Etenkin IT-alan yhtiöissä on nykyään hyvin tyypillistä, että etätyöympäristössä ja muutenkin oman yhtiön henkilökuntaan pidetään yhteyttä jonkin jaetun viestintävälineen avulla.
Softala-kurssilla kehitimme Nitorille Slack-viestintätyökalun ns. ChatBot tai Bot. Sen avulla yhtiön työntekijät voivat muodostaa automaattisesti keskusteluryhmiä ja pystyvät myös poistamaan ryhmiä käytöstä, kun niitä ei enää tarvita.
Haaga-Heliasta projektiin osallistui 9 ohjelmistokehittämisen opiskelijaa, jotka ovat pääasiassa opintojensa viimeisellä vuodella.
Bot tarjoaa monenlaisia ominaisuuksia
Bot-ohjelman kanssa vuorovaikutus voi olla helpompaa ja nopeampaa kuin graafisen käyttöliittymän kautta. Bot tarkoittaa perinteisesti ohjelmaa, joka vastaa pääosassa tekstin muodossa, kuten alla olevassa kuvassa näkyy.
IT-alalla yleisimmin käytössä tuntuu olevan Slack-ohjelmisto, mutta yleinen kaikkiin tarpeisiin soveltuva toinen ohjelmisto on esimerkiksi MS Teams.
Eri alustat näyttävät hiukan erilaisilta. Alustoille Botin tekeminen vaihtelee vaikeusasteeltaan hiukan, esimerkiksi Telegram-alustalle on helpompi käyttäjän tunnistusmenetelmä kuin Slackiin. Telegram on kuitenkin vähäisestä yritysmaailmassa käytössä, eikä siinä ole yhtä paljon varmasti suurelle joukolle toimivia ominaisuuksia kuten MS Teamsissa. On olemassa myös alustoja, joihin ei Botteja saa kuin tuntuvaa maksua vastaan, kuten Meta-yhtiön WhatsApp.
Bot voi esimerkiksi Slack-alustalla vastata myös kuvakkeiden, emojien ja ikonien avulla, kuten esimerkiksi käsien taputuksella. Monelle Botille kannattaa kehittää ohjenäyttö, jossa se neuvoo käyttäjäänsä komentojen annon suhteen. Bot voi toimittaa monenlaisia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi tallentaa ja säilyttää kuvia ja toki Bot voi toimittaa ääniviestejä ja videoita.
Bot yhteisöllisyyttä lisäämässä
Kevään 2022 teema valikoitui siltä pohjalta, että pyrkimyksenä oli tuotos, joka kasvattaisi yhtiön yhteisöllisyyttä entisestään. Tausta-ajatuksena oli, että monesti yhteisöllisyyttä tulee yhteisistä vapaa-ajan aktiviteeteista, kuten esimerkiksi vaikka juoksusta. Oman työnantajan kautta voi löytää muita aiheesta kiinnostuneita ja luoda ryhmän.
Koska Slack tukee muutamia koodauskieliä, kuten Javan lisäksi Pythonia, toteutimme järjestelmän suurimmaksi osaksi Java-kielellä. Ryhmien luonnin Botin avulla saimme toimimaan aika nopeasti. Testikäytössä etenimme ensin siihen, että Bot laitettiin MS Azure-pilveen Haaga-Helian työvälineillä. Seuraavaksi tarkoituksenamme on siirtää järjestelmä Nitorin pilveen.
Nitorin henkilöstö pystyy käyttämään Bottia desktop-sovelluksesta tai puhelimesta käsin. Puhelimessa notifikaatiot voi säätää haluamalleen tasolle.
Tässä projektissa opiskelijaryhmä suoriutui tehtävästään hyvin ja Nitor tarjosi hyvät puitteet tekemiselle. Bottien jatkokehityksessä lähinnä mielikuvitus on rajana. Ehkä tulevaisuudessa Botit integroituvat vielä paremmin älykelloihin ja puheella ohjattaviin järjestelmiin. Esimerkiksi mainitusta juoksuteemasta Botti voisi myös pitää kirjaa missä ja milloin on seuraava juoksutapahtuma.
Kehitetty järjestelmä on tehty MIT open source lisenssillä, joten sitä saa käyttää vapaasti kunhan alkuperäinen tekijä on mainittu.
Kuva: www.shutterstock.com