Haluaisitko olla parempi esiintyjä? Todennäköisesti vastasit kyllä, sillä kukapa meistä ei haluaisi. Toisten edessä esiintyminen on tutkimusten mukaan yksi ihmisiä eniten jännittävistä asioista. Katsomme ihaillen karismaattisia ja valovoimaisia esiintyjiä. Saatamme ajatella, että esiintymistaito ja karisma ovat ominaisuuksia, jotka jotkut meistä ovat saaneet synnyinlahjana. Näin kuitenkaan harvoin on.
Työkseen esiintyvät ihmiset, kuten poliitikot, näyttelijät, muusikot tai vaikkapa stand up-koomikot saattavat kokea suurta esiintymisjännitystä, mutta veri vetää silti lavalle tai työ vaatii julkista esiintymistä. Heistä moni kertoo esiintymisjännityksen helpottaneen, kun he ovat saaneet toistojen kautta rutiinia esiintymiseen, onnistumisen kokemuksia ja lisää itseluottamusta.
Harjoittele itsellesi sopivin askelin
Tärkeää esiintymistaitojen kehityksessä on löytää oma polku, jota edetä. Suunnittele itsellesi sopivankokoisia askeleita polullesi. Etsi tilanteita, joissa voit esiintyä ja kasvattaa varmuuttasi niin, että onnistumisen kokemuksia karttuu. Itseluottamuksen kasvattamisessa keskeistä on myös palaute. Saatamme kuvitella olevamme huonompia esiintyjiä kuin todellisuudessa olemme.
Eräällä esiintymisen opintojaksollani ollut opiskelija hämmentyi suuresti, kun kerroimme yhdessä toisten opiskelijoiden kanssa, mitä erilaisia vahvuuksia hänen esiintymisessään oli. ”En ole koskaan tajunnut olevani hyvä, luulin olevani surkea”, hän sanoi ja alkoi innolla miettiä seuraavaa mahdollisuutta päästä esiintymään.
Viisi vinkkiä esiintyjänä kehittymiseen
Entä jos koet olevasi suht sinut jännittämisen kanssa, mutta kaipaat apua esiintymistaitojen kehittämiseen? Tässä muutama vinkki sinulle:
- Opi mestareilta
Verkosta löydät runsaasti erilaisia esityksiä ja puheita. Etsi sinuun itseesi vetoavia esiintyjiä ja mieti, miksi koet heidän esityksensä vaikuttavina: mitä puhujat tekevät ja mitä he saavat sillä aikaan? Pura puhe osiin ja tarkastele, mistä se koostuu ja miten se etenee tai miten esiintyjä käyttäytyy ja miten yleisö siihen reagoi. - Ota mallia ja ideoi
Miksi keksiä pyörää uudestaan? Hyödynnä esiintymisen mestareilta saamiasi oppeja ja mieti, miten voisit soveltaa niitä omassa esiintymisessäsi. Hyödynnä, älä kopioi. Pohdi miten opit sopisivat parhaiten omaan esiintymiseesi ja persoonaasi. - Harjoittele ja päästä irti
Historian suuret puhujat ovat käyttäneet lukuisia tunteja puheidensa harjoittelemiseen ennen esiintymistä. Pohdi, mitä haluat sanoa ja harjoittele sitä mielellään peilin edessä tai esiinny jollekin lähipiirin tutulle ihmiselle. Älä kuitenkaan lukitse itseäsi liian paljon kiinni kirjoitettuun puheeseen. Mieti avainkohdat tai teemat ja kerro niistä luontevasti omin sanoin. - Pyydä palautetta
Pyydä yleisössä olevaa ystävääsi ja tuttavaasi antamaan sinulle palautetta oman esityksesi jälkeen. Yleisö näkee esityksen usein eri tavalla kuin puhuja. Jos joudut esiintyjänä miettimään hetken, mitä seuraavaksi sanot, voi hetken tauko tuntua itsestäsi kiusalliselta. Kuulijalle tauko on sen sijaan hetki, jolloin ehtii hetken jäsennellä kuulemaansa ja valmistautua ottamaan lisää ajatuksia vastaan. - Luovu turhista olettamuksista
Esiintymistaitojen kohdalla kannattaa pysähtyä juhlimaan niitä hetkiä, jolloin koet onnistuneesi hyvin jossakin esiintymisesi osioissa. Pidä myös mielessä, ettei kukaan voi olla joka kerta parhaimmillaan. Armeliaisuus itseään kohtaan on tärkeää samoin kuin omien uskomusten haastaminen. Tarvitseeko meidän tavoitella niin sanottua täydellistä esiintymistä, jos me kuulijoina ja katsojina pidämme siitä, että esiintyjän inhimillisyys ja persoona pääsevät esityksessä esiin. Rosoisuus on useimmiten kiinnostavampaa kuin virheettömyys.