Helsingin ydinkeskustan näivettyminen, verkkokaupan suosion kasvu ja kivijalkakauppojen vaikeudet puhuttavat (ks. esim. Kivinen 29.11.2022; Takala 5.12.2022). Kuluttajat eivät ole palanneet entiseen tapaan koronapandemian jälkeen, ja keskusta-alueella liikkuvien määrä on romahtanut. Karua kieltään kertoo muun muassa teleoperaattori Telian matkapuhelindata: käyntimäärät Helsingin keskustassa ovat vähentyneet jopa 40 % vuodesta 2019. Monet toimijat pohtivat, miten olisi mahdollista ylläpitää pienten erikoisliikkeiden ja lähikauppojen vetovoimaa myös tulevaisuudessa. Olisiko digitaalisista ratkaisuista hyötyä tässä tapauksessa?
Haaga-Helian ja Metropolian yhteishanke Future Touchless Shop kehittää kivijalkakaupoille uusia elämyksellisiä konsepteja, joiden tavoitteena on parantaa kauppojen houkuttelevuutta ja kilpailukykyä. Merkittävänä yhdistävänä tekijänä hankkeen luomissa ratkaisuissa on digitaalisuus. Future Touchless Shop auttaa kivijalkamyymälöitä hyödyntämään erilaisia digitaalisia palvelukonsepteja ja esimerkiksi AR-teknologiaa (eng. Augmented Reality) entistä tehokkaammin omassa liiketoiminnassaan.
Pelillistämistä, somenäkyvyyttä ja lisättyä todellisuutta
Pelillistäminen eli gamification on kiinteä osa nykypäivän markkinointimixiä. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa jaetut pelilliset ja interaktiiviset elementit keräävät huomiota ja parantavat muistettavuutta. Pelit voivat liittyä yrityksen tuotteisiin ja palveluihin joko suoraan tai epäsuorasti. Tavoitteena on sitouttaa kuluttajaa, vahvistaa brändimielikuvaa ja vaikuttaa ostopäätökseen.
AR-teknologia puolestaan mahdollistaa asioiden lisäämisen todellisuuteen eli se siis laajentaa käyttäjänsä näkymää virtuaalisilla objekteilla. AR-sovellukset antavat esimerkiksi kuluttajille mahdollisuuden nähdä etukäteen, miltä ostettavat tuotteet näyttävät omassa kodissa. Vastaavasti AR-pelejä voidaan käyttää motivoimaan pelaajia lähtemään kotoaan ja tutustumaan ympäristöönsä.
Seuraavassa esittelen kolme esimerkkiä siitä, millaisia ovat olleet hankkeeseen osallistuvien yritysten odotukset, ja millaisin ratkaisuin heidän toiveisiinsa on pystytty vastaamaan.
Mobiilipelistä vetovoimaa lautapelikaupalle
Joulukuussa 2022 hanke lanseerasi web-pohjaisen mobiilipelin houkuttelemaan uusia asiakkaita lauta-, kortti- ja roolipeleihin erikoistuneen yrityksen kivijalkamyymälöihin.
Metropolian kehittäjätiimin luomassa mobiilipelissä pelaaja ohjaa lohikäärmettä pelikentän läpi esteitä väistellen ja yrittää samalla kerätä mahdollisimman paljon noppia pelialueelta. Pelin läpäisemisen jälkeen pelaaja vastaa lyhyeen kyselylomakkeeseen ja siirtyy palkintoruutuun.
Mobiilipelikokeilu oli käynnissä joulusesongin ajan. Peliä pelattiin ahkerasti sekä kivijalkamyymälöissä että etänä verkossa jaetun linkin kautta. Pelin läpäisseille asiakkaille yritys jakoi vapaavalintaisen palkinnon. Palkinto oli mahdollista hakea lähimmästä myymälästä.
Voittopalkintojen noudon yhteydessä verkkoasiakkaat saatiin jalkautumaan myymälöihin sekä tutustumaan yrityksen tuotteisiin ja tarjontaan laajemmin. Kivijalkamyymälöissä peli oli erityisesti lasten ja alle 20-vuotiaiden nuorten aikuisten suosiossa. Myös henkilökunta koki pelin motivoivana ja hyvin yrityksen liikeideaa tukevana kokeiluna.
AR-teknologiasta apua sisustukseen
Uusien huonekalujen kuvittelu paikoilleen omassa kotiympäristössä on haastavaa. Tämän tietää myös mittatilaushyllyjä valmistava yrittäjä, jonka kanssa hanketiimi ja Helsinki XR Centerin kehittäjät ovat yhdessä suunnitelleet ja toteuttaneet AR-teknologiaa hyödyntävän mobiilisovelluksen.
Sovelluksen avulla asiakas voi sovittaa kalustetta omaan kotiympäristöönsä. Valittavana on kaksi päähyllytyyppiä, muutamia muotoiluvaihtoehtoja, useita värimahdollisuuksia sekä erilaisia sisusteita. Lopputuloksena on todellisuutta jäljittelevä hyllykokonaisuus asiakkaan tilauspäätöksen tueksi.
Parhaillaan käynnissä olevan kokeilun aikana yrittäjä testaa sovellusta pääasiassa oman asiakaskuntansa kanssa.
Palapelijahdissa Helsingin ytimessä
Toukokuun puolessa välissä taas käynnistyi hankkeen viimeinen pilotti. Pokémon GO -pelin logiikkaa mukailevassa ja lisättyä todellisuutta hyödyntävässä sovelluksessa pelaaja etsii yhteistyöyritysten palapelipaloja Helsingin ydinkeskustassa ja pääsee samalla tutustumaan Design District -alueeseen ja sen myymälöihin.
Kutakin valmista palapeliä vastaan voi pelaaja lunastaa liikkeestä itselleen pienen palkinnon. Kenen tahansa on mahdollista testata sovellusta, ja kokeilu jatkuu aina kesäkuun puoliväliin 2023 asti.
Future Touchless Shopin lanseeraamat ratkaisut ovat oivallinen osoitus siitä, että erilaisia digitaalisia mahdollisuuksia hyödyntämällä erikoisliikkeetkin voivat kehittää palveluitaan ja samalla kasvattaa vetovoimaansa. Kivijalkamyymälöiden aika ei suinkaan ole ohi.
Future Touchless Shop -hankkeen tavoitteena on kehittää kivijalkakaupalle uusia terveysturvallisia ja elämyksellisiä konsepteja, joilla parannetaan kivijalkakaupan houkuttelevuutta ja kilpailukykyä. Rahoituksensa se saa Euroopan unionin REACT-EU-rahoitusvälineestä.
Lähteet
Kivinen, L. 29.11.2022. Ihmisten liikkuminen Helsingin keskustassa romahti. Helsingin Sanomat.
Takala, S. 5.12.2022. Keskustan elvyttäjät. Helsingin Sanomat.