkistysalueyhdistys, asukkaat ja matkailijat.

Osaamista ja mahdollisuuksia opiskelijoille

Ammattikorkeakoulun lehtoreina opetuksen ja tutkimuksen yhdistäminen on meille erittäin tärkeää. Ammattikorkeakoulupedagogiikka kannustaa meitä kytkemään hankkeet osaksi opetusta ja oppimista, jolloin voimme parhaimmillaan luoda opiskelijoille oppimista aidossa ympäristössä ja mahdollisuuksia verkostoitua työelämään.

Saariston syke -yhteistyö tuo kiinnostavia aihioita opinnäytetöille ja toimeksiantoja restonomiopiskelijoille suunnatuille opintojaksoillemme. Kun tapahtumatuotannon opiskelijat osallistuvat kehittämistyön yritys- ja asukastyöpajoihin sekä Saaristomatkailupäivien ideointiin ja tuottamiseen, tuovat he mukaanaan tärkeää nuorten näkökulmaa.

Saariston syke – Itäisen Uudenmaan saaristolle matkailuvoimaa -hankkeen päätavoitteena on parantaa itäisen Uudenmaan saaristomatkailun pk-yritysten elinvoimaisuutta, innovointivalmiuksia ja kilpailukykyä sekä parantaa alueen matkailun saavutettavuutta. Hankkeen kesto on vuoden 2026 loppuun. Hankkeen toteuttaa Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, ja keskeiset yhteistyökumppanit ovat Uudenmaan liitto, Sipoon, Porvoon ja Loviisan saaristomatkailun pk-yritykset, näiden kuntien matkailun alueorganisaatiot sekä Uudenmaan virkistysalueyhdistys. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

Kuva: Shutterstock