Olen huomannut, että yksi maailmanlaajuinen harrastus juuri nyt on päivitellä vuoden 2020 tapahtumia ja koko vuoden omituisuutta. Kukaan meistä ei arvannut, että maaliskuussa alkanut riesa jäisi niin pitkäaikaiseksi ja olisi luonteeltaan globaali. Olosuhteet huomioon ottaen Suomi on kuitenkin pärjännyt erinomaisesti, ja meillä Haaga-Heliassakin arki on sujunut yllättävän hyvin.
Haluan tosin todeta, että ilman henkilöstömme osaamista ja opiskelijoittemme ennakkoluulottomuutta tilanne voisi näyttää hyvinkin toisenlaiselta. Tiedämme valitettavasti senkin, että joukossamme on niitä, joille tämä vallitseva tilanne on ollut aivan erityisen haastava. Kysymys voi olla henkilökohtaisista digitaidoista, kotioloista, toimeentulohuolesta tai vain yleisestä korona-ahdistuksesta. Heitä pitää auttaa, ja me kaikki osaltamme vastaamme siitä, että ketään ei jätetä. Tästäkin vaiheesta mennään yhdessä läpi.
Haaga-Helia auttoi keväällä koronan aktiivisessa vaiheessa yrityksiä laatimaan rahoitushakemuksia Business Finlandille, ja syksyllä teimme vastuullisen päätöksen olla laskuttamatta mitään partnereiltamme vuoden 2020 yritysyhteistyöstä. Haaga-Helia haluaa seistä yritysten rinnalla niin myötä- kuin vastatuulessakin.
Nyt kun rokotukset ovat tulossa, on jo syytä kääntää katse kohti tulevaisuutta. Mitä olemme oppineet? Mitä käytänteitä voimme hyödyntää myös jatkossa? Mitkä asiat näemme täysin uudessa valossa? Mitkä vallinneet käytänteet on syytä arvioida kriittisesti? Kysymyksiä on paljon ja vastauksia varmasti vielä enemmän. Kovasta yhteisestä kokemuksesta voi seurata jotain hyvääkin.
Uudessa tilanteessa hyödynnämme varmasti digitaalista tekniikkaa yhä laajemmin, ja itse uskon yhä laajentuviin blended learning -ratkaisuihin. Matkustaminen ei varmasti katoa mihinkään, mutta erittäin todennäköisesti etsitään erityyppisiä pandemiaturvallisia ratkaisuja. Kun samanaikaisesti yleinen ilmastohuoli valtaa alaa, ja yhteiskunnassamme edellytetään vastuullisuutta kaikilla elämän alueilla, perinteiset liiketoimintamallit ja totutut käytänteet ovat aivan varmasti valintakauhassa. Voittajia ovat vahvat yhteiskunnalliset anturit omaavat nopealiikkeiset toimijat, jotka uskaltavat toteuttaa käytännössä näitä uusia ajatuksia. Realismiin pohjautuva ennakkoluulottomuus on nyt valttia. Juuri sellaisia osaajia Haaga-Helia kouluttaa.
Tämän eSignalsin teemana on ”Uusi normaali” eli maailma koronavuoden jälkeen. Toivotan sinulle, lukija, innostavia hetkiä näiden ajatusten parissa, sillä myös sinä olet osaltasi rakentamassa post-koronamaailmaa. Samassa yhteydessä toivotan sinulle entistä ehompaa vuotta 2021 sekä menestystä niin henkilökohtaisesti kuin ammatillisestikin.