Siirry sisältöön
Tutkimus ja kehittäminen
Premix – yhteistyökumppanien ja strategisen tiekartan merkitys tekoälyratkaisuissa

Kirjoittajat:

Merja Alanko-Turunen

yliopettaja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Marjo Ruuti

Laurea-ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 09.03.2022

Neljäs teollinen vallankumous uudistaa talouden rakenteita ja murtaa monien toimialojen rajoja. Lisäksi se synnyttää uudenlaisia liiketoimintaekosysteemejä, joissa saumattoman digitaalisuuden mahdollistama aineeton ja aineellinen arvonluonti yhdistyvät uudenlaisiksi innovaatioprosesseiksi.

Teollisuudessa tekoälyn merkittävimmät hyödyt liittyvät ennakoivaan kunnossapitoon, prosessien automatisointiin ja valvontaan, toimitusketjujen hallintaan, yleisesti tehokkuuden, joustavuuden ja turvallisuuden lisäämiseen sekä kustannusten vähentämiseen. Tekoälyä hyödyntävät ratkaisut ovat entistä keskeisemmässä roolissa yritystoiminnan kehittämisessä.

Premix Oy on yksi tekoälyn hyödyntämisestä kiinnostunut puhtaan teollisuuden yritys. Se on vuonna 1980 perustettu rajamäkeläinen teollisuusyritys, joka valmistaa korkean jalostusasteen muovimateriaaleja esimerkiksi staattisen sähkön hallintaan. Vuonna 2020 yhtiö julkaisi antimikrobisen materiaalin, jonka avulla voidaan torjua mikrobien aiheuttamia uhkia esimerkiksi ruokaketjussa ja terveydenhuollossa.

Tekoälyhanketta työstämässä yhteistyökumppaneiden kanssa

AI-TIE-hankkeen CleanTech -tekoälykiihdyttämössä Premixistä tulleiden osallistujien ideointityöskentely tuotti useita innostavia tekoälykäyttötapausaihioita. Nyt tavoitteena on työstää tuotannossa tapahtuvien laatuvaihteluiden ennustamisen prosessia sekä tarkentaa sen kustannusarviota. Tämän lisäksi laaditaan tuotesimulaatio-ohjelmistoa, jonka yhtenä osiona olisi reseptiautomatiikka. Haasteita on tuottanut data-arkkitehtuurin uudelleenmäärittely siten, että se palvelisi sekä tämänhetkisiä käytäntöjä että tulevaisuuden tarpeita.

Premixiläiset huomasivat, että vaativiin tavoitteisiin päästäkseen heidän on löydettävä sopivat tekoälyprojektin yhteistyökumppanit. Keskusteluita mahdollisista hankkeista ja niiden sisällöistä käytiin useiden yhteistyökumppaniehdokkaiden kanssa.

Premixille parhaaksi partneriksi todettiin mahdollisimman ketterä palveluntarjoaja, jonka kanssa päästiin vaivattomasti keskustelemaan koneoppimisien ydinkysymyksistä. Heidän kanssaan on pystytty tehokkaasti räätälöimään juuri Premixin liiketoimintaan sopivat ratkaisut.

Onnistunut tiekartan rakentaminen yhteistyökumppanin kanssa mahdollistaa sen, että uudet ratkaisut sopivat jo olemassa oleviin prosesseihin. Tällöin tekoälyn hyödyntämisestä ei aiheudu lisätyötä.

Teköälyratkaisut tukevat yrityksen strategiaa

Tiekartan avulla on tärkeä varmistaa, että tekoälyn kehittäminen tukee yrityksen muita strategisia kehitysprosesseja ja -tavoitteita. Tällöin tulee huolehdituksi se, että tekoälyhankkeen aikaansaamat muutokset tukevat yleistä liiketoiminnan kehitystä ja toiminnot istuvat sekä olemassa olevaan että tulevaisuuden ohjelmistoarkkitehtuuriin.

Ainoa tapa oppia tekoälyn todellisista hyödyistä ja haasteista on ryhtyä toimeen ja kokeilla. On tärkeää asettaa pilotointihankkeelle realistiset tavoitteet ja löytää hyödynnettävää tietoa myös epäonnistumisista.