Siirry sisältöön
Vieraskynä
Kompetens 3.0 -hankkeen ensimmäinen tapahtuma toi yhteen opiskelijat ja työelämän edustajat Espoon Hanasaaressa

Kirjoittajat:

Julkaistu : 02.12.2019

Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen aamiaisbuffetsali vilisee opiskelijoita.

Lautaset notkuvat minicroissanteista, savulohesta ja kuuden minuutin kananmunista.

Ulkona tuulee hyytävästi, mutta Tapio Wirkkalan suunnittelemat kristallivalaisimet tuovat saliin lämpimän tunnelman.

Seinillä roikkuu pohjoismaista nykytaidetta. Rannassa kököttää joutsen.

Kompetens 3.0

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu järjestää lukuvuonna 2019—2020 opiskelijoilleen Kompetens 3.0 -nimisen verkostoitumistapahtumasarjan, jonka rahoituksesta vastaa Stiftelsen Tre Smeder.

Tämän aamun tapahtuma on lajissaan ensimmäinen, ja opiskelijat voivat sisällyttää sen osaksi esimerkiksi ruotsin kielen opintojaan.

Idea on tämä: opiskelijat keskustelevat parhaansa mukaan ruotsiksi kolmen eri työelämän edustajan eli ”inspiraattorin” kanssa noin 15—20 minuuttia kerrallaan.

Rennosti käytävien keskustelujen aiheina ovat muun muassa opiskelu, kielitaito, ura, työmaailma ja verkostoituminen.

― Aamun teemana on pohjoismainen johtajuus, ilmoittaa vihreähuivinen opiskelija Jenna Alastalo.

― Pöydät ovat täynnä post-it-lappuja, joihin kirjoitetaan kysymyksiä sekä suomeksi että ruotsiksi, hän ohjeistaa muita.

Alastalo kerää viiden muun vihreähuivisen opiskelijan kanssa Kompetens 3.0 -hankkeesta opintopisteitä muun muassa tapahtumanjärjestämisen pääaineopintoihin sekä pakollisiin ruotsinopintoihin.

He luovat hankkeen sisällön yhdessä ohjaavien opettajien kanssa.

Elämän varrelle mahtuu monta uraa

― Hej allihopa! esittäytyy Noora Löfström pirteästi. Hän työskentelee markkinointi- ja viestintäpalveluita tarjoavalla Milttonilla.

Löfström on mukana Tandem Leadership -johtajuusverkosto-ohjelmassa, joka on tuonut hänet Hanasaareen keskustelemaan opiskelijoiden kanssa.

― Nykyään ei ole enää yhtä uraa, vaan teemme ehkä useampaa, lyhyttä pätkää. Kymmenen vuoden päästä voi tehdä jotain ihan muuta. Uraa voi vaihtaa.

Löfström haluaa myös lohduttaa: nuorena tehdyt sivu- ja harhapolut eivät haittaa urakehitystä. Ne vain opettavat, mikä on se oma juttu – tai mitä ei ainakaan halua työkseen tehdä.

― Vaikka ei koko ajan etene urallaan, niin sivullekin päin meneminen voi olla hyvä juttu. Steve Jobs [Applen toinen perustaja] opiskeli kalligrafiaa yliopistolla, ja kuinka suuri vaikutus sillä olikaan! Kaikella oli jonkinlainen merkitys lopputulokseen ja kaikesta oppii, Löfström kannustaa.

Sano aina ”kyllä”

Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman avasi aamiaistapahtuman puheenvuorollaan, jossa hän ohjeisti opiskelijoita, että epävarmuuden hetkelläkin kannattaa lähteä asioihin mukaan.

Tärkeintä on sanoa ”kyllä”.

Kompetens 3.0


Pitkän uran johtamisessa ja kansainvälisissä tehtävissä tehnyt Kronman toimii nykyään muun muassa Martti Ahtisaaren perustaman Crisis Management Initiative -rauhanjärjestön hallituksen varapuheenjohtajana.

Kronman korosti myös muilta oppimista, tiedon jakamista ja verkostoajattelua. Itse ei tarvitse osata kaikkea, sillä aina löytyy joku muu, joka osaa auttaa.

― Kuten Gunvor kertoi alussa, kannattaa uskaltaa tehdä asioita. Omaa uraa ei voi suunnitella täysin, kertoo Haaga-Heliassa johdon assistentiksi opiskeleva Nina Toivonen.

Ole utelias!

Dittmar & Indrenius -asianajotoimistoa edustava Mikael Ahtokari työskentelee organisaation kehittämisen parissa.

Inspiraattori Ahtokari, mitä vinkkejä haluaisit antaa Haaga-Helian opiskeljoille?

― Kannattaa olla utelias, hankkia uusia vaikutteita ja olla avoin uusille asioille. Aina ei tiedä tarkalleen, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ― sen oppii matkan varrella, hän ohjeistaa.

Kuinka hyvin tiesit nuorena oman urapolkusi ja tulevaisuutesi?

― En tiedä, tiedänkö sitä vieläkään! Olen yrittänyt pitää avoimen mielen ja oppia laajasti eri asioista. Se on jatkuva prosessi. Olen tyytyväinen siihen, mitä teen tällä hetkellä, Ahtokari kertoo.

Suomea äidinkielenään puhuva opiskelija Christina Enberg pohti, miten Ahtokarin opinnot ovat vaikuttaneet tämän uraan ja mahdollisuuksiin elämässä. Opiskelu on tärkeää.

Entä tuleeko ruotsi Enbergille luonnostaan?

― Jokseenkin! hän nauraa.

Yksi tapahtuman inspiraattoreista on uravalmentaja ja konsultti Alexandra Ohls, joka auttaa organisaatioita luomaan innostavia ja toimivia tiimejä sekä kehittämään johtajuutta.

Aamiaiskeskusteluissa kävi ilmi, että tulevaisuuden johtajan yksi tärkeimmistä tehtävistäon luoda alaisilleen edellytykset kehittyä.

Johtajuus kuuluu organisaatioissa yhä laajemmalle joukolle, sillä suurin osa työstä ja päätöksistä tehdään erilaisissa tiimeissä.

Kompetens 3.0 -hanke jatkuu helmikuussa 2020

Verkostoitumistapahtumat jatkuvat ensi vuoden helmi-, huhti- ja toukokuussa. Seuraava Kompetens 3.0 -tapahtuma pidetään Ruotsin suurlähetystössä 26. helmikuuta 2020.

Teemana on Tulevaisuuden markkinointiviestintä. Tapahtuman inspiraattoreita ei ole vielä paljastettu.


Kuvat tekstin yhteydessä: Raine Huvila

Teemakuva: Hanaholmen/Robert Lindström