Siirry sisältöön
Palvelu
Palvelumuotoilun merkityksen äärellä – Zita Cobbin pysäyttäviä sanoja arvoista ja inklusiivisuudesta

Better futures, impact ja inclusion olivat kansainvälisen palvelumuotoiluverkoston (Service Design Network) Building Bridges -konferenssin teemoja vuonna 2019 Torontossa. Vuonna 2020 verkoston globaali tapahtuma järjestetään virtuaalisena ja maailma, jossa elämme, on erilainen. Arvojen, inklusiivisuuden ja vaikuttavuuden merkitys on jopa korostunut covid-19-pandemian myötä.

Kirjoittajat:

Julkaistu : 15.09.2020

Zita Cobb puhui konferenssissa yhteisistä arvoista ja muotoilun roolista arvojen konkretisoimisessa – siitä, mistä palvelumuotoilussa on syvimmillään kyse eli merkityksellisyydestä ja sen vahvistamisesta osallisuudella, inklusiivisuudella. Tälläkin hetkellä Cobbin sanat luovat toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

Fogo Island – menestys syntyy ihmisistä ja tekemisestä

Puheessaan Cobb kertoo Fogo-saaresta ja sen huikeasta kehityksestä elämyksellisyyden huipulle. Se on tarina saaren erityisyydestä, sen luonnosta ja historiasta ammentavasta arvomaailmasta ja asukkaiden merkityksestä.

Läntisimmässä Kanadan kulmassa sijaitsevan saaren koko on vain 300 km2. Asukkaita on 2500, ja kalastus on ollut pääelinkeino läpi historian. Cobb on menestynyt yrittäjä ja ollut perustamassa Shorefast-hyväntekeväisyysyhdistystä, jonka tavoitteena on nostaa kalastukseen perustunut Fogo-saaren talous elinvoimaiseksi ja kestäväksi tulevaisuudessa. Cobbin mukaan muutokset vaativat toki taloudellista tukea, mutta onnistuminen syntyy kuitenkin siitä, kun raha käytetään merkityksellisiin ei-taloudellisiin (non-profit) asioihin. Se syntyy ihmisistä ja tekemisestä – sitoutumisesta ja yhteisistä ponnisteluista – inklusiivisuudesta.

Esityksessään Cobb ei puhunut palvelumuotoiluista tai inklusiivisuudesta termeinä. Hänen koko puheensa on määritelmiä ylempänä, kuin mestariteos, joka ei tarvitse selittelyjä. Cobb ei puhu prosesseista ja menetelmistä vaan siitä, mikä rooli muotoilulla on kaiken olemassa olevan ilmentymänä. Hän kertoo yli sukupolvien kantavasta yhteisöllisyydestä, jossa arvo ja elämys muodostuvat kaiken yhteen sulautumisesta. ”Olemme osa kokonaisuutta, koko planeettaa, koko ihmiskuntaa ja koko olemassaoloa. Tehtävämme on löytää tapamme ja keinomme olla osa tätä kokonaisuutta, säilyttäen ihmisten ja ympäristömme erityisyys”, Cobb muistuttaa.

Arvot näkyvät yksityiskohdissa

Saarella muotoilussa korostuvat vastuullisuuden arvot. Valittu design on kuin linssi, jonka läpi koko ekosysteemiä katsotaan saaren sisällä ja suhteessa ulkomaailmaan. Muotoilu on myös arvojen muuttamista konkretiaksi. Saaren palveluissa jokainen toiminta, vuorovaikutushetki, huonekalu, näkymä, maku, tarina ja jopa maksukuitti on muotoiltu siten, että niiden luoma tunnelma synnyttää jatkumon ja syventää elämystä. Arvo ikään kuin herää niissä henkiin. Kokonaisvaltaisesta kokemuksesta painautuu ihmisen mieleen arvojälki, joka saa voimansa saaren yhteisöllisyydestä ja luonnosta osana menneisyyttä ja tulevaa.

Arvot läpi ajan

Fogon saarella arvot luovat perustan yhteiselle onnistumiselle ja kuuluvuudelle johonkin isompaan. Se on muotoiluajattelua parhaimmillaan – yksi syy, miksi itse uskon siihen. Cobbin sanoin me janoamme suhdetta aikaan. Cobbin mukaan muotoilulla sidotaan arvoja menneisyydestä tulevaisuuteen ja me ihmiset olemme vain läpileikkaus koko tässä ketjussa. Arvot kulkevat läpi ajan ja jättävät meihin jäljen. Inklusiivisuus puolestaan on voimavara, joka sitoo ihmisiä yhteen samojen arvojen äärelle. On tärkeää pysähtyä miettimään, mitä nämä arvot ovat ja Cobbin sanoin kysyä: ”Mitä kaipaamme? Mitä janoamme? Mitä rakastamme… ja mitä voimme tehdä asialle nyt ja tulevaisuudessa?”

Kuuntele Zita Cobbin puhe täältä:

Lisätietoa Service Design Networkista.