Siirry sisältöön
Vastuullisuus
Teknologia ihmisten asialla

Teknologia kehittyy jatkuvasti ja tuloksena voi olla vieläkin parempi maailma meille kaikille.

Kirjoittajat:

Annika Konttinen

lehtori, matkailuliiketoiminta
Senior Lecturer, tourism business
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Anu Seppänen

lehtori, markkinointi ja viestintä
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 14.04.2023

Teknologia voidaan valjastaa monenlaiseen hyvään. Se voi tuoda helpotusta ihmiskunnan visaisiin ongelmiin esimerkiksi vähentämällä ilmastonmuutoksen vaikutuksia ja parantamalla elämänlaatua vauvasta vaariin.

Teknologia ihmiskunnan pelastajana

Teknologia, varsinkin tekoäly, tulee seuraavien vuosien aikana mullistamaan ihmiskunnan elämän. Se vaikuttaa opintoihin, työntekoon, matkustukseen, terveydenhoitoon, turvallisuuteen – oikeastaan ihmiselon kaikkiin vaiheisiin.

Bill Gates (2021) uskoo teknologian olevan avainasemassa mm. ilmastonmuutoksen torjunnassa. Teknologian avulla voidaan ilmasta poistaa hiilidioksidipäästöjä ja suosia uusiutuvaa energiaa. Se voi lisäksi auttaa meitä reagoimaan luonnonkatastrofeihin ja muihin hätätilanteisiin tehokkaammin. Voimme käyttää esimerkiksi droneja vahinkojen arvioimiseen ja eloonjääneiden paikantamiseen.

Teknologialla on potentiaalia myös terveydenhoidossa. Koneoppimiseen perustuvia algoritmeja voidaan mm. Euroopan parlamentin tutkimuspalvelun raportin (EPRS 2022) mukaan kouluttaa analysoimaan lääketieteellistä materiaalia (esim. kuvia ja skannauksia), havaitsemaan yhteneväisyyksiä ja poikkeavuuksia, jotka ihmissilmiltä saattavat jäädä huomaamatta. Tekoälyä voidaan käyttää yksilöimään potilaiden hoitosuunnitelmia perustuen heidän sairaushistoriansa, genetiikkansa ja muihin tekijöihin.

Teknologian avulla asiantuntijoiden arjen rutiineja saadaan hiottua ja aikaa jää enemmän luoville sekä tuottavimmille tehtäville, joita voi toki myös tehdä yhdessä tekoälyn kanssa.

Teknologia kasvattajana

Ihmislapsilla on jo taaperoiästä asti teknologia hyppysissään ja diginatiiveille maailma avautuu teknologian avulla. Kännykän sovellusten kautta he voivat olla yhteydessä kaukana asuviin isovanhempiinsa, oppia lukemaan ja harjoitella luovuutta. Pitkät automatkat sujuvat mukavasti pelien, videoiden ja muiden digisovellusten parissa.

Nuoret kohtaavat useita haasteita kasvupolullaan ja läheisten tuen lisäksi teknologia voidaan valjastaa tarjoamaan esimerkiksi mieleen ja fyysiseen terveyteen liittyviä palveluita nuorille mm. chatbottien ja muiden virtuaalisten avustajien kautta. Nämä työkalut voivat tarjota teini-ikäisille turvallisen tilan kysyä kysymyksiä ja pyytää neuvoja ilman tuomitsemista.

Erilaiset ajanseurantaan liittyvät sovellukset voivat auttaa teini-ikäisiä tasapainottamaan koulutöitä, harrastuksia ja sosiaalista elämää tehokkaammin. Teknologia voi tuoda nuorille paljon oppeja uusista kulttuureista ja muuttuvasta maailmasta. Esimerkiksi Google Earthin avulla voi lähteä maailmanympärimatkalle ja AirBnb Experiencesta voi löytää kivan kokkauskurssin koko perheelle.

Teknologia elämänlaadun parantajana

Teknologia mahdollistaa eriarvoisuuden vähentämistä, inkluusiota ja saavutettavuutta. Tekoälyllä toimivat avustavat tekniikat, kuten eksoskeletonit eli ulkoiset tukirangat, voivat auttaa liikuntarajoitteisia tai kuormittavaa työtä tekeviä ihmisiä liikkumaan ja suorittamaan jokapäiväisiä tehtäviään helpommin.

Tekoälyn avulla luodut älykkäät kodit, ja miksi ei hotellit, ovat helpommin saavutettavia ja käyttäjäystävällisempiä, kun laitteita voidaan ohjata äänikomennoilla tai erilaisilla kaukaa ohjattavilla käyttöliittymillä. Lisäksi tekoälypohjaiset viestintätekniikat, kuten puheentunnistus ja luonnollisen kielen käsittely, auttavat kommunikoimaan helpommin ja tehokkaammin. Turvajärjestelmät ja putoamistunnistimet suttavat varmistamaan turvallisuuden. Koneoppiminen voidaan valjastaa myös valvomaan kotiympäristöä mahdollisten vaarojen varalta ja varoittamaan hätätilanteista.

Puettavat älylaitteet (wearables) valvovat elintoimintoja ja antavat palautetta terveydentilasta. Tekoälyn pohjalta toimivat sosiaaliset robotit ja virtuaaliassistentit tarjoavat sosiaalista vuorovaikutusta. Kuulorajoitteiset voivat hyötyä lisättyä todellisuutta ja tekoälyä yhdistävästä XRAI Glass -sovelluksesta, sillä siihen liittyvien älylasit antavat reaaliaikaiset tekstitykset ympäristössä käytävistä keskusteluista.

Kuulostaa hyvälle, mutta…

Entäpä jos tekoäly päättäisi eliminoida ihmiskunnan? Tämä on sekä Gatesin (2023) että tekoälyasiantuntija Mo Gawdatin (2021) mainitsema skenaario, jos tekoäly saa tehtäväkseen poistaa ilmastonmuutoksen. Koneoppimisen tuloksena voi olla päätelmä, että ihmiset ovat syypäitä ilmastokatastrofiin, joten heistä tulee päästä eroon.

Arvovaltainen asiantuntijajoukko – mukana mm. teknologiamonitaituri Elon Musk ja Applen perustaja Steve Wozniak – julkaisi maaliskuun lopussa avoimen kirjeen, jossa kehotetaan puolen vuoden aikalisään tekoälyn nopealle ja kenties jopa hallitsemattomalle kehitykselle (Future of Life 2023). Heidän mielestään kaikki tekoälyn suurempi kehitys GPT-4: stä eteenpäin tulisi pysäyttää mietintätauon ajaksi.

Tekoäly voi saada ihmiskunnan kukoistamaan tulevaisuudessa, mutta se tarvitsee säätelyä ja sääntöjä. Teknologian kehittäjien tulee tiedostaa riskit sekä jakaa hyödyt mahdollisimman laajasti ja globaalisti. Tähän tarvitaan monenlaisten toimijoiden tiivistä yhteistyötä sekä meitä kaikkia, jotka olemme vuorovaikutuksessa teknologian kanssa.

Nostamme Haaga-Heliassa aktiivisesti esille teknologian positiivisia kehityskulkuja käymällä ajankohtaista keskustelua ja tekemällä opiskelijoidemme kanssa erilaisiin teknologisiin ratkaisuihin liittyviä kokeiluja opintojaksoilla.

Lähteet

Gates, B. 2021. How to avoid climate disaster: The solutions we have and the breakthroughs we need. Allen Lane. Dublin.

Gates, B. 2023. The Age of AI has begun. GatesNotes.

Gawdat, M. 2021. Scary Smart – The Future of Artificial Intelligence and How You Can Save Our World. Bluebird. London.

Kuva: www.shutterstock.com