Siirry sisältöön
Opiskelu
Työharjoittelupaikan valinnassa ei nirsoilla!

Harjoittelupaikkaa hakiessa kannattaa madaltaa rimaa ja avartaa mieltä erilaisille mahdollisuuksille.

Kirjoittajat:

Julkaistu : 05.11.2024

Tietojenkäsittelyn koulutuksessa pääkaupunkiseudulla elimme useita vuosia tilanteessa, että valmistumisvaihetta lähestyvät opiskelijat revittiin koulunpenkiltä työelämään. It-tradenomin harjoittelutyösuhteessa maksettava palkka oli opiskelijoiden mieleen ja it-alalle työllistyminen oli huippuluokkaa. Tietojenkäsittelyn opiskelijoiden työllistyminen it-alalle valmistumisen jälkeen on Haaga-Heliassa edelleen huippuluokkaa, mutta muutoin tilanne on hieman muuttunut.

Työharjoittelupaikan löytämiseen tarvitaan uusia keinoja

Valtakunnan yleinen työsuhdannetilanne on vaikeuttanut työharjoittelupaikkojen löytämistä. Vaikka työsuhdannetilanteessa on nyt havaittavissa jo pilkottavaa valoa tunnelissa, on työharjoittelupaikkojen löytäminen opiskelijoille tällä hetkellä normaalia vaikeampaa. Yksittäistä työpaikkaa saattaa pääkaupunkiseudulla hakea jopa 1500 hakijaa. Koska työharjoittelu on pakollinen osa opintoja, jotta opinnoista voi valmistua, on ammattikorkeakouluissa lähdetty tekemään opiskelijoiden työharjoittelupaikan löytämistä tukevia toimenpiteitä.

Haaga-Heliassa kehitettiin Silta-konsepti. Aluksi yritys antaa sopivalle opintojen loppuvaiheen opintojaksolle opiskelijoille tehtäväksi yrityksen toimintaa hyödyttävän toimeksiannon, jota opiskelijat tekevät opettajan ohjauksessa. Yritys on mukana opintojaksolla ja seuraa opiskelijoiden toimintaa sekä kertoo yrityksen osaamistarpeista ja toimintatavoista. Opintojakson päätteeksi yritys tarjoaa 1-5 työharjoittelupaikkaa, jota toteutuksen opiskelijoista halukkaat voivat hakea. Yritys valitsee työharjoitteluun sopivat opiskelijat omalla rekrytointiprosessillaan. Työharjoittelun jatkoksi on mahdollista sopia vielä opinnäytetyön tekeminen yritykseen. Tällä 6-12 kk kestävällä ”sillalla” yritys pääsee seuraamaan opiskelijoiden työskentelykykyä suhteessa oman organisaation toimintatapaan ja arvioimaan kunkin opiskelijan sopivuutta mahdolliselle jatkuvalle työsuhteelle yrityksessä valmistumisen jälkeen.

Tietojenkäsittelyalumnit sen tietävät – it-työ riittää

Työharjoittelun osaamistavoitteena opiskelija tunnistaa ja arvioi omia ammatillisia vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan it-alan asiantuntijana. Vaikka työharjoittelun tavoite on yksinkertaisesti toimiminen it-alan asiantuntijan työtehtävissä, pystyy opiskelija parhaimmillaan arvioimaan organisaation toimintoja ja tekemään havaitsemiaan kehittämisehdotuksia perustellusti.

Alkusyksystä eräs valmistunut it-tradenomialumnimme kävi kertomassa uusille opintojaan aloittaville tietojenkäsittelyopiskelijoille omasta opiskeluajastaan Haaga-Helian tietojenkäsittelyopinnoissa. Opiskelija työskentelee it-alan työtehtävissä ja oli kertomansa mukaan saanut opinnoissa hyvää osaamista nykyiseen työhönsä. Yksi asia, joka pysähdytti, oli, kun hän sanoi, että työharjoittelupaikan valinnassa ei kannata nirsoilla. Alumnin mukaan harjoittelupaikkaan riittää, että koulu kelpuuttaa sen it-työksi – valmistumisen jälkeen on sitten helpompi hakea uusia it-työpaikkoja. No näinhän se on!

Toisessa keskustelussa valmistumassa olevan opiskelijan kanssa hän oli omien sanojensa mukaan hieman vahingossa ajautunut tekemään it-työharjoittelua erääseen yritykseen sellaisiin työtehtäviin, joista hän ei olisi ikinä voinut kuvitella itseänsä löytävän. Mutta jälkikäteen hän oli innostunut kyseisen yrityksen toiminnasta ja tekemistään it-työtehtävistä. Hän kertoi ihmetellen, että oli ollut vaarassa sivuuttaa tämän upean työtilaisuuden oma kapean ajatusmaailmansa takia. Opiskelijan kommentti vahvisti sitä, että työharjoittelupaikan kanssa ei kannata nirsoilla!

Etsimme opiskelijoillemme jatkuvasti uusia harjoittelupaikkoja. Harjoittelun pituus on 10+10 viikkoa erikseen tai peräkkäin. Yritykset pääsevät itse kirjaamaan harjoittelupaikan tarjolle ammattikorkeakoulun työnhakufoorumiin kevyen rekisteröitymisen jälkeen.

Kuva: Shutterstock