Siirry sisältöön
3D-tulostuksessa on valtavasti mahdollisuuksia – kannattaa kokeilla!

Kirjoittajat:

Heikki Hietala

lehtori
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 15.08.2019

3D-mallinnuksen ja -tulostuksen avulla voi edullisesti ja nopeasti luoda erilaisia prototyyppejä. Monet yritykset haluavat mallintaa ja testata tuotteitaan, ja ne saavat hyvän kilpailuedun, jos ne pystyvät tekemään mallinnuksia nopeasti. Jos yrityksellä on tarvetta tuotekehittelyyn, sen kannattaakin ehdottomasti tutustua 3D:n mahdollisuuksiin.

Oivaltamista valmiiden mallien sijaan

Kiehtovinta 3D:ssa on ongelmanratkaisu. Opetuksessa hyvä työtapa on se, että opettaja antaa opiskelijoiden oivaltaa itse, sen sijaan että tarjoaisi heille valmiita malleja. Ei tarvitse olla insinööri ymmärtääkseen 3D:n hyödyt ja mahdollisuudet. Kuka tahansa voi oppia tulostamaan.

3D-mallinnus ja -tulostaminen ovat luovaa puuhaa. Jos joku kuvittelee olevansa visuaalisilta taidoiltaan kömpelö tai huono piirtäjä, hän saattaa yllättyä. 3D-mallintamisen parissa voi visuaalisia kykyjä käyttää uudella tavalla. On eri asia mallintaa lentokoneen pienoismalli kuin piirtää se.

Usein kuulee sanottavan, että kaikkien pitäisi hallita 3D-tulostus. Ei tarvitse. Sitä kannattaa kuitenkin kokeilla! Silloin tietää, innostuuko aiheesta ja tuntuuko se ”omalta jutulta”. Ja ainakin tietää, mistä puhutaan.

Pelisuunnittelusta apua Notre Damen jälleenrakennukseen

Keväällä ranskalainen peliyritys Ubisoft herätti huomiota, kun se tarjoutui tukemaan Pariisin Notre Damen jälleenrakennusta avokätisesti. Yrityksellä oli nimittäin yksityiskohtaista tietoa katedraalin rakenteista, sillä se oli mallintanut sen suosittuun peliinsä juuri 3D:n avulla. Pelisuunnittelijat käyttävätkin runsaasti 3D:tä työssään.

Hyötyä arkeenkin

Haaga-Helian 3D-kursseilla opiskelijat ovat suunnitelleet myös arkea helpottavia osia ja esineitä. Jos esimerkiksi jääkaapista tai pakastimesta hajoaa jokin pikkuosa, sitä ei välttämättä saa enää valmistajalta. 3D-tekniikan ansiosta kodinkoneen elinkaari ei kuitenkaan pääty yhteen rikkinäiseen osaan, kun uuden osan voi itse mallintaa ja tulostaa.

Entä miltä kuulostaisi kerrostalossa sijaitseva oma tulostamo, jonne asukkaat voivat tulostaa haluamiaan esineitä? Viiden vuoden kuluttua 3D-tulostus on jo valtavirtaa. 25 vuoden päähän on jo vaikeampi ennustaa, sillä niin monet tekijät vaikuttavat 3D-tulostukseen. Ainakin materiaali- ja laitekehitys ja uudet tulostustekniikat vaikuttavat siihen, miltä alan tulevaisuus näyttää.

Vain mielikuvitus on rajana, kun 3D-tulostin raksuttaa.