Siirry sisältöön
Yksityiset liikuntapalvelut uuden edessä

Liikuntapaikat on suljettu koronan takia. Liikunta-alan yrittäjän tilanne voi olla tukala, mutta moni löytää nyt on line -tunneilta liikunnan ilon.

Kirjoittajat:

Erkki Häkkilä

lehtori, liikunta ja hyvinvointi
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Teemu Lehmusto

tutkintojohtaja, urheilu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 14.04.2020

Yksityisissä liikuntapalveluissa valtiovallan suositus liikuntapaikkojen välttämisestä on johtanut ovien sulkeutumisiin. Kunto- ja liikuntakeskukset ovat pian vaikeuksissa, mikäli asiakkaat peruuttavat jäsenyyksiään. Tämä onkin saanut useat isot ja pienetkin kuntokeskukset virittelemään digipalvelujaan asiakkaidensa palvelemiseksi. Online- ja offline-treenejä ja -jumppia on tarjolla nyt ennätysmäärä. Useimmista kodeista löytyy älylaitteet tai vastaavat virtuaalijumpan seuraamiseen. Tämän seurauksena moni kuntosali onkin muuttunut kuvausstudioksi, josta lähetetään päivittäin treenivideoita suoraan asiakkaiden päätelaitteisiin.

Liikunta-alan yritykset, jotka ovat olleet aktiivisia sosiaalisessa mediassa, ovat nyt etulyöntiasemassa. Heillä on valmis kanava asiakkaiden tavoittamiseksi, ja uusia liikunnan toteutusideoita kuunnellaan nyt herkällä korvalla. Ketterimmät palveluiden tarjoajat välttävät asiakkaiden joukkopaon pystyessään tarjoamaan yhteisönsä jäsenille vuorovaikutteisen kanavan sekä innostavia vaihtoehtoja kotitreenaamiseen. Yhteisön koossa pitämiseksi tarvitaan nyt uusia keinoja, kun fyysinen kohtaaminen ei harrastusporukan kanssa onnistu. Moni kuntosali on jakanut välineistöään lainaksi asiakkaille ja saa näin ylläpidettyä yhteyttä asiakkaisiinsa. Myös erilaiset liikuntahaasteet leviävät some-verkostoissa, kun ihmiset hakevat ajanvietettä kotona oleskelun rinnalle.

Pahinta on epävarmuus

Crossfit Lahden osakas Jussi Pöysti nimeää nykytilanteen huolestuttavimmaksi piirteeksi epävarmuuden.    

Kuvakaappaus Crossfit Lahden valmentajan Jussi Pöystin ohjaamista live-treeneistä.

– Kuukausi tai kaksi voidaan edetä sopeuttamalla toimintaa, mutta epätietoisuus rajoitustoimien pituudesta mietityttää. Milloin rajoituksia aletaan purkaa ja miten se vaikuttaa asiakkaiden käyttäytymiseen?

Tällä hetkellä yritys pitää asiakkaisiinsa yhteyttä tarjoamalla kaikille avoimia livetreenejä Facebook-kanavassaan, lainaa jäsenille välineistöään sekä suunnittelee Crossfitin harrastajille kotikisailutapahtumaa.

Uusia kohderyhmiä

Uusia kohderyhmien tavoittamisen voisi kuvitella olevan vaikeaa liikuntapalveluyritykselle tällaisessa tilanteessa. Verkossa toimivat online-palvelut voivat olla kuitenkin se kaikkein matalin kynnys liikuntaan osallistumisessa. Ehkä nämä palvelut tavoittavat nyt myös enemmän niitä liikuntaa harrastamattomia, joille konkreettinen salille lähteminen on vain liian ison kynnyksen takana. Myös liikunnanopetus on nyt etäkoulun aikana alkanut hyödyntää avoimessa käytössä olevia digitaalisia treenipalveluita. Yrityksen kannalta ajateltuna virtuaaliset liikuntapalvelut voivat houkutella kokonaan uusia kohderyhmiä yrityksen asiakkaiksi.

Liikuntapalveluita tarjoavien yritysten yhteydenpito asiakkaisiin on tärkeää myös tulevaisuutta ajatellen. Lähikuukausien aikana liikuntakäyttäytyminen muuttuu merkittävästi, eikä palaaminen vanhoihin harrastuksiin ehkä olekaan itsestäänselvyys. Retkeilyalueet ja luontokohteet ovat jo raportoineet selkeästä kävijämäärien lisäyksestä ja samaan aikaan kodeissa on etsitty kotikuntoiluvälineitä niin varastoista, ullakoilta kuin verkkokauppojenkin valikoimista. Nyt kuntopyörät ja kahvakuulat sekä monet muut aikansa hittikuntoilulaitteet saavat uuden elämän, kun vakiintuneille liikuntaharrastuksille keksitään korvikkeita.