Siirry sisältöön
Yrittäjyys
Tutkijan roolissa työelämäjaksolla

Oman kotiorganisaation ulkopuolella suoritettava työelämäjakso antaa hyvän mahdollisuuden normaalirutiineista irrottautumiseen sekä omien tietojen päivittämiseen ja uusien verkostojen luomiseen.

Kirjoittajat:

Julkaistu : 01.06.2017

Työelämäjaksoihin liittyy olennaisesti myös tutkimus- ja kehittämistyön tekeminen. Hakeuduin itse tutkijan roolissa työelämäjaksolle xEdu-nimiseen yrityskiihdyttämöön.

XEdu toimii koulutusteknologian ja innovatiivisten oppimisratkaisujen alueella, mikä tekee siitä koulutusalalla toimivalle erinomaisen kiinnostavan toimintaympäristön tehdä tutkimusta. Yritys oli erinomainen paikka myös tekeillä olevan väitöskirjani kannalta. Tutkimukseni aiheena on yrityskiihdyttämön rooli startup-yritysten varhaisten kansainvälistymismahdollisuuksien kehittymisessä.

Kiihdyttämön kautta pääsin haastattelemaan niin startupeja, kiihdyttämön väkeä kuin sidosryhmiä julkisella ja yksityisellä sektorilla. XEdu on ennen kaikkea ekosysteemin rakentaja, joka tuo yhteen startupit ja keskeiset alan toimijat tarjoten siten startupeille hyvän ponnahduslaudan kansainvälisille markkinoille. Täten se oli tutkimusongelmani kannalta mitä sopivin. Fyysinen läsnäolo kiihdyttämössä avasi mahdollisuuden epävirallisiin keskusteluihin ja osallistuvaan havainnointiin. Pääsin lisäksi seuraamaan parhaillaan käynnissä olevan ohjelman valmennuksia, tapahtumia ja kansainvälisten delegaatioiden vierailuja.

Entä sitten työelämäjakson anti puolin ja toisin? Kiihdyttämö pyörii pienellä porukalla, joten yritykselle ulkopuolinen tutkimus on mahdollisuus saada tutkimustietoa startupien kansainvälistymispoluista ja tulevaisuudessa myös mallintaa kiihdyttämön toimintaa. Itse sain paitsi aineistoa väitöskirjaan, myös valtavasti oivalluksia omaan työhön. Startupien parissa näin tekemisen meininkiä, tilaisuuksiin tarttumista, innostunutta asennetta ja epävarmuuden sietoa.

Kiihdyttämön toimintaa kuvastivat myös kokeilukulttuuri ja ketterät toimintamallit. Koulutusalalla työskentelevänä olikin huikeaa nähdä myös lukuisia innovatiivisia oppimista edistäviä ratkaisuja.

Työelämäjakso on loistava tilaisuus tutkimus- ja kehittämistyön tekemiseen Haaga-Helian ja yritysten välillä. Omalla kohdalla työelämäjakso yrityskiihdyttämössä lisäsi innostusta ja motivaatiota omaa tutkimusurakkaa kohtaan. Väitöskirjan teko on usein yksinäistä puurtamista. Kentällä olon myötä tutkimuskohde tuli eläväksi. Lämmin kiitos siis yrityskiihdyttämö xEdulle ja Haaga-Helialle tämän jakson mahdollistamisesta.

Kirjoittaja Anette Kairikko on lehtori Haaga-Helian Porvoon kampuksella ja tekee väitöskirjaa Westminterin yliopistoon Lontooseen.