Siirry sisältöön
Työelämä
RESTO-kisahulinasta hyötyy opettajakin

Opiskelijoille vuosittain järjestettävät RESTO-kisat ovat tietotaidon SM-kilpailut, joissa opettajakin kokee merkityksellisyyttä.

Kirjoittajat:

Maija Niemelä

opettaja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 11.04.2025

RESTO-kisat ovat vuosittain järjestettävät valtakunnalliset restonomiopiskelijoiden tietotaitoja testaavat SM-kilpailut. Kilpailun tavoitteena on tuoda esiin restonomiopiskelijoiden osaamista, kehittää restonomikoulutusta, tukea alueen työelämäyhteistyötä ja luoda opiskelijoille mahdollisuuksia verkostojen laajentamiseen (resto.fi). Vuoden 2025 kisat järjestettiin maaliskuun alussa Lahdessa, ja järjestäjänä toimi LAB-ammattikorkeakoulu. Pääsin ensimmäistä kertaa mukaan näihin kisahulinoihin Lahteen apuvalmentajan roolissa.

Kokemus oli opettajan näkökulmasta erittäin merkityksellinen monella tapaa.

Kollegiaalinen verkostoituminen

Tuoreena opettajana sain tutustua restonomikouluttajiin ympäri Suomea. Itse asiassa tutustuin omiin kollegoihini paljon paremmin tällä reissulla kuin puolentoistavuoden opettajakokemukseni aikana.

Verkostoiduin alan opettajien kanssa. Yhdessä jaoimme huolia, mutta myös hyviä keinoja ja käytäntöjä, joita voimme hyödyntää omassa opetuksessamme. Kävimme läpi ideoitamme esimerkiksi oppimistehtävien kehittämiseksi, ja pääsimme syvälle yhteiskehittämiseen. Kaikki tämä tapahtui vain kolmessa päivässä.

Me restonomikouluttajat teemme työtämme yhteisen päämäärän eteen: alan vetovoiman ja toiminnan kehittämiseksi. Yhteistyötä tehdään toki monitahoisesti, muun muassa hankkeiden kautta.

RESTO-kisat ovat erinomainen tapa lisätä ja syventää laajaa kollegiaalista yhteistyötä. Yksittäiselle opettajalle kisat tarjoavat upean mahdollisuuden tuntea tekemämme työn merkityksellisyyden, joka konkretisoituu juuri tässä tapahtumassa.

Pienryhmävalmentamisen oppimiskokemus

Oppijoiden pienryhmävalmentaminen apuvalmentajan roolissa oli minulle erittäin merkityksellinen oppimiskokemus. Valmentavassa työtavassa suhde oppijoihin muodostuu huomattavasti tiiviimmäksi ja läheisemmäksi kuin perinteisessä opetuksessa.

RESTO-kisoihin liittyvä valmennus alkaa Haaga-Heliassa heti kisajoukkueen valinnan jälkeen. Kisamatkalla olemme kilpailevan joukkueen kanssa yhtenä tiiminä. Kisajoukkueessa on vain neljä oppijaa, joten heihin ehtii tutustua kunnolla ja huomioida kaikkien vahvuudet osana tiimiä.

Yhteydenpito on tiiviimpää ja epämuodollisempaa, mikä rakentaa suhdetta eri tavoin. Pystyn parantamaan toimintamallejani opettajana, koska tutustun paremmin opiskelijoihin ja saan selville, millaisia he ovat. He ovat opetuksemme kohderyhmä, ja sen tunteminen mahdollisimman hyvin on oleellista. Näinhän me opetamme asiakaspalvelustakin.

Minulla oli ilo tutustua muiden oppilaitosten opiskelijoihin. Ymmärsin, että kisakokemus on oppijalle itselleen merkityksellinen oppimiskokemus, ja valmentaviin opettajiin tutustuminen saattaa jopa auttaa opintoihin kiinnittymisessä.

Alan vetovoimaa kasvatetaan verkostoissa

Pääsimme tutustumaan erilaisiin alan yrityksiin, jotka toimivat kisatehtävien toimeksiantajina ja kumppaneina. Yhteistyö ja alan kehittäminen sekä vetovoiman lisääminen ovat yhteisiä tavoitteitamme, joiden eteen teemme työtä päivittäin.

Oppijoillemme kerromme jatkuvasti verkostojen merkityksellisyydestä heidän uransa kannalta. Tällaisen verkoston kasvattaminen on opettajille yhtä olennaista, sillä sieltä tulee tuoreet syötteet työelämässä tarvittavaan osaamiseen ja sitä kautta opettamiseen.

Onnekseni pääsin ensi kaudelle mukaan ja tällä kertaa joukkueemme valmentajana. Opekollegat ja opiskelijat, ensi vuonna nähdään Mikkelissä. Odotan tätä tapahtumaa ja sen tarjoamia kokemuksia jo innolla!

Kuva: Shutterstock