Taaksepäin katsottuna tuntuu hurjalta ja upealta, että lyhyessä ajassa suunnittelimme ja toteutimme valtavan muutoksen, joka pyrkii pois rajatuista koulutusohjelmista ja kokoaa tarjonnan yhteiselle tarjottimelle, josta opiskelija valitsee itselleen sopivimmat palat. Uudistuksiin kuuluu jyrkkiäkin laskuja, mutta onneksi vuoteen mahtui vähintään yhtä monta nousua, ja suunta on ylös edelleen.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – vai miten se meni?
Ennen siirtymää uuteen opintosuunnitelmaan meillä oli selkeä käsitys ja suunnitelmat siitä, mihin kaikkeen muutos yhteiseen tarjottimeen käytännön tasolla vaikuttaa: opiskelijoihin, opettajiin, tiimin rooleihin, työtehtävin ja järjestelmiin.
Uuden opetussuunnitelman ensimmäinen syyslukukausi oli hektinen ja työntäyteinen. Muutamaan otteeseen kävi mielessä, oliko meillä sittenkään mitään aavistusta siitä, mihin ryhdyimme. Lukuvuoden aikana hoidimme useampia järjestelmien esiin tuomia ja hallinnollisia yllätyksiä. Tiimissä käytimme runsaasti aikaa keskusteluun päivittyneistä toimintatavoista ja rooleista. Lisäksi keräsimme opiskelijapalautetta, tutkimme sitä huolellisesti ja korjasimme epäkohdat nopeasti.
Johtaminen ja strategia houkuttaa
Ennakoimme, että opiskelijoiden kiinnostus eri suuntautumisia kohtaan on epätasaista, mutta emme halunneet rajoittaa opiskelijoiden valinnanvapautta rakentaa oma henkilökohtainen opintopolkunsa määrittämällä enimmäisosallistujamäärää suuntautumisille. Yllätys oli silti melkoinen: kaksi suosituinta suuntautumista pullisteli opiskelijoista, kun taas kahdessa vähiten kiinnostusta herättäneessä suuntautumisessa oli vaikeaa saada ryhmiä kasaan. Onneksi muissa suuntautumisissa opiskelijat jakaantuivat tasaisesti.
Reagoimme tilanteeseen nopeasti. Hankimme suosituimpien suuntautumisen vetäjille työparit, teimme lisätoteutuksia suosituimmille opintojaksoille ja yhdistimme pienimmät suuntautumiset. Seuraavaa lukuvuotta varten olemme viilanneet suuntautumisten nimiä ja sisältöjä sekä tehostaneet viestintää ja markkinointia. Osallistujamäärien rajoittamista mietimme mahdollisesti uudestaan, kun näemme, miten tekemämme viilaukset vaikuttavat.
Ilmoittautumisten räjähdys
Seuraava yllätys odotti, kun opintojaksoille ilmoittautuminen päättyi. Aiempia lukuvuosia suuremmasta toteutusten määrästä huolimatta useat toteutukset suorastaan tulvivat ilmoittautuneita.
Ylitäydet toteutukset ovat positiivinen haaste mutta turhauttava etenkin aloittavalle opiskelijalle. Korjasimme tilannetta lisäämällä paikkojen määrää toteutuksilla ja tekemällä lisätoteutuksia. Korjaukset näkyivät jo kevätlukukauden ilmoittautumisessa, joka sujui ilman suurempia ongelmia. Seuraavaa lukuvuotta varten opimme paljon, ja suunnittelussa olemme huomioineet suurimmat suuntautumiset ja suosituimmat opintojaksot.
Ensimmäisen vuoden vuoristoradassa eniten auttoi, että alun perinkään emme lähteneet tekemään valmista. Uusi master-ops ei ole valmis ja täydellinen vaan se kehittyy ketterästi tarpeen mukaan.
Kaikki opettajat ja kehitystiimin jäsenet ansaitsevat kiitettävän arvosanan ketterästä ja keskustelevasta kehitystyöstä.