Siirry sisältöön
Digitaalisuus
Digifasilitoinnin palapeli, OSA 2

Tämän palapelin avulla pääset alkuun digitaalisessa fasilitoinnissa. Esittelyssä palapelin keskimmäiset palat: ALOITA ja VIRITÄ.

Kirjoittajat:

Julkaistu : 16.04.2020

Tämä blogi on jatkoa blogisarjani ensimmäiselle osalle. Jatkan tässä blogissa helpon palapelimäisen ja prosessipohjaisen työkalun esittelyä digitaalisen fasilitoinnin taklaamiseksi. Palapeli soveltuu kelle tahansa fasilitointia etäkohtaamisissa tekevälle. Lähestyn asiaa pala palalta, tarjoten fasilitoijalle vaihtoehtoja, joista hän voi koostaa parhaiten verkkosessioonsa sopivan kokonaisuuden. Olen arvioinut kunkin palan tekemiseen kuluvan ajan, ajankäyttö on kuitenkin yksilöllistä etäkohtaamisesta riippuen. Palat on esitetty tietyssä järjestyksessä, mutta voit kokeilla palojen järjestyksen muuttamista tai jonkin palan pois jättämistä.

fasilitointipalapeli
Kuva 1. Digifasilitoinnin palapeli

Kävin blogisarjani ensimmäisessä osassa läpi SUUNNITTELE ja VALMISTELE-palat. Tässä blogisarjan osassa keskityn ALOITA JA VIRITÄ -palojen purkamiseen pala palalta konkreettisemmalle tasolle, jotta ne eivät jää liian yleiselle tasolle.

Palapelin ALOITA-palat:

  • Avaa verkkokohtaamisen alusta, testaa laitteet ja yhteys. Avaa tarvitsemasi aineistot ja digialusta hyvissä ajoin ennen aloitusta. Testaa alustat ja yhteydet. Mieti miten tuet osallistujia teknisesti? Entä jään murtamisessa? Hyödynnä yhden dian check-in-tekniikkatarkistusta ja jaa se heti näytöllesi. Tervehdi jokaista linjoille tulijaa vuorollaan ja heitä kullekin jäänmurtajasi, jos osallistujia on max 15. Jos osallistujia on enemmän, tervehdi kaikkia yhtä aikaa ja tarjoa mahdollisuus murtaa jää yhtä aikaa, vaikka chat-toiminnolla. Hyödynnä icebreaker-listoja, kuten Museum Hack tai keksi omasi! Luo näin positiivista ja leikkisääkin tunnelmaa.
  • Luo tunnelma ja kerro digityöskentelyn pelisäännöt. Jatka turvallisen ja avoimen tunnelman luomista. Tee esimerkiksi visualisoitu yhteenveto jäänmurtajan tuloksista Google Jamboardilla. Näytä esimerkkiä ja toimi siten, kuten toivot osallistujien toimivan. Esitä digityöskentelyn pelisäännöt ja etäkohtaamisen aihe ilman turhia löpinöitä. Hyödynnä yhden dian sääntöä.

Palapelin VIRITÄ-palat:

  • Herätä osallistujat pohtimaan aihetta. Millaisella kysymyksellä johdattelet osallistujat aiheeseen ja saat kuulla heidän arvokkaan näkemyksensä? Hyödynnä kysely-työkaluja (Poll), visuaalisuutta (esim. useampaa kuvaa yhdellä dialla) tai pyydä osallistujia asemoimaan itsensä janalle valkokangastyökalua (whiteboard) hyödyntämällä. Helppo kysymys kysyttäväksi on mitä osallistujat haluaisivat oppia verkkopajassa tai kuinka paljon heillä on kokemusta aiheesta. Pura pyytämällä muutamaa valitsemaasi osallistujaa esittämään näkemyksensä tai tee porinat pienryhmissä. Voit aktivoida dialogia myös kysymällä kenen toisen osallistujan näkemyksen valitsemasi osallistuja haluaisi kuulla.
  • Luo yhteisymmärrys. Kertaa ohjelma ja virtuaalitapaamisen yhteiset tavoitteet: mitä haluatte saada kohtaamisessa aikaan? Anna osallistujien tarvittaessa vaikuttaa tavoitteisiin. Hyödynnä max. 3 tavoitteen sääntöä ja FunRetroa tai Kanban-taulua. Kerro myös koko session ajan, mitä milloinkin teet, jotta osallistujat pysyvät kärryillä.
  • Alusta aihe. Tarjoa osallistujille lyhyt tietoisku tai pyydä kollegaa / tiimiläistä tekemään se. Mikä tieto aiheesta olisi osallistujista kiinnostavaa? Mitä uutta tietoa voit tarjota? Hyödynnä mahdollisimman visuaalisia materiaaleja!

Kerro ja jaa kokemuksiasi, kuinka palapelin ALOITA ja VIRITÄ -palat toimivat etäkohtaamisessasi? Jos palat halusta oppia lisää, perehdy myös blogisarjan viimeiseen osaan, jossa käyn läpi loput palapelin paloista (TAUOTA, TÖRMÄYTÄ ja REFLEKTOI -palat). Jos missasit blogisarjan ensimmäisen osan, lue SUUNNITTELE ja VALMISTELE -palojen salaisuudet tästä.

Palapelin kehittämisen tausta-aineistona hyödynsin oppimismuotoilun kanvaaseja ja digipedagogiikan työkaluja sekä verkostoni arvokasta asiantuntemusta. Erityiskiitos Vilma Mutkalle (Mukamas Learning Design) sekä Merja Alanko-Turuselle (Haaga-Helia Ammatillinen opettajakorkeakoulu) sparrailusta.

Opi lisää digitaalisesta fasilitoinnista, digipedagogiikasta ja verkko-opetuksesta:

Grape People 2020. Virtuaalifasilitointi.

Huhtanen, A. 2019. Verkko-oppimisen muotoilukirja. FITech & Aalto-yliopisto.

Marstio, T. 2020. Verkko-opinnon muotoilu. Käsikirja. Laurea ammattikorkeakoulu.

Mukamas Learning Design 2019. Oppimismuotoilu / Learning Design Canvas.

Mäkitalo, I. & Liimatainen, H. Top 10 ideas for Powerful Digital Facilitation. Howspace.