Korona-aika muutti ihmisten liikuntatottumuksia. Ennen koronaa kuntosaliharjoittelu naisilla ja miehillä ja ryhmäliikunta erityisesti naisilla olivat suosituimpien lajien joukossa useiden vuosien ajan. Korona tuli, ja ihmiset jäivät kotiin tai siirtyivät liikkumaan ulos.
Toisaalta monet liikuntapalveluita tuottavat organisaatiot reagoivat nopeasti koronan aikaisiin rajoituksiin. Erilaiset etäliikuntapalvelut kehittyivät harppauksin. Kehitys oli niin nopeaa, että vuosittain julkaistuissa kansainvälisissä liikuntatrendeissä etäliikuntapalvelut nousivat vuonna 2021 ykkössijalle. Edellisenä vuonna sijoitus oli 26.
Etäliikuntapalvelujen käyttö varmasti lisääntyi, kun palvelutarjonta laajentui. Tätä edisti myös se, että monet liikuntapalveluja tuottavat organisaatiot tarjosivat näitä palveluita kaikille ilmaiseksi.
Liikunnalla on myös sosiaalinen merkitys
Olemme siirtymässä koronan jälkeiseen aikaan. Ovatko koronan aikaiset liikuntatottumusten muutokset pysyviä? Turun yliopiston tutkijat Birgitta Sandberg ja Peter Zettinig kirjoittivat keväällä Aamulehden mielipideosastolla, että ihmisillä on taipumus palata vanhoihin rutiineihin, ja erityisesti tämä tapahtuu silloin, kun toiminnasta ei ole luovuttu oma-aloitteisesti. Tämän pohjalta voisi ajatella, että ihmiset palaavat niin kuntosaleille kuin ryhmäliikuntatunneillekin. Toisaalta samassa mielipidekirjoituksessa kirjoittajat pohtivat, että liikkumisrajoitukset ovat voineet johtaa uusiin rutiineihin, eivätkä ihmiset jaksa elvyttää vanhoja tapojaan.
Monet ihmiset ovat oppineet käyttämään liikunnan etäpalveluita ja jäävät niiden pariin. Toisaalta ihmiset kaipaavat muiden ihmisten kohtaamista ja sitä tunnetta, joka tulee, kun useat ihmiset liikkuvat samassa tilassa. Liikunnalla on sosiaalinen merkitys, jolloin vuorovaikutus niin ohjaajan kuin toisten osallistujien kanssa voi on jopa merkityksellisempää kuin tunnin sisältö. Näin ollen monet varmasti palaavat etäliikuntapalvelujen piiristä saleilla ja sisällä toteuttavien liikuntapalveluiden pariin.
Erilaisia liikuntapalveluita tarvitaan
Erilaiset liikuntapalvelut löytävät paikkansa ja tarjoavat ihmisille mahdollisuuden liikkua omaan elämään sopivalla tavalla. En usko, että ensi vuoden liikuntatrendeissä etäliikuntapalvelut ovat ykkösenä, mutta varmasti ne ovat jääneet pysyvästi kymmenen joukkoon.
Etäliikuntapalvelut mahdollistavat paikasta riippumattoman harjoittelun ja tarjoavat autottomallekin mahdollisuuden liikkua ohjatusti. Etäliikuntapalvelujen käyttö voi myös olla ympäristöystävällinen valinta. Lisäksi etäliikuntapalvelut mahdollistavat liikunnan aloittamisen matalalla kynnyksellä. Aikaisemmin liikuntaa harrastamaton voi omassa olohuoneessaan harjoitella piilossa muiden katseilta.
Lähteet:
- American College of Sports Medicine. ACSM Fitness Trends. Luettu 1.10.2021.
- Mäkinen, J. (toim.) 2019. Aikuisväestön liikunnan harrastaminen, vapaaehtoistyö ja osallistuminen 2018. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus. Jyväskylä.
- Sandberg, B. & Zettinig, P. 2.4.2021. Liikkumisrajoituksilla on pitkällinen vaikutus arjen rutiineihin. Aamulehti.
Kuva: www.shutterstock.com