Siirry sisältöön
Opiskelu
Tekoälyosaamisen arvo tulevaisuuden ammattilaisille

Työpajassa opiskelijat saivat konkreettista oppia siitä, miten tekoälyratkaisuja voidaan liiketoiminnassa hyödyntää ja ratkaisuja innovoidaan.

Kirjoittajat:

Terhi Pio

opettaja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 21.11.2024

Haaga-Helian syksyllä 2024 aloittaneet tietojenkäsittelyn opiskelijat pääsivät lokakuussa sukeltamaan tekoälyn mahdollisuuksien maailmaan. Yhteistyössä Codento Oy:n kanssa järjestimme työpajan, jossa opiskelijoiden kera innovoitiin toimialakohtaisia tekoälyratkaisuja.

Tekoäly on yhä keskeisemmässä asemassa työelämässä

Tekoälyn nopea kehitys synnyttää jatkuvasti uusia osaamistarpeita ja työtehtäviä: uusia vaatimuksia ja mahdollisuuksia sekä yksilöille että yrityksille. Tekoäly ei ole vain teknologinen harppaus: se on strateginen voimavara, joka mullistaa yritysten toiminnan, päätöksenteon ja asiakkaiden palvelemisen, kirjoittaa tekoälytyöpajan vetäjä Antti Pohjolainen blogikirjoituksessaan.

Moni yritys ymmärtää tekoälyn hyödyt, muttei osaa integroida sitä liiketoimintaansa (Anderson & Coveyduc 2020). Tekoäly tarjoaa yrityksille parhaimmillaan kilpailuetua, parantaa tuottavuutta ja mahdollistaa aivan uudenlaiset ratkaisut haasteisiin, joita yksin ihminen ei ole voinut ratkoa. Usein yritykseltä puuttuu tekninen osaaminen, selkeä suunnitelma tai hyvä idea.

Tekoälyn lupaus maailman muutoksen mahdollistajana on suuri ja sen kehityksen kieltäminen ei ratkaise tekoälyn, eikä myöskään yritysten haasteita. Tulevaisuuden suunta on niiden käsissä, jotka uskaltavat tutkia ja hyödyntää tekoälyä. (Kissinger, Schmidt & Huttenlocher 2021.) Ilman tekoälyosaamista työnhakijat ja -tekijät jäävät helposti jälkeen nopeasti muuttuvilla työmarkkinoilla, joissa teknologian hallinta on yhä olennaisempi taito.

Tekoäly tarjoaa hyvää tukea esimerkiksi tiedon analysointiin, ajanhallintaan ja luovuuteen, muttei voi korvata omaa pohdintaa, ongelmanratkaisukykyä ja päätöksentekoa. Tekoälyosaamisen todellinen arvo työmarkkinoilla syntyy, kun osaa yhdistää inhimilliset taitonsa teknologiaosaamiseensa ja hyödyntää näitä yhdessä liiketoiminnan tarpeisiin. Jo opintojen aikana on siis tärkeää ottaa tekoäly työkaluna haltuun.

Työelämäyhteistyön merkitys teknologiaopinnoissa

Haaga-Helialle on tärkeää tukea opiskelijoiden työelämävalmiuksia yhteistyössä työelämän edustajien kanssa. Työelämäyhteistyön merkitys ja rooli oppimisprosessissa on erityisen suuri aloilla kuten teknologia, jotka kehittyvät vauhdilla. Codento Oy toi opiskelijoiden ulottuville tosielämän esimerkkejä tekoälyn hyödyntämisestä ja työpajassa syntyi teoreettisen tiedon rinnalle myös omia oivalluksia.

Työpajan tuloksena syntyneet tekoälyideat tähtäsivät ratkomaan muun muassa sähkönkulutuksen optimointia älykodissa, syväväärennösten tunnistamista, uusien planeettojen elinkelpoisuuden kartoittamista ja edistämistä sekä reaaliaikaista terveydentilan seurantaa ja sairauksien ennaltaehkäisyä.

Opiskelijat saivat konkreettista oppia siitä, miten tekoälyratkaisuja voidaan liiketoiminnassa hyödyntää ja miten ratkaisuja innovoidaan. Lisäksi he oppivat ymmärtämään tekoälyn haasteita, riskejä ja eettisiä kysymyksiä, kuten vastuullisuutta tekoälyn käytössä.

Tulevaisuuden ammattilaiset pääsivät maistamaan sitä, mitä heiltä tekoälyn suhteen odotetaan: kykyä ratkaista ongelmia, tehostaa omaa ja muiden työtä, ja jopa tehdä innovaatioita tekoälyn avulla.

Lähteet

Coveyduc, J. L. & Anderson, J. L. 2020. Artificial intelligence for business: A roadmap for getting started with AI. John Wiley & Sons, Incorporated. E-kirja.

Kissinger, H., Schmidt, E. & Huttenlocher, D. P. 2021. The age of AI and our human future. John Murray. Lontoo.

Pohjolainen, A. Johdatus tekoälyyn liiketoiminnassa -blogisarja: Matka tulevaisuuteen. Codento Oy. Luettu: 19.11.2024.

Kuva: Shutterstock