Siirry sisältöön
Liikunta
Tekoäly liikunta-alalla

Liikuntajohtamisen seminaari tarjosi katsauksen siitä, missä mennään tällä hetkellä liikunnan ja tekoälyn kontekstissa.

Kirjoittajat:

Ella Korhonen

lehtori, liikunta ja hyvinvointi
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 23.09.2024

Marraskuussa 2022 helposti käytettävä tekoälytyökalu ChatGPT tuli kaikkien ulottuville. Tämä enteili tekoälyteknologian nopeaa integroitumista kaikenlaiseen asiantuntijatyöhön. Myös liikunta-alan ammattilaiset ovat alkaneet tunnistaa tekoälyn tarjoamat mahdollisuudet työn tehostajana sekä datan nopean ja reaaliaikaisen käsittelyn mahdollistajana.

Syyskuussa 2024 Haaga-Helian Pasilan kampuksella järjestetty liikuntajohtamisen seminaari pureutui tekoälyn uhkiin ja mahdollisuuksiin liikunta-alalla ja antoi hyvän kompaktin katsauksen siitä, missä mennään tällä hetkellä liikunnan ja tekoälyn kontekstissa.

Tekoälyn muutoksia liikunta-alalla

Liikuntajohtamisen YAMK- koulutuksen opiskelijoiden järjestämässä tilaisuudessa asiantuntijat Ville Uronen Polar Electrosta ja Johannes Harju Onit Sportsilta jakoivat paneelikeskustelussa näkemyksiään siitä, miten tekoäly muuttaa liikunta-alaa.

Keskustelussa korostettiin, että liikunta-alalla kerätään valtavia määriä dataa yksilöiden hyvinvoinnista ja suorituksista. Yritykset, jotka pystyvät hyödyntämään tätä dataa tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti, tulevat menestymään. Esille nostettiin myös ihmisten asenteet: toiset ovat valmiita ottamaan tekoälyltä ohjeita oman hyvinvointinsa edistämiseen ja toiset taas eivät. Myös ihmisten hyvinvointimuuttujista kerättävän datan laatu vaihtelee, ja tekoälyn tulee pystyä suodattamaan olennaiset tiedot.

Keskustelussa painotettiin sitä, että tekoälyjärjestelmien tuottamat vastaukset ovat aina kielimalleja, eli todennäköisyyksiä, joita voidaan kutsua myös ’hallusinaatioiksi’. Niiden totuudellisuus ei ole taattua. Mikäli tekoälyä opetetaan ns. synteettisellä tiedolla, joka on tekoälyn itse luomaa, voi mahdollinen hallusinaation virhe kertaantua. Vaikka tekoälyä koulutetaan myös synteettisellä datalla, ihmisen läsnäolo tekoälyn koulutusprosessissa on välttämätöntä.

Uutta kehitteillä tekoälyn hyödyntämisessä

Seminaarissa Vierumäen Urheilun ja valmennuksen lehtori Kimmo Kantosalon puheenvuoro toi esille tekoälyn ja liikkeentunnistuksen mahdollisuudet liikunta-alalla.

Haaga-Heliassa valmistellaan parhaillaan kehittämishanketta tekoälyn hyödyntämisestä liikkeentunnistuksessa ja liikeanalyyseissä. Reaaliaikainen liikkeentunnistus- ja analyysiteknologia auttaa valmentajia ja urheilijoita parantamaan suorituskykyä ja ehkäisemään turhia loukkaantumisia tarjoamalla reaaliaikaista palautetta liikemalleista ja tekniikan parantamismahdollisuuksista. Reaaliaikainen datan analysointi antaa mahdollisuuksia esimerkiksi urheilun katsojakokemuksen parantamiseen ja fanien sitouttamiseen.

Liikkeen tunnistaminen on ollut jo vuosikymmeniä mahdollista erilaisilla liikettä mittaavilla antureilla. Mutta nykyisellä liikkeentunnistusteknologialla voidaan analysoida liikettä ilman antureita. Analysointia voidaan suorittaa jopa kuluttajien älypuhelimilla. Tässä teknologiassa hyödynnetään LIDAR- tekniikkaa. LIDAR (Light Detection and Ranging) on etäisyysmittaustekniikka, joka käyttää laserpulssia mittaamaan etäisyyttä kohteeseen ja kartoittamaan ympäristöä. LIDAR-tekniikka lähettää valonsäteitä ja mittaa, kuinka kauan valolla kestää palata takaisin kohteesta anturiin. LIDAR tekniikan ja videokuvan avulla voidaan analysoida ja mallintaa liikettä. (Sportlight s.a.) Tulevaisuudessa tekoäly, videokuva ja LIDAR tekniikka yhdessä mahdollistavat reaaliaikaisen liikeanalyysin urheilijalle, valmentajalle ja vaikka katsojalle television välityksellä.

Tekoäly on kuitenkin vain tukiäly liikunnassakin

Seminaarissa inhimillisyydestä muistutteli Business Coach Marita Haapasalo Hälsa:sta. Tekoäly tarjoaa liikunta-alalle valtavia mahdollisuuksia, mutta inhimillinen ote on säilytettävä. Kehon kieli, hienovaraiset sosiaaliset signaali ja mm. ryhmätyötaidot ovat asioita, joita tekoäly ei voi jäljitellä.

Seminaarissa korostettiin, että vaikka tekoäly ja teknologia voivat helpottaa arkea ja parantaa suorituskykyä, on tärkeää säilyttää inhimillisyys ja kriittinen ajattelu sen käytössä. Tekoäly voi olla tehokas tukiäly, mutta se ei voi korvata ihmisen roolia kohtaamisissa eikä liikunta-alan kehittämisessä.

Haaga-Heliassa Vierumäen liikunnan koulutusohjelmassa on käynnistynyt syyskuussa 2024 EAKR-rahoitteinen Liikunta-A! -hanke, joka selvittää liikunta-alan toimijoiden tekoälyn käyttöä ja koulutustarpeita, sekä suunnitella mahdollisia palveluratkaisuja hankkeen yrityksille. Hankeen alussa selvitetään ensin tekoälyn käyttöä liikunta-alalla.

Lähteet

Kuva: Haaga-Helia