Siirry sisältöön
Hyvinvointi
”Mökkiminä” kaikkina vuodenaikoina

Kirjoittajat:

Sanna Heiniö

kehityspäällikkö
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Julkaistu : 16.10.2019

Ne, jotka viettävät kesää mökillä tai lapsuuden maisemissa ajattelevat ehkä salaa tai tiedostaen, että ennen kaikki oli paremmin. Havahduin ainakin itse muistelemaan mennyttä aikaa, jolloin kavereiden kanssa leikittiin ilman mitään teknisiä apuvälineitä kuten kännyköitä ja varsinkaan kännykän sovelluksia. Elämä oli sopivasti vapaata ja silti (ja ehkä juuri siksi) niin selkeää: kaveri joko oli kotona tai ei ollut, telkkarista joko tuli lastenohjelmia tai ei tullut, ulkona joko satoi tai paistoi ja olosuhteiden mukaan päätimme mitä tehdään. Maailmassa oli järjestys, johon sopeuduimme.

Enää ei tarvitse sopeutua. Monipuoliset tekniikan sovellukset, joiden pitäisi helpottaa elämäämme, ovat jossain määrin tehneet arjestamme monimutkaisempaa. Kännyt ja muut omistamamme vempaimet mahdollistavat ainakin näennäisen herruuden eri tilanteissa. Joskus kuvittelen jopa hallitsevani sääolosuhteita, kun tarpeeksi monta kertaa tarkistan tilanteen Ilmatieteen laitoksen sivuilta tai norjalaiselta YR-sivustolta. Tietoisuus lisääntyy, mutta olosuhteet eivät muutu kännyä räpläämällä.

Ovatko liian monet mahdollisuudet vaikuttaa asioiden kulkuun tehneet ihmisistä hermostuneita säätäjiä ja täydellisyyden tavoittelijoita? Kun kutsuimme ystäväperheen kylään, vaihdoimme noin kolmekymmentä viestiä ennen heidän saapumistaan. Todellisuudessa yksi viesti olisi riittänyt ja lopputulos olisi ollut suurin piirtein sama. Iloinen kohtaaminen, jonka valmisteluun ei olisi tarvinnut kenenkään käyttää aikaa muodostui huomaamatta stressitilanteeksi.

Syksyn työtahdin kiihtyessä Terveystalo muistutti Haaga-Helian työntekijöitä kuormittavasta stressistä ja antoi vinkkejä stressinhallintaan. Myös älysormus, aktiiviranneke tai kännysovellus voivat syksyn työkiireiden hulinassa muistuttaa sisäisen järjestyksen puutteesta tai siitä, että on etääntynyt luonnollisesta rytmistä.

Kesämökki laitetaan pian talvikuntoon ja kevääseen asti olemme kaupunkielämän rytmissä ilman aktiivista muistutusta siitä, kuinka ”ennen vanhaan” oltiin. Mökkirytmin muistelu ja oman henkisen mökkifiiliksen löytäminen säännöllisin väliajoin voi auttaa meitä palautumaan ja pärjäämään silloin, kun arki on suorittamista. Kaikkia asioita ei ole välttämätöntä yrittää hallita tai säätää paremmaksi, ja joka päivään voi sisällyttää jonkun osan ”mökkiminästä”.