Siirry sisältöön
Palvelu
Me-management – askelia itsensä johtamiseen ja hallintaan

Kirjoittajat:

Vesa Heikkinen

yliopettaja
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 20.12.2017

”Juoksen yritykseni kilpailukyvyn perässä 12–16 h/päivässä. Olen tyytyväinen, mutta hieman väsynyt. Bisneksen teko on kuosissa, mutta elämä on sotkuisaa, mutta en voi näyttää sitä. Unettomuudesta en kärsi kuten kollegat. Nukun missä vain milloin vain, jos vain ehdin nukkumaan. Eniten vihaan ryppyjä ja orastavaa vatsankumpuani. Olen aina urheillut, mutta nyt ruumiini eltaantuu. Me-managementini ei toimi, vaikka se on juuri suorituskykyni ydintä. Aiemmin olin ylpeä pintaisen pirstaleisesta elämästäni, nyt postmoderni ideologiani on uralleni hidaste. On alkaa pakko myöntää, että koti voittaa maailman metropolit, viikonloppurutiinit ikävät maanantaiaamun lennot, aamiainen ja kuntosali hotellin surkeat baarit, mukaansatempaava kirja Facen sekä hyvä ihmissuhde näennäissosiaaliset bisnesillalliset.”

Ote haastateltavan päiväkirjasta. 30.10. 2017

Sivistyneistö, porvarit ja aateliset ovat jo vuosisatoja ymmärtäneet, miten oma kyynisyys ja väsymys tuhoavat ihmistä sisältä ja ulkoa. Elämänhalu heikkenee ja ideat vähenevät. Stressi, tylsistyneisyys ja unettomuus vaivaavat. On levättävä, jotta jaksaa työskennellä, matkustella ja seurustella!

Usea bleisure-matkailija (business + leisure) haluaa yhdistää liikematkaansa hyvänolon palveluja, lepoa ja uusia kokemuksia. Hyvinvointi onkin sekä tahtotila että elämäntyyli, joka sisältää oman itsensä henkistä ja fyysistä johtamista ja hallintaa (engl. me-management). Liikematkustajan tavoitteena on, että hänen työelämä sekä terveydellinen, sosiokulttuurinen, fyysinen, henkinen ja emotionaalinen elämä olisi mahdollisimman hyvässä tasapainossa. Hänen hyvinvointiinsa kuuluu vapaus, rentoutuminen ja huolettomuus eli tunne oman elämän hallinnasta.

Moni valitsee rentoutumiskeinokseen matkustamisen, kesä- ja lomapaikan, kylpylät ja liikunnan. Osa liikematkustajista kokee vapautumisen tunteen kotonaan, purjehtimassa tai golfkentällä. Osa haluaa paeta kotikontuja ja digielämäänsä täyden palvelun rantakohteeseen tai kylpylään hoitamaan kehoaan ja mieltään.

Erityisesti maisemanvaihto, luonto ja psykofyysiset kuurit biohakkeroivat monen mieltä ja kehoa. Ruumiillinen työ, käsityöt tai vaihtoehtoinen oman intellektuaalisuuden kutitteleminen osoittautuu todelliseksi oman psyykeen luksukseksi. Osa taas voimaantuu etsiessään uusia kokemuksia. Keskeisintä on kuitenkin seurustelu itsensä kanssa ja harmoninen oleminen. Ihanaa on vain olla – just being.

Haaga-Helian luksushankkeessa onkin huomattu, että matkailijan kokonaisvaltainen hyvinvointi on ihannetila, jonka perustana on ihmisen humanistinen elämänasenne. Se ilmenee eettisinä, ekologisina ja esteettisinä elämäntapoina. Olennaisia arvoja ovat muun muassa kohtuus, älyllisyys, kriittisyys, sosiaalisuus ja yhteiskuntavastuullisuus.

Hankkeen hyvinvointi- ja elämyspalvelujen tuottajat eivät voi kuitenkaan olla varmoja, mistä kuluttajan hyvinvointi sekä täydellinen ja tasapainoinen mieli syntyvät, koska ne ovat subjektiivisia tiloja. Joku saavuttaa täydellisyyden tunteen työstä ja saavutuksista, toinen taas vapaa-ajasta, muun muassa omasta rauhasta, rakkaudesta, luonnosta, liikkeestä, keskusteluista, harrastuksista, kulttuurista, metsässä kävelemisestä, kuntoilemisesta, eläinten kanssa olemisesta jne…

Yleisesti monet kotimaiset premium-hyvinvointikohteemme edustavat tätä ns. slow-matkailua, jossa näkyy piirteitä osin sekä stoalaisesta systemaattiseen ja järkevään itsensä hallintaan painottuvista palveluista että aristoteelisesta tunteita korostavasta harmonia-ajattelusta. Rationaalinen ja tehokas kuluttaja voi kokea mielihyvää, kun hän toteuttaa elämäänsä määrätietoisesti ja ohjeita kurinalaisesti. Hillityn itsensä johtamisen ja hallinnan (me-management) kannalta olennaisia asioita ovat tasapaino, hyvyys, viisaus, nöyryys ja onnellisuuden tunne, mutta väheksymättä sitä, että myös toisinaan hillitön elämä kuuluu hyvään elämään.

Kirjoittaja on Haaga-Helian elämys- ja hyvinvointitalouden yksikön yliopettaja V. A. Heikkinen.